A fitt nő, aki figyel testére, általában kilókban, centikben, kalóriákban, vitaminokban, edzésmódszerekben gondolkodik. Ám amikor megtudja, várandós, rá kell döbbennie, egy-másfél évig puha, ellazult, és alaposan megnövekedett testben kell élnie. Ezernyi változás zajlik szervezetében.

 

Előbb-utóbb kénytelen feltenni magának a kérdést: hogyan lehet fitt egy kismama?

 

A boldogság és az ösztönök

A fitt kismama legfőbb jellemzője, hogy jól érzi magát a bőrében. Egyszerűnek tűnik, de ez egyáltalán nem kisebb feladat, mint a hagyományos értelemben vett fittség elérése, ugyanis nem arról van szó, hogy semmit nem csinálva hagyjuk, hogy a dolgok történjenek – a boldogság meg jön magától. Ugyanolyan tudatos életformát kell élni, figyelni kell az étkezésre, a mozgásra, a testápolásra. Ám néhány alapszabály betartása mellett – higiénia, egészséges táplálkozás, visszafogottabb edzések –, önmagunkat is állandóan faggatni kell.
 
• Mennyi mozgás esik most jól?
•Milyen ételt kívánok?
•Mennyit szeretnék aludni?
•Mikor kell nemet mondanom a kívánságaimnak?
 
S mindezt úgy kell megtenni, hogy közben a test itt is, ott is fáj, hányinger kerülget, érzelmileg labilis vagyok, és az egész korábbi életem fenekestül felfordult.
 
FELOLDÁS
A kismama akkor lesz boldog, ha mindezek ellenére képes hallgatni ösztöneire, érzéseire, mert nincs senki, aki jobban tudná, mi jó az anyának, mint ő, maga…
 
Segít a testtudatoktató
 
Hoppál Bori testtudatoktató évek óta nyújt segítséget a nőknek, hogyan ismerjék meg, és hogyan folytassanak párbeszédet önnön testükkel, tanítja őket, hogyan oldhatják fel a feszültséget. Ebben a folyamatban az egyik legjelentősebb mérföldkőnek tartja a gyermekvállalás időszakát.
– Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a terhesség egy természetes állapot! Ám annyi változás zajlik le a nő szervezetében, hogy nem lehet közben úgy tenni, mintha mi sem történt volna. Tulajdonképpen szinte minden szerv, testrész alakul és változik: az ízületek és az izmok megnyúlnak, megereszkednek, a vérmennyiség megnő, a belső szervek működése is átalakul, mindeközben számtalan hormon termelődik, amely korábban egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségben volt jelen. A változások célja, hogy a test ellágyuljon és kitáguljon, helyet adva a baba számára, felkészítve a testet a szülésre. Ezeket a változásokat éli meg a kismama apróbb vagy nagyobb kellemetlenségeknek: fájó ízületek, emésztési zavarok, hányás, orrvérzés, a végtagokban felgyülemlett víz, stb. Ezzel egy időben, éppen a hormonok hatására a kedélyállapot is változékonnyá válik, az egyik percben a boldogságtól repkedő kismama hirtelen síróssá, aggódóvá válik.
– Mindezt nem könnyű elviselni sem a várandós nőnek, sem a környezetének. A nők a legkülönfélébb módon reagálnak, van, akit egyáltalán nem visel meg, mások viszont rettenetesen szenvednek. Ez nem alkati kérdés, még csak nem is attól függ, hogy a terhesség előtt mennyire élt tudatos életet, mennyire volt fitt a nő. A jó testi erőnlét, a testről való állandó gondoskodás és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet, ám előfordul, hogy éppen egy korábban igen aktív, mozgás-gazdag életet élő asszony szenved a legjobban: megváltozott teste nem alkalmas arra, hogy folytassa megszokott életvitelét, és ez az életmódváltás jelenti számára a gondot.

 

FELOLDÁS

Biztosan állíthatjuk viszont, hogy a jó kedélyállapot, a lelki egyensúly jelentősen segíti a kismamákat, hogy átvészeljék a 9 hónapot. Aki úgy éli meg ezt az időszakot, hogy „áldott állapotban” van, akit boldoggá tesz, hogy egy élet növekszik a hasában, s akinek a környezete – elsősorban az apa –, hasonló örömmel várja a gyermek érkezését, annak a nőnek még a nagyobb kellemetlenségek is könnyen elviselhetővé válnak.
 
