Nőként rá fogsz jönni, hogy az amúgy praktikusnak tűnő kantáros nadrágnak mi a hátránya. Felfedezed, hogy 2 zokni, nem ugyanaz, mint 1 jó zokni. Megérted, mire jó a sok zseb a ruhán. És még egyéb tippeket is kapsz, akkor is, ha kezdő síelő vagy, akkor is, ha azt hiszed, neked ki is mondhatna újat!

 

Ha egyszer kipróbáltad, visszavonhatatlanul befészkeli a fejedbe magát a friss hó ropogása. Az esős, borongós, őszi napok után vár a szikrázó hó a hegyekben – ki tud ilyenkor a 4 fal között ülni? Tó mellett nőttem fel, ahol az évnek ebben a szakaszában már naponta ellenőriztük: vajon elbír-e már a jég? Így az évek során egy téli sport szenvedély maradt: ez a korcsolya. SOHA sem síeltem. Viszont napok óta kérdezgetem a barátaimat, hogy ők miért teszik. Érdekesek a válaszaik. Már az is meglepő, hogy a közvetlen környezetemből milyen sokan rendelkeznek testközeli élményekkel – tényleg, mindenki síel. Az lesz a vége, hogy egy időre szögre akasztom a korcsolyám, és lábbelit váltok!

 

Miért épp a síelés?

          mert télen amúgy is mozgáshiánya van az embernek

          mert unja a nyaralást és a síelésnek egészen más a hangulata

          mert teljesen más izmokat mozgat, mint amit év közben „használunk”

          mert télen (is) le lehet a hegyekben barnulni

          mert megnyugtató

          mert szép fehér, és egy kicsit veszélyes…

          mert egész évben ezt várod

          általában egészségesek a téli sportok, mert a természetben űzik őket, friss levegőn

          régen végigdolgozta az ember az évet nyártól-nyárig, ma már ez nem megy a megnövekedett feladatmennyiség miatt

          akkora a rohanás, hogy kell egy kis elszakadás a hétköznapitól teljesen eltérő környezetben, és ezt a „hütték” világa adja meg

          a jóképű/csinos síoktatók miatt

          az adrenalin miatt

 

Kezdőként hogyan válassz síterepet?

          Pályák hossza – meglátod, első körben nem a méret a lényeg…

          Pályák nehézsége (meredekség, buckázottság) – nehogy pályát tévessz! Fő elv itt is a fokozatosság.

          Az egyes pályák színe és a felkészültséged szerint (zöld: kezdő, kék: haladó, piros: jól síelő, fekete: csak bátraknak és profiknak) – fontos, hogy a társaság minden tagja találjon magának megfelelő pályát.

          Felvonók száma és típusa szerint: felvonó (tányéros, csákányos), libegő vagy kabinos (itt le kell csatolni a lécet) – kezdőknek a felvonó használatát is tanulni kell!

          Mennyire hóbiztos a terep, hóágyúzzák-e – a hóágyúzott pályán keményebb a hó!

 

Országválasztó

 

Az úticél kiválasztásában döntő tényező a rendelkezésre álló idő, a pénz, és a csapat összetétele. Fontos, hogy olyan helyszínt találjunk, ahol mindenki jól érzi magát. A velünk utazó kisgyermek is, és a síelni nem akaró barát vagy rokon is.

FITT TIPP

Gyerekek esetében ne menjünk 500-600 km-nél távolabb, mert az utazás kimerítő a gyerekeknek, és nyűgös gyermekekkel nektek is. Közösen sétálni, szánkót húzni szinte mindenhol lehet, de vannak kifejezetten a családosokat váró síterepek. A pályaszállások ideálisak a családoknak, hiszen így a kicsik délutáni alvása is könnyebben megoldható, de ha elfárad a gyermek, vagy játszani támad kedve, hamar „hazamehettek”.

 

BÉRLETÁRAK

A www.sielok.hu felmérése szerint bérletárak tekintetében nagyjából a következő a sorrend: Svájc > Franciaország > Ausztria > Olaszország > Németország > Szlovénia > Szlovákia. Kezdőknek általában nem javasolják a hetibérlet váltását.

FITT TIPP

Sok helyen (Ausztriában majdnem mindenütt) vásárolható ún. pontos bérlet, amiből az adott felvonónál érvényes pontszámot vonják csak le. Ha pedig nem is használtad, visszaadják az árát. Így akár a feléből is megúszható a heti síelés.  

 

AUSZTRIA

A „sógoroknál” intenzíven fejlesztik a síeléssel kapcsolatos infrastruktúrát, felvonókat és hóágyúkat modernizáltak. Elindították az ún. Welcome Beginners nevű programot. E logóval fémjelzett helyeket-programcsomagokat kifejezetten a kezdőknek ajánlják. 21 alsó-ausztriai és 14 stájer síterep Skiregion Ostalpen néven egy kártyaszövetséget alkot. www.skiregion-ostalpen.at

 

    Mönichkirchen azt ígéri, hogy 3 nap alatt megtanítanak síelni. 2 új négyüléses lift is elindult, ami a környék legnagyobb fejlesztésének számít. www.schischaukel.net

    Kifejezetten kezdőknek szóló programcsomagot állított össze Gerlitzen is. Még gyakorlóliftet is készítettek, amit a legkisebbek is biztonságosan használhatnak. A snowboardosokat funpark várja. www.gerlitzen.com

