Testünkben a vénák szállítják az elhasznált és bomlástermékekkel teli vért vissza a szívbe, a gravitációval dacolva felfelé, akár a lábból is! A különféle tényezők hatására idővel kitágulnak a vénák, a billentyűk már nem zárnak tökéletesen, és a pangó vér sejtes elemei elkezdenek az erek falán át a környező szövetekbe szivárogni. Ekkor alakul ki a nehéz, duzzadt láb érzése.

 

Amikor a lábban felhalmozódnak a bomlástermékek, a „hulladékanyagok”, a bőr vérellátása elkezd romlani és előbb-utóbb egy kisebb sérülés is elég lehet ahhoz, hogy kialakuljon a nehezen gyógyuló, fájdalmas lábszárfekély.

 

A vénás betegségek tüneteinek kezelésére szolgáló, vadgesztenyemag standardizált kivonatát tartalmazó, gyógynövény alapú gyógyszer szedése mellett érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni, így megelőzheti, illetve enyhítheti a vénás betegségek kialakulását:

 

1. Gyakorta változtassa testhelyzetét, ne üljön vagy álljon hosszú ideig ugyanabban a pozícióban! Időnként keljen fel, és sétáljon egyet!

2. Próbáljon úgy ülni, hogy ne terhelje alsó testének teljes súlyát a combjára! Ne lógassa le a földre a lábát, inkább helyezzen alá valamilyen lábtartó alkalmatosságot!

3. Kerülje a túl szoros ruhák viselését, mert azok elszorítják a vérkeringést!

4. Igyekezzen olyan cipőt hordani, amiben kényelmesen gördítheti a talpát! Ez aktiválja az izompumpát és erősíti a lábizmokat.

5. Kerülje a túlzott forróságot! Reggel és este hűsítse lábait hideg vízzel, a bokától felfelé haladva! A forró fürdő helyett válassza inkább a frissítő zuhanyt!

6. Ha hosszú ideig kényszerül állni, testsúlyát néhány percenként helyezze át egyik lábáról a másikra!

7. Pihenés közben emelje a lábait a feje fölé, s pihentesse naponta legalább tíz percig ebben a pozícióban!

8. Próbáljon sokat mozogni! Olyan sportot válasszon, amely a láb és a lábfej izmait is megdolgoztatja (pl. séta, úszás, kerékpározás)!

9. Ha szükséges, viseljen gumiharisnyát! Kérje orvosa tanácsát a megfelelő erősségű harisnya kiválasztásában!

 

f83dc7cb-7967-40f4-9712-afec9a4fa85f