A fájdalom a nők barátja
 
– A szülés a nők számára a legnagyobb testi-lelki próbatétel – folytatja Bori. – A legtöbb nő a fájdalomtól fél, s ennek valós alapja van, a megnyílás valóban fáj. Baj, hogy kultúránk elutasítja a fájdalmat, pedig egy nő számára ez teljesen mást jelent, mint a férfiaknak. A férfi számára gondot, bajt jelent, hiszen a fájdalom betegségre utal. A menstruációs és a szülési fájdalmak azonban „értelmes” fájdalmak, azt üzenik az agynak, hogy valamire oda kell figyelni, valamin változtatni kell. Szülés esetén például pozícióváltást „kérnek” a fájások, vagy több oxitocint „rendelnek”.
– Mi, nők, úgy vagyunk kitalálva, hogy kiálljuk a szülés folyamatát, és képesek vagyunk megbarátkozni a természetes fájdalmakkal. Nem ettől kell félni, hanem attól, ha a természetes folyamatba beavatkoznak:

•amikor minden esetben gátmetszést végeznek az orvosok,
•amikor utasítják a nőt, mikor nyomjon,
•amikor hanyatt fektetik a szülő nőt,
•amikor elhitetik, hogy a császármetszés könnyebb és kevésbé veszélyes…

 

FELOLDÁS

Higgyünk önmagunkban, és ne hagyjuk magunkat megtéveszteni! Az egészségügyi komplikációk kivételével egy szülő nő jobban tudja, mi jó neki, mint a környezete. Ehhez nagy segítséget nyújthat, ha szülés közben egy támogató személy is jelen van, aki segít elviselni a fájdalmat, védi őt, és érzelmi biztonságot nyújt. Az apák, a maguk módján alkalmasak erre, hiszen ők állnak lelkileg legközelebb a nőhöz. Ám számukra is újdonság, amit látnak, sokszor érthetetlen dolgok történnek, vagy szenvednek a szenvedés láttán. De csodálatuk és szeretetük rengeteg erőt adhat. A dúlák a tapasztalatukkal és empátiájukkal segítik a szülő nőket – ők helyettesíthetik a támogató családi hátteret.
 
„Mozgásgazdag” kismamák
– Nagy divat, hogy a frissen szült anyák 1-2 hét elteltével ugyanolyan karcsún és fitten jelennek meg, mint terhességük előtt. Pedig ez ismét a természetes folyamatokba való beavatkozás! A korábbi rend lassan áll vissza, nem szabad siettetni a szervezetet- mondja a testtudatoktató. – Régebben 6 hétnyi gyermekágyas időszakot tartottak számon, és ennyi idő valóban (minimálisan) kell arra, hogy az anya pihenhessen. Két hónap múlva visszamenni dolgozni, vagy rögtön a szülés után fogyókúrázni – ez egy agyrém!
A fogyózást a későbbiekben sem kell erőltetni. Ha valakin van 5 kiló plusz, az nem számít. Ez nem azt jelenti, hogy lustálkodni kell, és falni éjjel-nappal, hiszen a mozgásgazdag élet és az egészséges táplálkozás a szoptatás időszakában is nagyon fontos. Ennek az időszaknak a feladata, hogy megismerkedjünk gyermekünkkel, és szoptassunk – lehetőleg örömmel. Ehhez pedig kell az energia.

 

FELOLDÁS

Azt sem szabad gondolni, hogy egy anyának már nem kell testével, fittségével törődnie! Az anyák is nők, akik csinosak és egészségesek szeretnének lenni – s nem utolsó sorban a szervezetet fel kell készíteni az újabb terhességre is…
 
Tanácsok azoknak, akik 1-2 éven belül szülni szeretnének!
 
FITT TIPP
Érdemes már előre tudatosan felkészülni a leendő terhességre. A testünket formába kell hozni – ami növeli a megtermékenyülés esélyét-, hogy megfelelő „lakóhelye” legyen a magzatnak.
 
•Az egészséges táplálkozás és a sok mozgás segít a „csúcsforma” elérésében, emellett érdemes egy méregtelenítő kúrán is részt venni, illetve a káros szenvedélyekről időben leszokni.
•A fogantatás pillanata nem tervezhető biztosan, ezért olyan életmódot alakítsunk ki, amelyet hosszútávon fenn tudunk tartani.
•Kerüljük a végletes megoldásokat, például a „úgyis terhes leszek, nyugodtan meghízhatok már most” gondolatot ugyanúgy, mint a „gyorsan lefogyok, hogy ne hízzak meg majd túlságosan”-t. A helyes életmód kialakítása azért is fontos, mert a terhesség után könnyebben tudunk majd visszaállni.
•Ez az időszak alkalmas arra is, hogy tudatosítsuk, átgondoljuk milyen változásokon fog szervezetünk átmenni, illetve felkészülhetünk a szülés utáni megváltozott életvitelre. Hisz az egész létünk megváltozik: a szexuális élet, a párkapcsolat, a baráti viszonyok, a szórakozási lehetőségek, a test teljesítő képessége, stb. Sok problémát előzhetünk meg – depresszió, szorongás, aggódás –, ha gondolati úton előre felkészülünk a testi-lelki-életmódbeli változásokra.
 
