Minden vágyunk, hogy csak úgy kipattanjunk az ágyból, mint a filmekben, és örömmel telve repüljünk egy újabb stresszmentes nap felé. Segítünk, hogy ez ne csak egy szép álom legyen. Minden embernek megvannak indulás elõtt a maga kis szokásai, vagy akár szertartásos tevékenységei, mégis nagyvonalakban ugyanabból áll az ébredés utáni idõszak.

 

NEM JÓ EZ ÍGY!
Ilyenkor, télen még többen panaszkodnak fáradékonyságról, ami az immunrendszer gyengeségére utalhat. Csak néhány leggyakoribb következményt sorolunk fel:
megfázás vagy influenza,
köhögés,
emésztési problémák.
 
És már le is fagyott az arcunkról a mosoly. Ez nemcsak azt jelenti, hogy egy ideig többet fogsz költeni papírzsepire (hogy a WC-papírról ne is beszéljünk). Úgy érezzük, még arra sincs energiánk, hogy tegyünk ez ellen bármit is. Pedig a kialvatlanság és a stressz következtében könnyû ágynak esni! A legjobb, amit tehetsz, ha nemcsak akkor próbálod magad gyorsan kikúrálni, mikor már lebetegedtél, hanem meg kell elõznöd a szervezeted kimerülését!
 
VÁLTOZTASS!
Íme, 7 pont – ha betartod, kezdetét veszi egy tudatosabb, egészségesebb életmód, ha úgy tetszik, boldogan fogsz nap mint nap felébredni, mert tudod: Te igenis odafigyelsz magadra!
 
1. REGGELI CSODA
Reggelizz, mint a király, ebédelj, mint a polgár, és vacsorázz, mint a koldus! Mindenki jól tudja, hogy a reggeli során kell a lehetõ legtöbb kalóriát bevinni szervezetünkbe, hogy elegendõ energiához jusson és felkészüljön a napi kihívások teljesítésére. Az ebéd ennél már csak kevesebb lehet, a vacsora pedig már ennek töredéke kell, hogy legyen. De miért hanyagolja szinte mindenki ezt a fontos szabályt? Ezernyi kifogást fogsz most valószínûleg felsorolni, de kár is ezzel fáradnod! Az nem létezik, hogy épp erre nincs idõd, csak egyszerûen azt hiszed, ha kihagyod a reggeli étkezést, attól könnyebb lesz az életed. Pedig nem! És ha a gyerekek szintén üres hassal indulnak az iskolába, alulteljesítenek, na, ezzel tisztában vagy. Ja, hogy akkor bûntudatod lenne, ha úgy engednéd el õket, hogy nem imádkoztál beléjük legalább egy kis gabonapelyhet tejjel, meg nem tettél a táskájukba szendvicset, gyümölcslevet? És Veled mi lesz? Vedd kezedbe az irányítást!
 
2. LEGYEN MEG A NAPI 5!
A táplálkozási elégtelenség gyakoribb és hosszabb betegségekhez vezethet. Ezt valószínûleg már Te is tapasztalhattad, például mikor már egy hete szenvedsz egy ártatlannak tûnõ megfázástól. Ez nem egészen normális. Könynyebb ezen segíteni, mint gondolnád! A védekezésért és a bacilusok leküzdéséért felelõs immunrendszeredet kell megfelelõ módon serkentened és megóvni az egyensúlyát. Fogj egy A4-es papírt, és színes, számodra figyelemfelkeltõ betûkkel írd fel ezt a négy pontot a hûtõd ajtajára szemmagasságban!
– Egy pohár 100%-os narancslé a reggelidhez.
– Némi saláta a tízórai szendvicsedbe.
– Bármilyen gyümölcs ebéd után.
– Két adag zöldség vacsorához.
Ha igyekszel minél jobban betartani ezeket az aranyszabályokat, sõt még felül is múlod olykor a pontokban felsorolt mennyiségeket, meg is tetted a szükséges lépéseket az egészséges életöröm felé! És rá fogsz jönni, az bizony való igaz, hogy nincs is jobb ennél!
 
3. TELÍTÕDJ ROSTOKKAL!
A rostokban gazdag ételek fogyasztása, például teljes kiõrlésû kenyerek (minél barnább, annál jobb!), reggelizõ müzlik, zöldséglevesek, párolt húsok, a hüvelyes zöldségek jótékony hatással vannak a belekre, erõsítik immunrendszeredet! Védenek a vírusoktól és a környezetedben lévõ mérgezõ anyagoktól is, mint a kipufogó gázok, cigarettafüst és alkohol.
 
4 NAGY BÛN
A tapasztalatok egyértelmûen azt mutatják, hogy egy átlagosan 5 napig tartó gyengélkedés már a munkára és az otthoni életre is negatív hatással van.
MIT IS HIBÁZTASSUNK MINDEZÉRT?
1.) nem elegendõ alvás
2.) stressz, a ránk nehezedõ nyomás
3.) rendszertelen táplálkozás
4.) cudarabb idõjárás
 
5. IGYÁL PROBIOTIKUS JOGHURTOT!
Tudományos kutatások bebizonyították, hogyan segítenek a probiotikus joghurtok megvédeni a testedet a baktériumokkal szemben. Úgy, hogy megemelik a benned is megtalálható hasznos baktériumok szintjéta belekben. Vásárolj többet, és oszd be úgy, hogy napi egyet biztosan megigyál.
 
6. SZAKÍTS IDÕT A PIHENÉSRE!
A stressz növeli a tested kortizol, adrenalin és más hormonok termelõdését, melyek mind az immunrendszeredet gyengítik. Mindennap ereszd ki a gõzt, és játssz például a gyerekeiddel vagy a kutyáddal munka után, vagy este vegyél egy forró habos fürdõt relaxáló gyöngyökkel és fürdõsóval, ami szintén nyugtató hatású.
 
7. ÉLVEZD A MOZGÁST!
Ha élvezed, amit csinálsz, akkor sokkal könnyebben válik majd rendszeres elfoglaltsággá, ami igazából a legfontosabb dolog a sport eredményességében. Ha szeretsz sétálni, biciklizni vagy éppen a nappalid közepén táncolni, szoríts rá idõt!
 
8. NEVESS!
A tanulmányok szerint a mély, szívbõl jövõ nevetés (ami után még a hasizmaidat is érezheted) növeli a fertõzések ellen harcoló antitestek számát. Ami legalább ilyen fontos: megalapozza a nap hangulatát. Odaégett a pirítós? A férjed már megint megitta elõled a kávédat? Ne morogj ilyen apró dolgokon, inkább gondoskodj az örömteli ébredésrõl, a reggeli készítése és a rohanó készülõdés is más lehet… ha odafigyelsz, megváltoztathatod!

 

aeeda4e8-0d2a-4c54-a6c4-0c66990ef020