Nap mint nap rutinosabb zsonglőrként újabb és újabb feladatokat zsúfolunk a napirendünkbe. Közben arra vágyunk , hogy egyensúlyba kerüljön életünkben a munka és a magánélet. Energiáinkból számtalan módon veszítünk . Fel kell ismernünk , ki és mi az, ami lehangol, és rabolja az időnket, energiánkat, életkedvünket.

 

Inaktív életmód
Ha túlhajszoltak vagyunk , hajlunk arra, hogy még kevesebbet mozogjunk. Csakhogy az összes szervünknek, de főleg a szívünknek szüksége van a rendszeres mozgásra ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. A testmozgás hiánya csökkenti az energiaszintünket: ilyenkor enerváltnak érezzük magunkat, és hajlamosak vagyunk a szeszélyes hangulatváltozásokra.
 
Cselekedj!
Mozogj
mindennap – már a rövidtávú , de gyors gyaloglás is megdolgoztatja a szívet és a tüdőt, így sokkal energikusabbnak érzed majd magad.
 
Koffein
Ezt a hatásos stimulánst elsősorban kávé és más koffeintartalmú italok, például tea, kóla, forró csokoládé formájában vesszük magunkhoz. Úgy tűnik, szinte mindig van időnk arra, hogy kávézzunk vagy teázzunk, amikor serkentőszerre van szükségünk. Csakhogy napi 5-6 csésze kávé elfogyasztásával már mérgezzük a szervezetet, károsítjuk az endokrin rendszert. A serkentő hatás abban is megnyilvánul, hogy adrenalin hormon szabadul fel, aminek idegesség, nyugtalanság, szívdobogás és álmatlanság a következménye. A koffein emellett függőséget okoz: ugyanazon hatás eléréséhez idővel egyre többre van szükségünk , és ha megpróbálunk leszokni róla, elvonási tünetként fejfájást észlelünk.
 
Cselekedj!
Amikor
csak lehet, válaszd a koffeinmentes változatokat , például pitypanggyökér
kávét vagy gyógyteákat, és naponta legfeljebb egy-két csésze kávét igyál.
 

Nikotin és más mérgek
A cigarettában lévő nikotin szintén erős élénkítőszer. A cigarettafüst beszívása enyhítheti az izomfeszültséget és serkentheti az érzékszerveket, de egyúttal aktiválja az idegrendszert, így stresszhormonok kerülnek a véráramba . Már egy szál cigaretta elszívásával is gyorsul a szívverés, emelkedik a vérnyomás és nő a kardiovaszkuláris (szív- és ér-) rendszer megterhelése, ahogy csökken a vérben az oxigénáramlás. A dohányzás komoly veszélyt jelent az egészségre: jelentősen növeli a tüdőrák, a szívbetegségek és a stroke (agyi érkatasztrófa) kockázatát. A dohányzással azonban több ezer más méreganyag is bekerül a szervezetbe. Ilyen a szén-monoxid (a füst mellékterméke ), amely csökkenti a vér oxigénszintjét, roncsolja a sejteket és lassítja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait.
 
Cselekedj!
Szokj le a dohányzásról ! Már 24 órával az utolsó szál elszívása után csökkenni fog a szervezetedben lévő s zén-monoxid szintje , s normalizálódik az oxigénszint. Mintegy 1–5 év elteltével pedig felére csökken annak a valószínűsége, hogy szívinfarktust kaphatsz.
TIPP!
Ha egyelőre nehezedre esik leszokni, szedj napi rendszerességgel multivitamin-készítményeket és ásványi sókat tartalmazó táplálék-kiegészítőket, hogy ellensúlyozd a dohányzás káros hatásait.
 
KI rabolja az energiádat?
 
A testi -fizikai terhelés mellett az érzelmi életedben is számos, fel sem ismert módon fogyhat az energiád. A társad és a család is állandóan igényt formálhat az idődre. Lehetnek olyan barátaid, akik önző kéréseikkel valósággal kiszipolyoznak . A munkahelyen a pozíciódat aláásó kollégák és a főnökök miatt csökkenhet az önbecsülésed . Otthon a gyermekeiddel való foglalkozás közben úgy érezheted, hogy elszigetelődtél.
 
 
Egy elbillenő kapcsolat
A társkapcsolatod segítheti a feltöltődésedet, de ki is meríthet – attól függően, hogy milyen jól működik . Ha önző társad van, és kettőtök közül te vagy az, aki állandóan megalkudni kénytelen a kapcsolat fennmaradása érdekében , akkor felborul az energiaegyensúly, te pedig boldogtalannak érezheted magad és haragtartó lehetsz. Ha pedig állandóan vitatkozol a társaddal, érzelmi energiaszinted mélypontra zuhan.
Cselekedj!
Beszéld ki az érzéseidet a társaddal, és javasold, min kellene változtatni ahhoz, hogy ismét kiegyensúlyozott legyen a kapcsolatotok. Együtt talán sikerül rájönnötök, miért veszekedtek olyan sokat. Ha nagy törés következett be, bejelentkezhettek párterápiára, hogy megmentsétek a kapcsolatotokat.
 
Gyermekek és idősödő rokonok
A fiatalok és az idősek egyaránt igénylik, hogy időt és érzelmi energiát fordíts rájuk. A gyerekeknek lehetnek problémáik az iskolában, a kisebbek pedig hisztizéssel vagy rendetlenkedéssel próbálhatják felhívni magukra a figyelmedet. Lehet , hogy az idősebb rokonok, főleg az ágyhoz kötöttek, azt várják tőled, hogy velük töltsd az összes szabad idődet .
Cselekedj!
Tartalékold
az energiádat azáltal, hogy mindennap szentelsz valamennyi időt a gyermekeidnek, amikor megbeszélhetik veled a napjukat; a kisebbekkel ez lehet a mesélés ideje is. Reálisan viszonyulj a rád számító rokonokhoz. Jó ötlet rendszeresen, egy-egy hétköznap este vagy hétvégén felkeresni őket, így várni fogják a látogatást.
 
Barátok
Többségünknek van legalább egy olyan barátja, akit önzőként vagy megbízhatatlanként jellemezhetünk. Ezek az „energiavámpírok” valósággal kiszipolyoznak bennünket. Te is ismered ezt a típust. Ő az, aki késő éjjel felhív telefonon egy problémája miatt, de sohasem érdekli, hogy nálad mi újság van. Máskor egy átlátszó ürüggyel lemondja a találkát .
Cselekedj!
Tartalékold
az energiádat önmagad számára úgy, hogy csökkented az „ energiavámpír
barátokra szánt időt. Értékeld át a barátságaidat. Ha valamelyik elmúlt, adj magyarázatot arra, hogy miért történt így, és aztán lépj tovább.
 
Munkatársak és főnökök
A munkatársak között is akadhat olyan, aki hátráltat: ez kedvezőtlenül hat érzelmi energiádra és megrendítheti az önbizalmadat.
Cselekedj !
Beszélj
erről a munkádat nem méltányoló főnökkel, a munkádban hátráltató kollégákkal pedig arról, hogyan tudnátok jobban együttműködni.

 

e2d9a0a9-2350-4b8c-978b-b158ed1e6845