Páratlan szépségű természeti képződményeket, kultúrtörténeti emlékek egész sorát, az aktív pihenés tucatnyi lehetőségét kínálja Észak-Magyarország. Joggal mondják erről a tájegységről: vadregényes. A jellegzetes hegy- és dombvidéki táj leginkább gyalogos, kerékpáros és lovas túrákra csalogat.

 

Klasszikus és csillagtúrák várják a tiszta hegyi utakon, csobogó patak mellett, árnyas erdőben felfrissülni vágyókat. A vízimádók és az extrém sportok szerelmesei sem maradnak hoppon. A tavi és vadvízi evezésre, a sziklamászásra, a barlangászatra, a sárkányrepülésre egyaránt lehetőséget találnak az ilyen kalandokra vágyók.

 

Wellness hotelek a hegyek között

 

Kastélyhotel Sasvár*****

3242 Parádsasvár, Kossuth u. 1.

Tel.: (36) 444-444

Wellness szolgáltatások: élményfürdő, víz alatti masszázs, nyitott, beltéri medence, pezsgőfürdő, szauna, gőzfürdő, masszázs, szolárium, fitneszterem, bowling, fallabda pálya, strandröplabda pálya

www.sasvar.hu

 

Erzsébet Királyné Park***superior

3244 Parádfürdő, Kossuth út 372.

Tel.: (36) 444-044

Wellness szolgáltatások: fedett uszoda, ülőmedence, szolárium, masszázs, szauna (merülő medencével), török gőzfürdő, 26 géppel felszerelt konditerem, napozóterasz

www.erzsebetparkhotel.hu

 

Gróf Degenfeld Kastélyszálló****

3915 Tarcal, Terézia kert 9.

Tel.: (47) 580-400

Wellness szolgáltatások: külső medence, szauna, fitneszterem

www.hotelgrofdegenfeld.hu

 

Hotel Hunor****

3980 Sátoraljaújhely, Torzsás u. 1.

Tel.: (47) 521-521

Wellness szolgáltatások: szauna, szolárium, masszázs, konditerem, diétás, vegetáriánus konyha, bowling, uszoda, pezsgőfürdő

www.hotelhunor.hu

 

Shiraz Hotel és Étterem****

3394 Egerszalók, Széchenyi u. 31.

Tel.:   (36) 574-500

Wellness szolgáltatások: pezsgőfürdő, szauna, gyógy- és frissítő masszázs, kötélpálya, koronglövészet, paintball

www.shiraz.hu

 

Hotel Eger – Park***

3300 Eger, Szálloda út 1-3.

Tel.: (36) 522-200

Wellness szolgáltatások: fedett medence, látványmedence, pezsgőfürdő, sókamra, aromakabin, fénykabin, infrakabin, jégkabin, gőzkabin, szauna, szolárium, fitneszterem, általános masszázs, gyógy- és speciális masszázs

www.hotelegerpark.hu

 

Hotel Narád***

3235 Mátraszentimre Rózsa Ferenc utca 6.

Tel.: (37) 593-230

Wellness szolgáltatások: fitneszterem, kardio-fitnesz, szolárium, szauna, pezsgőfürdő, gyógymasszázs, reform, illetve vegetáriánus fogások

www.hotelnarad.hu

 

 

Hunguest Hotel Palota***

3517 Lillafüred, Erzsébet sétány 1.

Tel.: (46) 331-411, (46) 333-179

Wellness szolgáltatások: aerobik és konditermek, két szolárium, masszázs, száraz és nedves szauna (gőzfürdő), jacuzzi, feszített víztükrű medence, merülő medence, taposó medence, lávaköves masszázs, aromaterápiás masszázs, 2 bowlingpálya

www.hunguesthotels.hu

 

Panoráma Hotel Noszvaj****

3325 Noszvaj, Dobó út 10/a

Tel.: (36) 563 010

Wellness szolgáltatások: fedett úszómedence, pezsgőmedence, szauna, gőzkabin, szolárium, masszázs, sókamra, fitneszterem, tenisz

www.premium-hotel.com

 

