Negyven év fölött a férfiak egynegyedénél, hetven éves kor után 80%-ánál találnak szövettani vizsgálattal igazolható jóindulatú prosztata-megnagyobbodást (BPH).
A háziorvos a betegnek és a szakorvosnak is jelentős segítséget tud nyújtani a betegségkórisméjénekpontos felállításában, a kockázati tényezők mérlegelésében, majd később a beteg gondozásában is.

 

Milyen gyakran fordulnak a háziorvoshoz az idős korú férfiak a prosztata problémáikkal?

      Negyven év fölött a férfiak egynegyedénél, hetven éves kor után 80%-ánál találnak szövettani vizsgálattal igazolható jóindulatú prosztata-megnagyobbodást (BPH). Az Egyesült Államokban évente több mint másfélmillió új beteg jelentkezik, akiknek mintegy negyedét megoperálják, ott ez a második leggyakoribb sebészeti beavatkozás 55 évesnél idősebb férfiak esetében. Hazánkban ez az arány jóval alacsonyabb. Bár a jóindulatú prosztatanagyobbodás népbetegségnek számít, korántsem fordul minden férfi panaszaival a háziorvoshoz. Ennek oka részben abban rejlik, hogy a magyar ember nem szívesen „teregeti ki” ilyen jellegű problémáit orvosának, csak akkor fordul hozzá, ha súlyos panaszok és tünetek kényszerítik erre. Másrészt viszont a betegek körében létezik egy olyan jól kiépült „háló”, melynek segítségével a barátoktól, szomszédoktól, vagy akár a médiából szerzett információk alapján maguk „orvosolják” a bajukat.

 

Miben tud segítséget nyújtani a háziorvos?

        A háziorvos a betegnek és a szakorvosnak is jelentős segítséget tud nyújtani a betegség kórisméjének pontos felállításában, a kockázati tényezők mérlegelésében, majd később a beteg gondozásában is. A beteg szempontjából nem mindegy, hogy milyen ismeretekkel rendelkezik a panaszokat okozó betegségről. A háziorvos gondos fizikális- és laborvizsgálat után, a beteg és családjának kórtörténetét ismerve összegzi a vizsgálatok eredményét, valószínűsíti a diagnózist, majd felvilágosítja a beteget a szükséges életmódbeli változtatásokról (pl. ne egyen csípőset, ne üljön sokáig egyhelyben…).A diagnózis pontosítása érdekében pedig szakorvosi vizsgálatra, elsősorban urológushoz küldi a beteget.

 

Mit tanácsol azoknak, akiknél jelentkeztek már a BPH tünetei, de még nem kértek orvosi segítséget?
        Mielőbb keressék fel háziorvosukat, vagy kérje urológus szakorvos tanácsát.

 

 

Dr. Balogh Sándor

Országos Alapellátási Intézet

főigazgató

 

056e3b2a-80d2-4b39-bbdf-4176e7354a89