A fogszuvasodás a civilizált társadalmakban népbetegségnek számít, a fogak elvesztésének legfőbb oka. Gyakorisága 95-100 százalék, azaz szinte mindenkit érint. A nehezen tisztítható fogbarázdákban és fogközökben alakul ki.

 

A táplálék szénhidrátjait a fogszuvasodásért felelős baktériumok lebontják és a képződő savas termékek kikezdik a fogzománcot. A folyamat kezdetben visszafordítható, de a zománckárosodás fokozatosan utat enged a baktériumok által termelt fehérjebontó enzimeknek. A fogak fehérjeszerkezetének bontása üregképződéshez és a fogállomány visszafordíthatatlan pusztulásához vezet.

 

A sajgó fogfájás elsősorban hideg vagy meleg ingerre, valamint rágás közben jelentkezik. A fájdalom az inger megszűnésével többnyire elmúlik. A szuvas üreg mélyülésével a baktériumok és savas termékeik elérik a fogbelet és fogbélgyulladást hoznak létre. Ekkor a fog még él. Fekvés közben, a nyomás – és a fájdalom – tovább fokozódik, ezért a fogfájástól szenvedő személy a szobában fel-alá járkálva várja a reggelt. Ha a fog tartósan ellátatlan marad, a fogbél ér- és idegképletei elhalnak, és a beteg átmenetileg panaszmentessé válik. A gyulladás azonban továbbterjed a gyökércsúcson át a fogmederre és akár tályog is kialakulhat. A gócos fogat ki kell tisztítani vagy el kell távolítani.

 

Legjobb a megelőzés

A megelőzésre elméletileg három lehetőség van: a fogzománc megerősítése, a szénhidrátbevitel csökkentése és a baktériumok eltávolítása.

 

A fogzománc megerősítése

A fluorid erősíti leghatékonyabban a zománcot, elsősorban a fogak áttörése előtti időszakban. Ha a gyermek fluoridtablettát szed vagy az ivóvizet, tejet, sót fluorozzák, a fluorid felszívódik és a vérből beépül a zománc szerkezetébe, jelentősen növelve a savval szembeni ellenálló képességet. Az ivóvíz fluorozása azért nem terjedt el, mert egyrészt igen költséges, másrészt nem veszi figyelembe, hogy egyénileg ki mennyi fluoridot fogyaszt.

A fluorid megítélése azonban nem egységes a fogorvosok körében, mert a túl magas fluoridtartalom már megzavarja a fogzománc képződését. Enyhébb esetben a zománc foltosan elszíneződik, súlyosabb esetben zománchiány alakul ki.

A fogak áttörése után a fluorid kettős hatással bír: a szájüreg felől beépül a zománc felszíni rétegeibe, és csökkenti a baktériumok okozta savtermelést. A fluoridtartalmú fogkrémek használata, illetve az alacsony fluoridtartalmú zselével történő rendszeres otthoni bedörzsölés ezt a célt szolgálja. A fogorvosok a megtisztított fogfelszíneket a fogorvosi rendelőben fluoridtartalmú oldattal, lakkal vagy zselével kezelik.

 

A szénhidrát-fogyasztás csökkentése

Mivel a savas vegyhatású termékek a cukrok lebontásából származnak, ezért csökkenteni kell a finomított szénhidrátok, cukrok, édesített üdítők, cukros teák fogyasztását és az étkezések közötti nassolást. Az étkezések közötti „önmegtartóztatásban” segítséget nyújthatnak a cukormentes rágógumik, amelyek a nyálelválasztás fokozásával egyébként is hígítják és semlegesítik a képződött savas termékeket.

 

A baktériumok eltávolítása

A cukrokból a baktériumok enzimei képeznek savakat, ezért a baktériumokat rendszeres, antibakteriális hatóanyagokat tartalmazó fogkrémmel végzett fogmosással kell eltávolítani. A szuvas fogakat el kell látni, mert a lukakban élő baktériumok megfertőzik a szomszédos, még ép fogfelszíneket is.

 

a88b25b9-703f-42d3-a30e-6b1477cff879