Ametyst Hotel***

3400 Mezőkövesd, Olajfa u. 2.

Tel.: (49) 414-792

Wellness szolgáltatások: uszoda, gyógyfürdő, hullámfürdő, gyermekmedence, finn szauna, aromakabin, algás arc- és testpakolás, Bach-terápia, életmód és táplálkozási tanácsadás, iszappakolás, sportmasszázs, szolárium, fül- és akupunktúra, reform- és vegetáriánus ételek

www.hotel-ametyst.hu

Érezze magát nyeregben!

 

Észak-Magyarország a lovaglás fellegvára, itt a lipicai ménes „hazája”, Szilvásvárad. Ezen   a romantikus tájon mindenki megtalálja a számára legvonzóbb programot, legyen az fogathajtás, terep- és túralovaglás, vadászlovaglás vagy akár díjugratás, díjlovaglás. A lovak szerelmeseit saját istállóval, lovardával rendelkező fogadóhelyek várják. Számos helyen lovasiskola található, melyben kezdő és haladó szintű oktatás folyik.

 

Az erdős hegyek és völgyek, a változatos terep és a lovak patáinak kedvező talajviszonyok kitűnő feltételeket biztosítanak a tereplovagláshoz. A több napos lovastúrák alatt a testedzés mellett páratlan természeti és kultúrtörténeti értékek is megismerhetők. A térségben jelentős tradíciói vannak a fogathajtásnak. A régióban a nagyon magas szintű lovastudást igénylő díjugratásra és díjlovaglásra is van lehetőség.

A vadászlovaglás szerelmeseit a Sziráki kastély, Vanyarc, Eger és környéke várja.

Hosszabb és rövidebb kirándulásaink alkalmával sem feledkezhetünk meg régiónk két legnevezetesebb, a lovas hagyományokat ápoló kultúrtörténeti helyéről, a parádi Cifra istállóról és a Kocsimúzeumról, valamint a szilvásváradi Lipicai Múzeum megtekintéséről.

A térség minden évben látványos lovasprogramokkal, lovasbemutatókkal, sport- és kulturális érdekességekkel várja az idelátogató vendégeket.

 

Négy ménes van a régió területén, ahol természetes környezetben, szabadon legelésző lovakkal találkozhatunk. A világhírű lipicai ménes Szilvásváradon, az őshonos magyar lófajta a Furioso North–Star Bekölcén, a hucul fajta az Aggtelek melletti völgyben, valamint a kisbéri magyar ménes Vanyarcon látható.

 

Kalandozások két keréken

 

Észak-Magyarország szinte minden tája ideális a kerékpáros turizmus számára. Könnyű és nehéz túrákra alkalmas terepek széles választékát kínálja kerékpárosoknak. A túralehetőségek az egyórás túráktól a többnaposakig terjednek.

 

Kerekezés közben átszelhetik az ország legismertebb borvidékeit, betérhetnek egy-egy borospincébe, szüreti programon is részt vehetnek, de kívánság szerint városnézés, gyógyfürdőzés, vadles vagy természetfotózás is tarkíthatja programjukat.

A térség erdei és műútjai egyaránt alkalmasak a kerékpározásra. A bükki Szalajka-völgyben térképes tábla segíti a kerékpáros túrázókat az eligazodásban. A természetvédelmi tájegységeken átvezető túraútvonalakon olykor engedély szükséges.

 

 

Merre induljon? Karszttúra gyakorlott bicajosoknak

 

Szilvásvárad–Aggtelek–Jósvafő (Szilvásvárad–Nagyvisnyó–Dédestapolcsány–Uppony–Sajómercse–Putnok–Kel-emér–Zádorfalva–Ragály–Trizs–Aggtelek–Jósvafő) Távolság körülbelül 75 km. A Szilvásváradtól keletre emelkedő Istállós-kő (959 m) tövében fakad a Szalajka-forrás. A Szalajka-patak mésztufa lépcsős vízesése, a Fátyol-vízesés a környék egyik leghíresebb nevezetessége. A település híressége még a pisztrángkeltető és -nevelő telep. A Garadna-patak, amelynek medre 0,2-1 m mély, 1,5-2,5 m széles, zúgókkal, bedőlt fákkal négy-nyolc kilométer hosszan horgászási lehetőséget is biztosít a pisztránghorgászat szerelmeseinek. Területi engedélyt a pisztrángtelepen lehet váltani.

