Magyarországon egyre növekszik – 2002-ben már 50 l volt – az egy főre eső ásványvíz-fogyasztás. Az ásványvíz a föld alatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák.

 

Dr. Bikfalvi Istvánnéval, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkárával arról beszélgettünk, hogy valójában mi is az az ásványvíz?

– Miért ásványvíz az ásványvíz? Mik a kritériumok?

– Minden külső szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes a földkéreg védett víztároló rétegéből származó természetes ásványvíz. Az emberi életműködés szempontjából hasznos ásványvizek – az ember számára kedvező összetételű és mennyiségű ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket tartalmaznak. Kedvező összetétele, jó íze és kiváló szomjoltó tulajdonsága mellett igen nagy előnye más italokkal szemben az is, hogy energiamentes. Az élelmiszerek egy speciális, eredetében és minőségében garantált fajtája a palackozott ásványvíz. Csak a származási ország illetékes hatósága (Magyarországon a Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság) által hivatalosan is igazolt kémiai összetételű, mikrobiológiai tisztaságú és minőségű ásványvíz palackozható. Ez a hatóság engedélyezi a „természetes ásványvíz” megjelölés használatát a címkén, ami tanúsítja a termék értékes ásványianyag-tartalmát és különleges táplálkozásfiziológiai értékét.

– Ez pontosan mit jelent?

– Az a víz lehet Magyarországon ásványvíz, melynek összes ásványianyag-tartalma 500-6000 mg/l. A felső határ Magyarországon csak egy víznél fordul elő, és ez a Borsodi Ásványvíz. A legtöbb természetes ásványvizünk 500-2500 mg/l ásványianyag-tartalommal bír. Az ásványianyagok jellegük szerint főleg kalcium-, magnézium-, nátrium-, hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek, illetve ezek változatai. Viszonylag jelentős a fluorid tartalmuk. Az ásványi anyagcsere fontos része a biológiai folyamatoknak: megelőzi az emberi szervezetben az elektrolit-háztartás zavarait és az ásványianyagok egy része ugyanolyan szerepet tölt be, mint a vitaminok.

– Sokszor olvasható egy-egy címkén, hogy szén-dioxiddal dúsított, vagy az, hogy ízesített. Így már nem számít természetesnek az ásványvíz?

Ha csak szén-dioxiddal dúsítják, akkor nem változik meg az ásványvíz eredeti tulajdonsága, tehát nevezhető természetes ásványvíznek. Mesterségesen állítják elő az ásványianyagokkal dúsított vizeket. Ezeket úgy készítik, hogy az ivóvizet különböző technológiával tisztítják, majd engedélyezett anyagokkal és legtöbbször szén-dioxiddal dúsítják. Sajnálatos, hogy csomagolásuk és szénsav tartalmuk miatt ezeket a vizeket a fogyasztók gyakran összetévesztik az ásványvízzel, jóllehet hogy címkéjükön a megfelelő megnevezés szerepel. Az ízesített ásványvizek finomak ugyan, de nem nevezhetők természetes ásványvíznek.

– Mi a helyzet a természetes vízkészlettel?

– Magyarország nagy földalatti vízkészlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben. Ezek a vizek sok – egyes összetevőikben élettanilag kedvező – ásványianyagot tartalmaznak. Magyarországon jelenleg közel 90 kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet, amelyek közül 30 vizét palackozzák.

H.ZS.

 

fe9df70b-2fed-45dc-9260-b3306284198c