A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (Benignus Prosztata Hyperplasia- BPH) a férfiaknál leggyakrabban előforduló jóindulatú daganat.

 

Mi a prosztata, funkciója?

A kifejlett prosztata (dülmirigy) formája és nagysága szelídgesztenyére hasonlít, közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, és körkörösen körülveszi a húgycsövet. A prosztata, mint járulékos nemi szerv a megtermékenyítő korban levő férfiaknál az ondó egyik komponensét adja, amely a spermiumok energiaszolgáltatásában vesz részt. A prosztata részben mirigyállományból, részben egy kötőszöveti állományból áll, amelyet gazdagon szőnek át simaizom elemek. A kifejlett prosztata súlya serdülőkor végére kb. 18-20 gramm, amely normális működés esetén 40 éves korig megmarad.

 

Előfordulása

A szövettani BPH már 30-40 év közötti férfiak 10-25 százalékánál kimutatható, 80 év körül előfordulásuk akár a 90 százalékot is elérheti.  

 

Létrejöttének oka

A BPH kialakulásában nagy szerepe van a prosztatán belüli hormonális anyagcsere-folyamatoknak (belső hormonháztartás változásai) és az életkor szerepe is bizonyított.

 

Mi történik a szervezetben?

Az öregedési folyamat előrehaladásával növekedésnek indul a prosztata húgycső körüli mirigyállománya, amely olykor a húgycső összenyomásával vizelési panaszokat eredményezhet. Mindezek mellett a hólyagnyakon, a húgycsőben és a prosztatában futó simaizom elemek fokozott összehúzódása (tónusa) is hozzájárul, illetve önmagában is állhat a vizelési panaszok hátterében.

 

A BPH jellegzetes tünetei

A tünetek az élet folyamán nagyon változatosak, melyeket részben egy statikus (a mirigyállomány tömegének növekedése), másrészt egy dinamikus (prosztata és a hólyagnyak simaizomzatának tónusa) komponens befolyásol. A húgycső mechanikus beszűkítése vezet obstrukciós panaszokhoz:

·        nehezen induló vizelés

·        vizeletsugár erősségének gyengülése

·        vizelés utáni csöpögés

·        vizelés közbeni vizeletelakadás

 

A hólyagizomzat instabilitása, a fokozott összehúzódása, vagy a húgyhólyag beidegzésének károsodása játszik szerepet az irritatív tünetek kialakulásában:

·        sürgető vizelési inger

·        gyakori vizelés

·        éjszakai gyakori vizelés

·        kis mennyiségű vizeletmennyiség

·        akaratlan vizeletelfolyás

 

Mi alapján történik a panaszok súlyosságának megítélése?

Hazánkban a Nemzetközi Konszenzus Bizottság ajánlására az IPSS tünet súlyosságitáblázat terjedt el, amelyben a vizelési panaszok megítélése hét kérdésre adott válasz alapján történik. A kérdéses tünet súlyosságát 0-tól 5-ig pontozzák, így teljes pontszám 0-35 lehet.

Az alábbi besorolás a legelfogadottabb:

 

0-7 pont esetén enyhe

8-19 pont mérsékelt,

20-35 pont pedig súlyos panaszok jelenlétét igazolja.

 

Javasoljuk, hogy töltse ki a mellékelt alábbi IPSS kérdőívet, és a fenti besorolás alapján értékelje.A válaszokra adott pontszámokat adja össze, ha ez 7 fölötti eredmény, akkor kérje urológus szakorvos tanácsát.

 

Alapvizsgálatok

A következő alapvizsgálatok elvégzése ajánlott minden alsó húgyúti tünetekkel jelentkező betegnél.

·        kórelőzmény felvétel

·        a tünetek súlyosságának felmérése és az életminőség megítélése – tünetet felmérő kérdőív

·        célzott fizikális vizsgálat, rektális digitális vizsgálattal (RDV)- prosztata megtapintása végbél felől, méretének illetve az esetleges csomók, göbök (prosztata rosszindulatú daganatra jellemző tapintási lelet) érzékelése

·        vizeletvizsgálat tesztcsíkkal, vagy a vizelet üledék mikroszkópos vizsgálata- húgyúti infekció és egyéb más betegség jelének felfedezése (pl. vér jelenléte húgyhólyag daganatra, kőre, vagy egyéb eltérésre utalhat).

Az alapvető vizsgálatok mellett ajánlottak:

·        vesefunkció megítélése vérvizsgálat alapján

·        prosztata specifikus antigén (PSA) vizsgálata – prosztata rosszindulatú daganatának korai felismerésre

·        vizeletáramlás mérése (uroflowmetria)

·        vizelést követő vizelet visszamaradás (reziduum) meghatározása.

A választható vizsgálatok közé tartozik még a vizeletáramlás nyomásvizsgálata (az urodynámia- elsősorban irritatív panaszok esetén), a prosztata végbélen keresztüli UH vizsgálata, és a hátsó húgycső, hólyag endoszkópos megtekintése is (cisztoszkópia).

 

Kezelési lehetőségek

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésének négy módja lehetséges.

Várakozva megfigyelés : a BPH-ban szenvedő, de csak kismértékű panaszokkal bíró betegek (IPSS 0-7, QL 1-2, max. flow > 15ml/s) kezelése nem szükséges, elégséges évenkénti ellenőrzés.

 

Gyógyszeres kezelés: akkor jön szóba, ha nem áll fenn teljes műtéti indikáció, ha a beteg panaszai középsúlyosak.   Potenciális alanyok lehetnek azok a súlyosabb panasszal rendelkező férfiak is, akik a műtéttől elzárkóznak, vagy általános állapotuk miatt a műtét elvégzése nem lehetséges.

A gyógyszeres kezelés célja, hogy csökkentse a beteg vizelési panaszait (obstrukciós illetve irritatív tüneteket egyaránt), mérsékelje a mechanikus elzáródást, javítsa a hólyag kiürülését, ezáltal megelőzze a húgyúti infekciókat, javítsa az életminőséget, csökkentse a vizeletelakadásos és a műtétre kerülő betegek számát.

·        a-blokkoló gyógyszerek

·        5-alfa-reduktáz gátlók

 

Műtéti kezelés 

·        (nyílt feltárásos, vagy húgycsövön keresztül történő endoszkópos prosztata eltávolítás).

Akkor indokolt, ha a beteg panaszai súlyosak (IPSS 20-35), a maximum vizeletáramlás <10ml/s, a visszamaradt vizeletmennyiség (residuum) >100ml, és ha szövődmények (heveny, vagy idült vizeletretenció,, hólyagkő, húgyúti gyulladás, vérvizelés, vesefunkció károsodás, felső húgyúti traktus tágulata) állnak fenn.

 

Nem sebészi, minimálisan invazív (alternatív) eljárások

(húgycsövön keresztüli hőkezelés -thermoterápia, lézeres prosztata besugárzás)

Minden esetben hő okozta szövetelhalás a hatásmechanizmus. Mindegyik eljárás a prosztata eltávolítás szempontjából nem teljes értékű (kivétel lézeres prosztata rezekció), sok esetben nincs szövettani vizsgálatra alkalmas anyag, ezért elsősorban magas rizikócsoportba tartozó betegeknél indikált.

 

Különböző növényi kivonatok és egyéb gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények (Ezek hatásmechanizmusa pontosan nem tisztázott. Hatásosságukról nincs vagy csak kevés klinikai vizsgálat történt. Enyhe panaszok esetén adásuk mérlegelendő.)

 

Dr. Tenke Péter

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház

urológus főorvos

 

2bcf107d-ef73-462c-b09a-d7a4e8d3fa66