Tippek várandós nőknek!
 
•A baba állapotáért elsősorban az anya a felelős, a rendszeres orvosi ellenőrzés fontos,  segít kiszűrni a problémákat, de a magzat egészsége a mama életmódjától is függ.
•Felejtsük el a „kettő helyett kell enni” tanácsot, de diétázni sem szabad – kivéve, ha ennek egészségügyi oka van.
•Általában elmondható, hogy a várandós nő szervezete tudja, mire van szüksége, nem véletlenül kívánós a nő ilyenkor. Figyelni akkor kell, ha például a „csokoládé kór” tör rá az anyára, hisz túl sok édességet nem jó fogyasztani.
•Nem kell azon aggódni, hogy a magzat bizonyos anyagokhoz nem jut hozzá, hiány az anya szervezetében keletkezhet, a gyerek ugyanis „elveszi”, amire szüksége van.
•Javasolt sok zöldség, gyümölcs, tejtermék, illetve különféle csírák fogyasztása.
 

FITT TIPP

Ma már rengeteg mozgáslehetőség van a terhes nők számára: úszás, séta, terhestorna, tánc, hastánc, jóga, stb. Mindenki olyan mozgást válasszon, ami megfelel temperamentumának, korábbi életvitelének, tehát aki előtte soha nem sportolt, az ne most kezdje el az aktív sportot, míg akinek nagy sportmúlt áll a háta mögött, nyugodtan végezhet intenzívebb mozgást is.
 
•Fordítsunk külön figyelmet a testünk ápolására is, a bőr például megnyúlik, ezért ajánlott a hastájék és a mellek különleges krémekkel való kezelése, a fogazat is erősen romlik terhesség alatt. A haj ezzel szemben dúsabb és szebb lesz – ne örüljünk, ez múló állapot, a szülés után minden „plusz” hajszál kihullik majd –, de a hajfestés nem ajánlott, bár nem mutatták ki egyértelműen, hogy ártana a babának.
 
Szülés után jó formában!
 
•Szülés után a legfontosabb feladat, hogy pihentessük, regeneráljuk a szervezetünket. Ez nem is olyan egyszerű, hisz 24 órás szolgálatban vagyunk, ez az az időszak, amikor a kismama nem akkor megy vécére, amikor kell, hanem amikor van 5 szabad perce. Vegyük igénybe rokonaink, ismerőseink segítségét, így több időnk maradhat önmagunkra.
•Az egészséges és megfelelő mennyiségű táplálék továbbra is fontos, a fogyókúrának még nem jött el az ideje. Ami súlyfelesleg 9 hónap alatt rakódott le, annak nyugodtan adhatunk 9 hónapot az eltüntetésére is.
 

FITT TIPP

Eleinte ne végezzünk sok mozgást, apró, kis gyakorlatokkal kezdjük a testedzést, például „enyhe” hasizom-erősítő gyakorlatokkal, intimtornával. Néhány hónap elteltével érezni fogjuk, eljött az ideje a komolyabb mozgásnak is, sajnos, olyan tornaklub nagyon kevés van, ahol vigyáznak a babákra, míg a mamák tornáznak. Érdemes inkább a gyerekkel együtt sportolni, erre kiválóan alkalmas a babaúszás, a baba-mama torna, a közös kirándulások.
 
•A test ápolása kiemelten fontos, hisz a bőr ekkor húzódik össze, s a folyamatot megfelelő krémekkel segíthetjük. Alaposan vizsgáljuk meg időről-időre bőrünket, mert sokszor jelentkeznek kisebb elváltozások, amelyeket orvosi segítséggel tüntethetünk el.
•Ha valakinek szülés után hosszabb távon is súlyproblémái vannak, alaposan gondolja végig életvitelét. Sokszor lelki okok állnak a háttérben, például már nem érzi szükségét, hogy csinos és fitt legyen, vagy a sok aggódás, leterheltség miatt evéssel „boldogítja” magát. Mielőtt szigorú fogyókúrába fognál, igyekezz életedet, kapcsolataidat, önmagadhoz, gyermekedhez való viszonyodat rendezni – lehet, hogy magától megoldódnak a súlyproblémák.
 
