A fogtömés nem jár feltétlenül fúrással, a fogszabályozás már nem nagy fémabroncsok viselése, a nagyobb beavatkozások nem kell, hogy hónapokig tartsanak, és nem szükséges ébren végigszenvedni azokat. Nem a rettegés foga jut azonnal eszünkbe, ha problémánkkal egy csúcsmodern eljárásokat alkalmazó rendelőbe betérünk.

 

A kevesebb fájdalommal járó forradalmi technológiákat összefoglalva nevezzük fogászat light-nak. Ide soroljuk az ózonfogászatot, az éber-szedálást, a fémmentes pótlásokat, az implantológiát, a láthatatlan fogszabályozást, a digitális diagnosztikát.

Vegyük sorba, mit is jelentenek ezek az eljárások!

 

Ózonfogászat – fúrás nélkül

 

A fogszuvasodást lehet kezelni a fúrást nem igénylő ózontechnika segítségével. Ózon gázzal kezelik a lyukas fog felpuhult belső részét és így elpusztítják az ott megtelepedett károkozó baktériumokat. A szervezet így már képes lesz a fogat önmaga meggyógyítani. A kezelés egy műanyag sapka egy percig tartó fogra-helyezéséből áll csupán. Se fúrás, se érzéstelenítés!

 

Éber szedálás – nevetőgázzal

 

Feszültségoldóként alkalmazzák az amerikai filmekből jól ismert nevetőgázt, a nitogén-oxidult, melyet egy kis orrsapkán át belélegez a páciens. Ez az „éber tudatú szedálás” lehetővé teszi, hogy a páciens kimondottan kellemesen érzi magát a különböző fogászati beavatkozások elvégzésekor. A kezelés folyamán a páciens N2O2 és O2 gáz keverékét lélegzi be. A gázkeverék oldja a szorongást, a félelmet, viszont nem kapcsolja ki a fájdalmat, tehát érzéstelenítő adása szükséges. A kezelés alatt teljesen éber marad a páciens, tud kooperálni kezelőorvosával és az asszisztensnővel. A kezelés során enyhe zsibbadás következhet be a páciens végtagjaiban, hangulata emelkedetté válik, szorongása oldódik, kedélyállapota kifejezetten kellemes lesz. A gáz belégzése semmilyen komplikációval nem jár, nem függeszti fel és nem befolyásolja semmilyen gyógyszer hatását. Nincs ellenjavallata, csak terhes nőknek nem adható. Addig lehet alkalmazni, ameddig a fogászati kezelés tart – bármilyen korosztálynál.

 

Fémmentes fogászat – mint az igazi!

 

Kerüljünk mindent, ami allergiát okozhat. Főleg tartósan a szervezetünkbe építve. Kifejezetten ilyenek a fémek. A fogpótlás készítése viszont ma már nem jelenti feltétlenül a fémek szájba kerülését, viszont jelentheti azt, hogy a szükséges fogszínű, fémmentes munkák tökéletesen visszaadják ideális mosolyunkat, és teljesen észrevehetetlenek maradnak a pótlások, tömések.

 

Csiszolás nélkül – mesterséges gyökérrel

 

Egyetlen hiányzó fog esetében sem szükséges már feláldozni és lecsiszolni a mellette található ép fogakat, mert egy mesterséges gyökér elhelyezésével az erre kerülő fogpótlás mindezt nem igényli. Ez az implantológia. Azoknak sem kell kivehető fogpótlásokat hordaniuk többé, akik már nem rendelkeznek elegendő számú saját foggal, hiszen néhány mesterséges gyökérrel rendelkező fogpótlásra már beépíthető hidakat lehet elhelyezni. Ez, mondani sem kell, összehasonlíthatatlanul jobb életminőséget jelent viselőjének.

 

Láthatatlan fogszabályozás – Made in USA

 

A fogszabályozás már nem jelenti feltétlenül fémszerkezetek fogakra ragasztását. Lehet a fogszabályozó teljesen fogszínű, vagy kerülhet a fogak belső felszínére is. Fogszabályzásra szoruló művészek és extra igényekkel rendelkező páciensek számára levehető, láthatatlan műanyag síneket kínálnak a ragasztott fogszabályozók helyett, amelyek az eredeti foglenyomat alapján az Egyesült Államokban készülnek. A fogorvos nyomon követi a változást és mindig a következő állapotnak megfelelő sínt helyezi fel a fogsorra a kívánt eredmény eléréséig.

 

Digitális diagnosztika –  a páciens beavatása

 

Egy jól megtervezett kezelés során mi is részesei leszünk mosolyunk “megtervezésének”. Fontos, hogy értsük, mi történik a fogazatunkkal, az orvos beavat az eljárás minden részletébe. Kis orálkamerán át megnézhetjük kezelendő fogainkat, kis dózisú digitális röntgennel készítenek rólunk felvételeket, és minden ilyen leletből számítógépes elemzés segítségével megalapozott kezelési tervet kapunk – még azelőtt, hogy elkezdődik a kezelés.

 

Dr Tolnai Zsolt

 

c78f8843-43d9-423b-81f6-83aca74e2bef