Juhász Előd neve valószínűleg senkinek nem ismeretlen.
A népszerű Zenebutik című tévéműsor vezetője 64 éves, fitt, és igyekszik jó kondiban tartani magát.

 

– Hogyan figyel oda arra, hogy mindig meg tudja őrizni a legdrágább kincset, az egészséget.

– Amikor az ember idősebb lesz – én is már 64 éves vagyok –, akkor sokkal jobban oda kell figyelni mindenre, ami az egészséges élettel kapcsolatos. Egy férfinak mindenképpen törődnie kell a „férfibajokkal”, ezen belül a prosztata megnagyobbodással. Nálam ez egy szűrővizsgálaton derült ki. Szerencsére nem kell igazából aggódnom, mert elegendő a féléves kontrollvizsgálat. Az orvosom prof. Romics Imre a barátom is egyben, így amikor reggel hétkor megjelenek nála, gyorsan túl vagyunk a dolog hivatalos orvosi részén.

– Mire ügyel még, hogy fitt maradjon?

– Rendszeresen sportolok. Úszom vagy teniszezem. Azt kell, hogy mondjam, hogy ha nem tudok korán reggel e két sport valamelyikének „hódolni”, akkor máris rosszul indul a napom. Nagyon komolyan veszem. Emellett megtanultam, hogy érdemes a szervezet különböző jelzéseire odafigyelni. Fontos, hogy mit kíván a testünk, gyümölcs, zöldség, édesség, bármi jöhet. Arra is figyelni kell, hogy mikor fáradunk el. Évtizedek óta – mondhatom, óriási szerencsémre – művelem az alfába merülést, aminek sok mindent köszönhetek a rohanó világban. Néhány perc ilyen agyi pihenés azt eredményezi, hogy nem kell kávéhoz folyamodnom, hogy oda tudjak figyelni a munkámra vagy egyéb tevékenységre. Civilizációs ártalom a stressz is, amit szerintem távolságtartással lehet megfelelően kezelni.

– Mit ért távolságtartás alatt?

-Véleményem az, hogy stresszhelyzetekkel mindenki találkozik a foglalkozása vagy valami más dolog révén. Az idősödés megtanít arra, hogy minden dolgot a helyére tegyünk. Nem kell feltétlenül minden miatt idegeskedni, nem kell mindent a szívünkre venni. El kell gondolkodni az adott szituációban, hogy megéri-e emiatt valóban átélni a stresszt. Nekem, és talán mindenkinek vannak menekülési stratégiái. Nálam ez a zene, a zongorázás, Bach és Mozart. Ilyen menekülés lehet még az intenzív mozgás, mert az is kikapcsol.

– Honnan van ennyi ereje?

– Sokat számít, hogy az ember azt csinálja, amit szeret. Nekem ez megadatott. Az a munkám, amit tanultam, amihez értek, ez a hivatásom és a hobbim is. Szerintem a tevékenység konzervál és nagyon fontos, hogy egészséges optimizmussal, pozitívan álljunk mindenhez.

– Odafigyel a táplálkozásra?

– Csak lazán. Soha nem fogyókúráztam, soha nem számoltam a kalóriákat. A lányaimnak azt szoktam mondani, hogy ha puritán lehetőség van, az is jó dolog, de ha kibontakozásra van alkalom, az még jobb. Nem vetem meg a jó étkeket, kedvencem a töltött káposzta, a töltött paprika, és szeretem a fűszeres, csípős ételeket. Emellett a száraz vörösbor az, ami még nálam favorit.

 

H.ZS.

 

c50d6d44-7ad5-43af-b196-88a1a72536c8