 

Ezután Putnokra kerekezünk, ahol a várkastélyból és huszárvárból álló putnoki vár, valamint a Gömöri Múzeum ígér izgalmas látnivalót. A keleméri Mohos-tavak a szórványosan előforduló tőzegmohalápok képviselői. A terület részben úszóláp, ahol az ember léptei nyomán még a fák is ingadoznak. Ragályban nézzük meg a református egyház által őrzött legrégebbi magyar úri hímzést, valamint az igen értékes terítőket a 17. és a 18. századból.

Bakancsos túra

hátizsákkal

 

Az Északi-középhegységet alkotó Börzsöny-, Cserhát-, Mátra-, Bükk- és a Zempléni-hegység, valamint a köztük fekvő dombságok és medencék több mint 1000 km-nyi jelzett turistaút-hálózatukkal kitűnő terepet nyújtanak a természetjárók számára. Az ország 1100 km hosszú Országos Kék-túra vonalának régióban áthaladó szakasza a legszebb látnivalókat fűzi fel egy útvonalba.

Az ország legmagasabb pontja a Kékestető (1014 m), legmagasabban fekvő települése Mátraszentlászló, legészakabbi pontja a zempléni László tanya. A bükki őserdő növényvilágához 160 éve nem nyúlt emberi kéz. A legmagasabban fekvő települések klimatikus adottságainak kipróbálása mellett az egyedülállóan gazdag élővilág és a valaha a régiónak különös erőt adó várak és kastélyok nyújtanak különleges élményt a turistáknak.

 

A földalatti csodák világa

 

A Bükk-hegység hazánk barlangokban leggazdagabb vidéke. Területén jelenleg több mint ezer barlang ismert. Itt található az ország legmélyebb barlangja is, a 250 m mélységű, 4,5 km hosszúságú István-barlang.  

A felszín alatti természeti kincsek – az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai 1995-ben felkerültek a Világ Természeti és Kulturális Örökségének listájára.  

 

Vizek vonzásában

 

Ha ön a vizek szerelmese, túrázzon a Tisza, a Bodrog, a Hernád, a Sajó és a Bódva vízi útjain! Gyönyörű galériaerdők, homokos partszakaszok, vadregényes táj, csendben figyelő horgászok kísérik a csillámló habokat átszelő csónakot.

A Felső-Tisza Európa egyik legjobb síkvize. Az útvonalat kísérő településeken történelmi emlékhelyek, ipari és építészeti műemlékek egész sora található. A táj festői, a csend és a nyugalom lelki békével ajándékozza meg az evező turistát. A Tiszán túrázók a folyó legromantikusabb, felső szakaszán haladhatnak. Ezen a részen a víz gyors sodrású, így a túra – a nagy távolság ellenére – kényelmes kirándulásként teljesíthető.

Kezdő vízi túrázóknak javasoljuk a Bodrogot. A lassú sodrású, sok kanyarral ékesített folyó romantikus élményeket ígér.

A gyors sodrású, vadvízhez hasonló Hernád és Bódva a kihívások folyói, kalandosabb vízi túrákat kedvelőknek ajánljuk. A túrán egy vagy több beülős, túrázásra alkalmas kajakokkal vagy kenukkal célszerű részt venni. A romantikus környezet, az akadályok leküzdése felejthetetlen élményt ígérnek. A Hernádon evezve az út során szinte végig láthatjuk a Zemplén csodálatos vonulatát és várromjait.