    A családokra specializálódott Annaberg és Lackenhof am Ötscher. Az utóbbiban hóágyúrendszert építettek ki, és pályakorrekciókat hajtottak végre. Ugyanitt átadtak egy új, modern négyszemélyes felvonót, aminek használatát a beszállásnál egy futószalag könnyíti. www.oetscher.at

    Klippitztörlben átadtak egy új négyszemélyes ülőliftet! Este akár kivilágított pályán is sízhetünk, sőt egy kivilágított szánkópálya is hozzátartozik a kínálathoz.  www.klippitz.at

    Arnoldstein: itt találkoznak a hármashatárnál Olaszország, Szlovénia és Ausztria hegyei. Arnoldsteinből nem csak több osztrák (Nassfeld, Gerlitzen Alpe, Verditz) síterep érhető el könnyen, de jól megközelíthetők az olasz Tarvisio, Valbruna, Sella Nevea, vagy a szlovéniai Bovec illetve Kranjska Gora sípályái is, sőt a régióra kombinált nemzetközi bérlet is váltható. www.3laendereck.at

    – Magyar nyelvű síoktatók várnak: Koralpe, Annaberg, Semmering, Lackenhof, Pitztal, Mönichkirchen (általában hétvégén), Bad Kleinkirchheim.

    Koralpe, Klippitztörl, Weinebene, Turracher Höhe: szaunás bungalók.

 

JÓ TUDNI !

2006. november 15-től 2007. március 15-ig a 8 fősnél nagyobb autóbuszokra a következő szabályozás vonatkozik Ausztria területén: minden esetben hóláncot kell magukkal vinniük, valamint legalább egy hajtott tengelyen kötelező a téli gumi használata.

 

SZLOVÁKIA

 

Az ország közelsége miatt nagyon sok magyar jár Szlovákiába síelni. A legismertebb központok: Donovaly, Chopok, Rózsahegy. Ezek a síközpontok a határtól 2-3 óra alatt elérhetők. Itt már nagyon sok nehézségi fokú pálya található és a felvonók száma és típusa is eltérő. Általában ezek a pályák is túlterheltek, de a hóviszonyok jók, a pályákat gondozzák. Sok megfizethető, jó szállás van, de kevés a pályaszállás. Sajnos, a parkolókat nem a mai tömegekre terveztek. A felvonóknál általában várakozni kell pár percet.  

FITT TIPP

A négy legnagyobb szlovák síterepet üzemeltető cég összefogott Slovakia Ski Region néven, és közös bérletet adtak ki, mely érvényes a szövetség összes pályáján.

 

          Velka Raca – Az ország egyik legjelentősebb turisztikai központja. Érdekessége egy hibrid felvonó, melyek az ülőszékek kiskabinokkal váltakoznak.
www.velkaraca.sk

          Chopok – elsősorban haladó síelőknek és snowboardosoknak ajánlják. Kitűnő terepadottságú sífutó pályákat is találhatunk itt.
www.chopok.sk

          Tatra Lomnic – a legmagasabban fekvő síterep Szlovákiában. Több, mint 2000 méterről síelhetünk le egészen 900 méterig, tehát hatalmas szintkülönbséget járhatunk be.

          Donovaly – Itt is dönteni lehet, hogy a hibrid síliften melyik utat választjuk – hatszemélyes ülőkén vagy kabinban utazunk. Nagyon jól kiépített infrastruktúra és szórakozási lehetőségek – Budapesttől mindössze 200 km-re. Nemcsak síző, de sífutó paradicsom is – 30 km-es sífutó pályával. Évente szánhúzó versenyt rendeznek itt.  
www.ho.hu

 

OLASZORSZÁG

 

Kicsit hosszabb utazással elérhetjük a kiváló olasz síterepeket is.

– Forni di Sopra sípályájáról látni lehet azt a pontot, ahol az Alpok és a Dolomit hegység elválik egymástól. Különös természeti jelenség ez egy olyan – még kevésbé zsúfolt – síközpontban, ahol minden nehézségi szintű pálya, sífutó és kirándulóhelyek megtalálható, egy helyen.

http://www.fornidisopra.it/

– Ha egy kis kultúrára is vágysz: a Val di Fiemmében rendezett FIEMME SKI JAZZ FESTIVAL-on 2007. márc. 10-18. Magyarországról egyedüliként fellépnek St. Martin és barátai.

www.intersi.hu

 

FRANCIAORSZÁG

 

Franciaország: nagyon távol van, viszont az élmény kárpótol. A sípályák hatalmasak, sokszor 1000 méternyi szintkülönbséget is lehet síelni. Általában 100 km feletti összhosszal rendelkeznek, rengeteg felvonó van. A pályákat ápolják, hóágyúzzák. A szállások általában a sípályák mellett vannak, tehát csak ki kell lépni a szobából a sípályára. A kiszolgálás első osztályú.

 

          Isola2000 – A déli Alpok második legnagyobb síterepe, még helikopteres sízésre is lehetőség van! A 2603 m magas Cime de Sistron tetejéről jó időben a tengerig el lehet látni.  
www.isola2000.com 

          Chamonix – A Mont Blanc lábánál fekvő települést az Alpok fővárosának tartják. Pezsgő éjszakai élettel rendelkezik, és a környéken minden elképzelhető szórakozási lehetőség megtalálható.   Közelben található látványosság a Jégtenger nevű gleccser, ami fogaskerekűvel közelíthető meg.   www.chamonix.com

 

BULGÁRIA

 

043b8a37-c854-4ad9-885d-9bb0078b53b6