Egyre inkább elterjedőben van az orvostudomány különféle területein az a szemlélet, hogy a kezelések minél kevesebb ép szövet feláldozásával járjanak. Erre törekszik a fogászat is: ózonkezelés során a fogat a hagyományos fúrás nélkül kezelik. Az ózonkezelés gyors, pár percet vesz igénybe. Fogszövet feláldozásával nem jár. Teljesen fájdalommentes, érzéstelenítő adása nem szükséges.

 

Tisztítás, fájdalom nélkül

A szuvas fog kezelése során arra törekszik az orvos, hogy a lehető legtökéletesebben távolítsa el a károsodott foganyagot, valamint a baktériumokat és a különféle bomlási termékeket. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy addig fúrja a fogat, amíg látszólag ép fogszövetet talál. Majd az üreg tisztítása következik, különféle oldatokkal. Ezután következhet a tömés.


Az ózonkezelés során a fogat csak megtisztítják egy ún. homokfúvóval, ami közönséges szódabikarbonát port vízzel keverve permetez a fog felszínére, vagy ha szükséges a barázdarendszer feltárása, az egy speciális ( alumínium-oxid ) por segítségével történik. Az egész beavatkozás teljesen fájdalommentes. Érzéstelenítő adása sem szükséges.

Ezután történik az ózonkezelés, melynek hatására az ott található baktériumok 99%-a elpusztul egy perc alatt. Tehát teljesen fölöslegessé válik ilyen esetben a fúrással történő tisztítás.

 

Kiegészítő kezelések

A fogszuvasodás során a baktériumok a szájba került szénhidrátokat bontják, mely során savas végtermék keletkezik. Ebben a savas közegben a fogszövetből elkezdődik a különféle ásványi anyagok kioldódása.

Az ózonkezelés során azonban teljesen baktériummentes felület keletkezik, és így a fogszövet képessé válik a környezetéből (pl. nyál) az ásványi anyagok felvételére.


Ezt segítik speciális fogkrém és szájöblítő adásával, mely nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a szükséges ásványi anyagokat.

A kezelés általában két alkalomból áll, a második kezelés az elsőt követő 1 hónap múlva esedékes. Ugyanekkor a barázdarendszer zárását is elvégzik, ezzel megakadályozzák, hogy az adott fog azon területén további szuvasodás alakuljon ki.

 

Kiknek ajánlott?

•Gyermekeknek, kezdődő barázdaszuvasodásra.

•Felnőtteknek, kezdődő barázdaszuvasodásra.

•Mély szuvasodásra, a gyökérkezelés megelőzésére.

•Fognyaki szuvasodás esetén, a hátsó régiókban.

•Gyökérkezelés során, a csatornák tisztítására.

•A különféle beavatkozások során a fog csíramentesítésére, pl. korona vagy betét beragasztása előtt.

•Lágyszövet kezelésére, pl. aphta, herpesz.

 

Kiknek nem ajánlott?

•Frontfogakra nem alkalmazható, hiszen az elszíneződött szövetet nem távolítjuk el, tehát nem lesz esztétikus!

•Tömött fogak esetén.

•Rejtett szuvasodások esetén, amikor a szuvas terület fölött még ép fogszövet van, illetve ebben az esetben akkor alkalmazható, ha előbb ez a fogszövetet eltávolítjuk.

 

Dr Várnagy Éva

 

a4812558-588e-41a9-b1fc-c9f30949c4d1