 

Sziklamászás bátraknak

 

A Mátrában a Csókakő és a Báránykő a hegység kimagasló iskolái. Az inkább mészkőhöz szokott mászókat homokkövekre emlékeztetik az andezittornyok és falak, a szirtek hangulatos környezete.


A Bükkben Bélapátfalvától Ómassáig húzódó sziklafalak oldalában fehérlenek a Bélkő, Őrkő, Ablakoskő, Látókő, Örvénykő és a Köpüskő sziklái, melyek megbonthatatlanul olvadnak egybe a természettel. Ezek közül egyedül a Köpüskő mászható időszakosan.


A Tarkő a Bükk egyedi mászóhelye. 15 m magas 30 m széles meglévő útjait a bennük hagyott kötélgyűrűkkel biztosíthatjuk. A Bükk északnyugati részén Nagyvisnyó és Mályinka szomszédságában található a romantikus szépségű Dédes. A szilárd kövön ötvennél több kiépített út közül válogathatunk, melyek jelentős része ún. nehéz mászás. A biztosítás jó, a bent lévő szögeken kívül helyenként ékek és kötélgyűrűk használatosak. Nincs még egy olyan kulturáltan kiépített és mégis ennyire vad mászóiskola, mint a Hámor-kő. A Nagy fal tükörsima falai és áthajlásai páratlanok.

A szilárd mészkő szép formakincsű, ám a felfelé vezető utak megdöbbentően nehezek. A félszáz nagyvonalú út zöme faláthajló mászás.A Jávor-heggyel szemben magasodik a Fehér-kő. Hófehér sziklái egyedülállóak az országban, nehéz útjai többnyire technikás falmászások a borotvaéles peremeken, cseppoldott lyukakon.


A Zempléni-hegységben a mászóhelyek felé indulva útba ejthetjük a gazdag kultúrtörténetű Vizsolyt, Regécet vagy éppen Boldogkőváralja és Sárospatak festői várromjait. A mászóhelyeket az andezit barnászöld sziklái alkotják. A Sólyomkő méltán nevezhetne az ország legszebb mászóiskolája címért, tudni kell róla, hogy a Zempléni-hegység mászóhelyeinek legnagyobbika.

Anyagában és látványában rokona a mátrai szikláknak, de azoknál komolyabb utak vezetnek rajta. Harmincnál több útjának egyharmada 18–25 m-es, VII–VIII-as nehézségű. Anyaga andezit, a tornyok felső egy–két métere helyenként törékeny, ezért a kiszállásnál figyeljünk. Több mászóúton ékek szükségesek.

 

Siklóernyő

 

Aki már próbálta a repülésnek ezt a módját, bizonyára beleszeretett e szavakkal aligha kifejezhető élménybe. Szabad lebegés közben a felülnézetből csodálható természet látványa extra élmény. A régióban szilvásváradi bázishellyel és Tokaj mellett a Kopasz-hegyről van lehetőség siklóernyőzésre.

 

Motoros sárkányrepülés

 

A motoros sárkányrepülést a Vécsey-völgy tetején, Eger mellett, a maklári repülőtéren valamint a Pipis-hegyi repülőtéren próbálhatják ki az érdeklődők. A sárkányrepülést bárki kipróbálhatja, szakképzett pilóták segítségével, előre bejelentkezés alapján.

                 

Minősített lovas létesítmények, ahol megtanulhat lovagolni:

 

Állami Ménesgazdaság

Dallos Andor

3348 Szilvásvárad, Egri u. 16.

Tel.: (36) 355-155

 

Csapó sportistálló és üdülőház

Csapó Gábor

3343 Bekölce, Béke u. 252.

Tel.: (36) 485-648

 

Eged–hegyi lipicai lovastanya

Fülöpné Mátyus Zsuzsanna

3300 Eger, Noszvaji út mellett Pf. 510.

Tel.: (36) 312-804

 

EQUUS Kft.

Lóska János magánménese386692a6-4940-4ea2-ba9c-a1a74f35215c