A korunkban sajnos egyre elterjedtebb allergiás betegségek nemcsak a légutakat, hanem bőrünket is érinthetik. Ezek jellegzetes képviselője az általában már kisgyermekkorban megjelenő alkati vagy atópiás ekcéma.

 

Jellemző alaptünetek a kiszáradásra hajlamos érzékeny bőr, mely már néhány hónapos korban szembetűnhet. A gyermek bőre szárazabb, arcon, a hajlatokban gyakran kivörösödik, a viszketés miatt a baba nyugtalan. Ehhez társulhat a törzs széli részein viszkető, apró vörös göbcsék kialakulása.

A betegség gyakran kiújul, általában az őszi-téli időszakban. Ilyenkor bőrünket nem éri a jótékony hatású napfény, viszont erősen jelentkeznek egyéb káros hatások, mint a szél, a hideg. A fenti tünetek mellett sokszor találkozhatunk a kéz és láb ujjbegyein hámlással. Gyakran társul a folyamathoz asztma, szénanátha. A gyermekek nagy részénél a betegség 5-8 éves korra megszűnik, de sajnos egyre gyakrabban találkozhatunk egész gyermekkoron áthúzódó, sőt felnőttkorban is tartó esetekkel.

Kezelés – ápolás

A betegség kezelésének lényege, a bőr felszínén lévő védőréteg, a víztartalom és a bőr tápláltságának megóvása. A másik fontos tényező az esetlegesen allergiás tüneteket okozó anyagok kerülése. A betegség tüneteinek megjelenésekor fontos a mielőbbi bőrgyógyászati kezelés a folyamat kiterjedésének és az esetleges szövődmények kialakulásának elkerülése céljából!

Bőrgyógyászati kezelés

A gyulladt, vörös, viszkető bőrterületekre a bőrgyógyász, gyulladáscsökkentővel kombinált ápoló hatással is bíró krémet ír fel. Óvakodni kell a töményen alkalmazott gyulladáscsökkentő szerek alkalmazásától, mivel számítani lehet a mellékhatások megjelenésére! A viszketést belsőleg adott, allergiás reakciót is csökkentő szerekkel lehet csökkenteni. Ha a tünetek mérséklődnek, a gyógyszeres kezelést felválthatja a rendszeres ápolás.

Óvintézkedések

A lakószobák páratartalma, dohányfüst-mentessége, a hálószoba pormentessége fontos alapkövetelmény.

Ekcémás csecsemőt vagy kisgyermeket diétára csak súlyosabb, és a szokásos helyi vagy belső kezelésre nem reagáló esetben fogjuk. Az ún. eliminációs diétát, orvosi ellenőrzés   mellett kezdhetjük meg!

Bőrápolás:

• Nagyon fontos a megfelelő tisztítás. A gyógyszertárakban beszerezhető olajos tus- és kádfürdők használatával.

• A fürdés (akár kádfürdő, akár tusolás) ne tartson hosszan, és a nagyon meleg víz is kerülendő. A bőrt itatva szárítsuk, ne dörzsöljük a törölközővel. Egy ilyen fürdés után a bőrön egy vékony olajréteg marad, mely megóvja a bőrt a vízvesztéstől.

• Az atópiás hajlamú bőrt fedő védőréteg működése csökkent, ezért nagyon fontos a felszín utánzsírozása bőrazonos alkotórészekkel. Az elvesztett zsírok pótlása, a vízvesztés csökkenéséhez vezet, így a bőr újra hidratálttá válik, s a viszkető szárazság megszűnik. E célból egy speciálisan atópiás bőrre kifejlesztett gyógytestápoló kapható, mely a bőr vízvesztését megakadályozó ceramidokat tartalmaz.

• A legalkalmasabb termék kiválasztása céljából érdemes konzultálni a bőrgyógyásszal!

• Kerülendő a nem természetes alapanyagú ruházat viselése is, mivel irritálhatja a bőrt. A napfény általában jót tesz, de túlzásba nem szabad esni.

Mivel, a légúti allergiás kórképekhez hasonlóan az atópiás ekcéma megjelenési gyakorisága is nő, fontos a beteg gyermekek mielőbbi felismerése, kezelése és a helyes bőrápolás megtanítása. Így elérhető, hogy a kiújulás gyakorisága és mértéke minimális legyen, s nem zavarja meg a gyermekek lelki és testi fejlődését.


Dr. Garay Géza – Dr. Varjú Gábor

 

699f3b8e-f72e-4b2a-8a43-2105635f03bd