A helyzet akár ismerős is lehet: fogorvosi rendelő, az orvos gondosan vizsgálgatja a fogakat, majd ennyit mond: ez bizony szuvas, be kell tömni. A riadt páciens pedig csak csodálkozik: Doktor úr, pedig én ápolom a fogaimat!

 

Több hibát is elkövethetünk, míg elsajátítjuk a tökéletes szájápolást. Az egyik legfontosabb tényező, a jó fogkefe. Ma már nem lehet probléma, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Mégis, míg a szintén nagy választékban kapható fogkrémek esetében, általában könnyebb eldönteni, hogy sima fluoridos vagy netán fehérítő fogkrémet szeretnénk használni, a fogkefék vásárlásakor sokan még mindig nem tudják, mi alapján döntsenek. Nagyobb cégek, fogkefék egész sorozatát kínálják számunkra, korcsoportnak és fogazatnak megfelelően. Az ár nincs mindig összhangban a használhatósággal, előfordul, hogy csak a mutatós külsőt kell megfizetnünk.

Kisfejű és rugalmas

Válasszunk kis fejű fogkefét, mert a hátsó fogakhoz könnyebben hozzáférünk vele. A hátsó fogak hatékony tisztításához, választhatunk modern, rugalmasan hajló fejvéggel rendelkező darabot is. Fogkefénk lehetőleg legyen ritka csomózású, lekerekített műanyag sörtékkel, kényelmes fogású, csúszásmentes nyéllel.

Gyermekeink számára feltétlenül koruknak megfelelő méretű, lágy vagy extra lágy szálakkal ellátott gyermekfogkefét vásároljunk! A kicsik szívesebben mosnak fogat, ha vidám, mesefigurákkal ellátott fogkefét használhatnak.

Egy nem elég!

Lehetőleg legyen két fogkefénk, amelyeket felváltva használunk, így elég idő marad arra, hogy a szálak kiszáradjanak. A száraz fogkefével elkezdett fogmosás hatékonyabb és elkerülhetjük, hogy az állandóan nedves szálak között a baktériumok gyorsan elszaporodjanak. Ne feledjük, hogy egy fogkefét nem egész életre vásárolunk, gyakran kell cserélni, átlagosan háromhavonta. Élettartama függ a szálak keménységétől és a fogmosási szokásainktól, de egy biztos, elhasználódott, szerteszét álló szálakkal, nem lehet hatékonyan a fogakat tisztítani. Persze, a legmodernebb fogkefe sem ér semmit, ha rossz a fogmosási technikánk.

A fogmosás rejtelmei

A legtöbben rosszul mosnak fogat, mert nem tisztítják meg a fogak összes felszínét. Fogainknak van egy szájüreg felőli belső felszíne, egy külső felszíne, mely az ajkak és az orcák felé néz, egy rágófelszíne, valamint van egymás felé néző felszíne is. A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek a fogak külső felszíne és a rágófelszín tisztítása után abbahagyják a fogmosást, elégedetten rakják a polcra a fogkefét, miközben a belső és egymás felé néző felszíneken a lepedék egyre vastagodik, ásványi anyagok csapódnak ki benne és máris megjelenik a fogkő, amit már csak a rendelőben, műszerekkel lehet eltávolítani. Érdemes megjegyezni, egy fogorvostanhallgatók körében végzett klinikai kísérletben bebizonyosodott, hogy a legalaposabb fogmosással is csak a foglepedék 90 százaléka távolítható el

Az a jó, ha a fogmosás minden fog teljes felszínére kiterjed. és rendkívül alapos. Egy fél perces hadonászás egy fogkrémmel összemaszatolt fogkefével a szánkban nem nevezhető alaposnak, még ha minden felszínre kiterjed, akkor sem. Az alapos fogmosás legalább 5 percig tart. Ennyi időbe telik, míg mindenhonnan alaposan el tudjuk távolítani a lepedéket. Fogorvosi rendelőben történő, szájhigiéniás oktatáson szokták kérni a pácienseket, hogy mosson fogat alaposan 5 percig. Átlagosan 2 perc után befejezik a fogmosást azzal az érzettel, hogy ez már 5 perc volt, és a lepedék megfestése után látszik, hogy a hátsó fogakon és a fogak belső felszínén még jelentős mennyiségű lepedék ott maradt.

Ha fogmosáskor fájdalmat érzünk, vagy kellemetlen jelenséget tapasztalunk, pl. fáj egy fog ha fogkefével hozzáérünk, érzékeny a fogak töve, vérzik és fáj az íny, ne úgy védekezzünk a fájdalom ellen, hogy ezeken a területeken nem mosunk fogat, mert csak többet ártunk. Ha a lepedéket nem távolítjuk el rendesen, a tünetek még súlyosabbak lesznek. Ilyenkor keressük fel a fogorvosunkat, hogy ezeket a problémákat kivizsgálja és megszüntesse.

A tökéletes szájápolás érdekében a fogmosást esténként fogselyem használatának is követnie kell, mert a fogkefével csak a külső, belső és rágófelszíneket lehet tisztítani.

Fogselyem sejtelem

Sajnos, sokan nem is tudják, hogyan kell használni. Pedig a fogak egymás felé néző felszínét, az úgynevezett fogközöket fogselyem nélkül megtisztítani lehetetlen, legyen bármilyen jó is a fogkefénk. A fogközökben tartósan megtelepedő lepedék fogszuvasodást okoz, ami szabad szemmel sokszor nem is látható, csak a fogfájás hívja fel a figyelmünket, hogy valami nincs rendben.

A fogselyem egy nagyon egyszerű, de nagyon hasznos segédeszköz. Használatát nem nehéz elsajátítani, csak egy kis türelem és gyakorlás kell hozzá. Ha sikerült elsajátítani a mozdulatokat, akkor fogmosás után még megközelítőleg öt percet vesz igénybe a fogközök tisztítása fogselyemmel. Ha valaki úgy érzi, hogy nem sikerül rátalálni a helyes technikára, nyugodtan kérjen segítséget a fogorvosától vagy egy klinikai fogászati higiénikustól, ők szívesen megtanítják a fogselyem használatát.

Érdemes hathavonta egy professzionális szájhigiéniás kezelést is elvégeztetni. Ez a fogkövek és a lepedék műszeres eltávolításából és a fogak polírozásából áll, melyet fogászati rendelőben végeznek el, speciálisan erre a célra kifejlesztett eszközökkel, fájdalommentesen.

Előfordulhat, hogy a gondos szájápolás ellenére is gyorsan szuvasodnak a fogak, de genetikára csak az hivatkozhat, akinek tökéletes a szájhigiéniája, lepedék és fogkőmentesek a fogai.

Felvetődik a kérdés, miért nem fordítanak az emberek kellő figyelmet a fogápolásra? Sokan hivatkoznak arra, hogy nincs erre idejük. Reggel sietnek munkába, este fáradtak. De gondoljunk csak bele, mennyi időt töltünk testünk edzésével, bőrünk, hajunk ápolásával, mennyi gondot fordítunk az egészséges táplálkozásra, csakhogy megjelenésünk és közérzetünk tökéletes legyen. Fogaink ápolása nem egy újabb divathóbort. Ez az egészségünk része. Vigyázzunk rájuk, mert ha elveszítjük, nem ad a természet másikat!


Kedves Mónika
dentálhigiénikus

 

7c439c6f-c372-4deb-90d4-f565e1420aeb