Szőlő, dió, sajt: ősi étkek, önmagukban is kiválóak, de sokféle étel kiindulópontját képezik. Az alap tápanyagokat képviselik: szőlő-szénhidrát, dió-zsiradék, sajt-fehérje, de nem árt az óvatosság, mert a sajtfajták zsírtartalma is igen magas. Ha önmagukban tesszük asztalra őket – friss rozskenyérrel kiegészítve, az már az ősz pasztellszínű, lágy hangulatát idézi.

 

Ezenkívül hihetetlen gasztronómiai élmény.

Ide kívánkoznak Bajor Andor sorai: „A terített asztal – amely a népmese szerint magától megterül – kiemeli a körülülőket a hajszából, fáradalmakból, a leselkedő veszedelmekből. Ilyenkor adhat számot az ember, hogy enni nemcsak szükséges, hanem enni jó. A jó ebéd közben a gondolatok megszelídülnek, felvidulnak és bejutnak a tiszta lelkek nirvánájába. Mintha magasabb rendű lények – talán angyalok – üzennének a finom falatokkal és áttetsző fűszerekkel.”

Jöjjön hát a fűszerek és az ízharmónia egyesítése!

 

Sajtkrémek házilag

 

1. Paradicsomos-bazsalikomos

Hozzávalók:

50 dkg puha juhsajt

(ha valaki nem szereti, ez lehet villával összetört, tehéntejből

készült feta sajt, vagy az olasz túrósajtok bármelyike),

4 evőkanál hidegen sajtolt olíva- vagy napraforgóolaj,

4 közepes paradicsom húsa apró kockákra vágva,

1 csokor bazsalikom aprítva,

3 gerezd zúzott fokhagyma.

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összekeverjük, fóliával kibélelt formába nyomkodjuk (melyet megszórhatunk darabos dióval), alaposan behűtjük. Így tárolva 10-14 napig fogyasztható.

 

2. Paprikás-petrezselymes

Hozzávalók:

a fenti sajtmennyiség,

3 közepes, sárga húsú paprika felkockázva,

1 csokor petrezselyem,

3 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítése, tárolása megegyezik a paradicsomos-bazsalikomos sajtkrémmel.

Ötletek: Ezek a krémek színt hozhatnak az iskolai tízóraik világába. Gyors és mutatós vacsora a sajttorta. Ehhez kerek rozskenyeret szeletelünk, mintha piskóta lenne. A szeleteket megkenjük krémeinkkel. Tetejét egyenesre vágjuk, oda is krémet kenünk, díszítjük sajtdarabkákkal, Parenyica sajt szalagokkal, dióval és szőlővel. Megéri elkészíteni!

Kisa Judit
dietetikus

 

a0c31f7a-4174-4183-9eb1-6af965706ea0