Több információ:
 

FITT SZTÁR:

„Nekem van a legkeményebb személyi edzőm”

Egyre több irigylésre méltó jó példát láthatunk gyermeket vállaló hírességeink körében. Novodomszky Éva mindig is üdítő színfoltja volt honi televíziózásunknak, szakmai felkészültsége mellett nőies bájával is megérintette a nézőket. Aztán láthattuk őt hatalmas pocakkal mosolyogva a képernyőn, majd szülése után félévvel ugyanolyan fitt és üde kiegyensúlyozottsággal jelent meg a híradóban, mintha mi sem történt volna…
 
Császármetszést végeztek, pedig nagyon készültem a szülésre, végiggondoltam előre, milyen alternatív szülésmódot válasszak. Nem örülök annak, hogy így történt, de nem tragédia! …hiszen 3 órás volt, amikor odaadták a kezembe Krisztiánt, és 12 óra elteltével felállítottak az ágyból, bármilyen fájdalmaim is voltak, menni kellett, ölbe kellett venni a gyereket…
 
– A várandósság nem viselt meg, ami talán annak is köszönhető, hogy világéletemben sportoltam valamit. Kosárlabdáztam, bicikliztem, sokat kirándultam, és mivel vízparton nőttem fel, rengeteget úsztam és eveztem. Egy kicsit visszafogtam az aktív mozgást a 9 hónap alatt, de nem hagytam abba, csak például futás helyett gyalogoltam. Arra sem nagyon kellett vigyáznom, hogy mit eszem, bár megdöbbentő volt, mennyire kívántam a mákos ételeket. Mákos tészta, mákos guba, mák, mák… Sem előtte, sem utána nem ettem ilyeneket.
Maga a szülés nagy csalódás volt. A kiírt időpont után teltek a napok, hetek, és a baba sehogy sem akart megszületni. Az aggódás egyre nőtt bennem: csak nincs valami baj? Végül császármetszést végeztek, pedig nagyon készültem a szülésre, végiggondoltam előre, milyen alternatív szülésmódot válasszak. Nem örülök annak, hogy így történt, de nem tragédia! Hiszen három órás volt, amikor odaadták a kezembe Krisztiánt, majd 12 óra elteltével felállítottak az ágyból, s bármilyen fájdalmaim is voltak, menni kellett, később pedig ölbe kellett venni a gyereket…
 
Sokáig nem ment a felülés, és semmilyen olyan mozgás, amelyhez a hasizmot kellett használni, később szinte észrevétlenül múltak el a fájdalmak. Annyiban segítettem csak, hogy különböző homeopátiás szerekkel „gyógyítottam” magam. Ma már ugyanúgy mozgok, mint régen, sőt, a legkeményebb személyi edzőm van: a két és fél éves fiam. Biciklizünk együtt: ő ül a biciklin, én pedig kocogok mellette. Vagy felülök én a biciklimre, őt pedig a gyerekülésbe ültetem a hátam mögé, és akkor aztán nincs megállás. A másfélórás biciklizés a minimum, ha korábban fejezzük be, jön a hiszti és a jajgatás. S ráadásul gyorsan kell hajtanom, mert Krisztián kizárólag száguldani szeret, ha lassítok, azonnal püfölni kezdi a hátamat.
A felszedett kilók nem potyognak le maguktól, sajnos, és valahogy a várandósság után a szövetek, a bőr is megváltozik. Például éreztem a szülés után, hogy néhány hétig még a bőröm illata is más lett. A változásokat el kell fogadni, és bizony idő kell ahhoz, amíg minden visszaáll a régi állapotába. De már gondolkodunk az újabb babán, s ha ő is fiú lesz, akkor talán egy harmadik is lesz… A következő alkalommal már előre szeretnék felkészülni az áldott állapotra, méregtelenítéssel, kiegyensúlyozott étrenddel, megfelelő vitaminokkal, s egyáltalán, mindennel, amivel csak lehet, hogy minél jobb állapotban fogadhassam az új babát.
 
A Születés hete idei rendezvényén (május 6-13.) Te is sok mindent megtudhatsz a várandósságról és a szülésről. Részletes program: www.szuleteshete.hu
 
Kőrössy Ágnes

 

3a5ba4dc-6bd5-4bae-837f-c14c22bfe95f