Falás ellen koplalás? Nem, semmi esetre sem. A nem evés csak rombolja a szervezetedet. Válassz magadhoz illő ételeket, táplálkozz úgy, hogy energiával és örömmel teljenek meg mindennapjaid. Statisztikai elemzések után Dr. D’Adamo 5 genotípust különböztetett meg. A megkülönböztetést a genetikára alapozta.

 

A genetikai sajátosságok alkati tulajdonságokban és habitusban jelennek meg, és ezek alapján csoportba lehet osztani az embereket. Speciális tesztekkel könnyen meghatározható a genotípus, így mindenki egyszerűen be tudja sorolni magát a megfelelő csoportba. Ezután személyre szabott diétával és edzéstervvel többszörösére növelhető az erőnlét, és bárki eredményesen formálhatja alakját.
 
1. csoport : AVADÁSZ
Magas, vékony alkat; vad, energikus, akiben túlteng az adrenalin. A kor előrehaladtával veszít a lendületéből. Anno ők voltak az evolúció „csúcsragadozói”. A Vadásznak olyan a személyisége, aki minden potenciális fenyegetésre gyors és erős választ ad. Lobbanékony természetűek, általában erős akarattal. A mottójuk: előbb lő, aztán kérdez. Immunrendszerük hatékony, gyorsan reagálnak a kórokozókra, serényen pusztítják a különböző vírusokat, baktériumokat. Az anyagcseréjük félelmetesen gyors. Fő táplálékuk a hús. A hátránya ennek a genotípusnak, hogy az immunrendszer néha túlpörög, és ilyenkor úgynevezett autoimmun betegségek (a szervezet a saját sejtjeit idegennek, veszélyesnek ismeri fel, és pusztítani kezdi), és allergiás megbetegedések alakulnak ki. Gyorsan kiég, ha túlpörgeti magát. Figyelnie kell arra, hogy előre gondolkozzon, és energiát raktározzon, mert csak így tud a kihívásokkal megbirkózni.
 
Diéta tipp: Többségében inkább húsokat fogyasszon és sok tengeri halat. Kerülje az allergizáló ételeket, mint a mogyoró, tej, tojás, búzatermékek.
 

2. csoport : A GYŰJTÖGETŐ
Túlsúlyos személyiség, aki gyakran küzd testképzavarral, mivel manapság az egész világon a karcsúság az ideál, így gyakran rosszul érezheti magát a bőrében. A mottója: az erős győz, a gyenge meghal. Génjeik takarékosságra vannak programozva, így az elsődleges céljuk az, hogy minden kalóriához az életük árán is ragaszkodnak. Az evolúció, a természet így biztosította számukra, hogy képesek legyenek gyermeket szülni, azokat felnevelni. A hátránya ennek a testalkatnak szintén nyilvánvaló: egy jómódú társadalomban hamar túlsúlyos lesz, és cukorbetegséggel fog küszködni.
Diéta tipp: Legyél ismét szegény, legyen üres a hűtőd! A napi öt étkezésből 4 zöldséget, gyümölcsöt tartalmazzon. Csak hetente egyszer, kétszer legyen tészta köret az asztalon, a kenyeret, szénhidrátokat érdemes kerülni! 
 
3. csoport : A TANÁR
Erős, inas, stabil személyiség, akinek a kémiai háztartása igen szilárd, nehezen borul fel. Jó az ellenálló képessége, és ha kicsit odafigyel magára, egészségesen étkezik, hosszú életű lesz. A Tanár egy egészen másfajta hozzáállással válaszol a világ kihívásaira, ez pedig az önzetlenség. A mottója: a szeretet minden, amire szükséged van, és ez az immunműködésüket is jellemzi. A tanárok képesek tolerálni rengeteg baktériumot, vírust, ismeretlen mikrobákat, és nem foglalkoznak a tünetekkel. Sokszor olyan emberekkel is kapcsolatba kerülnek, akikkel jobb lenne kerülni a kontaktust, így mindenféle betegséget elkapnak. Ők azok, akik tünetek nélkül is élhetnek hosszú évekig egy betegséggel, és legtöbbször mire felfedezik azt, már késő.
Diéta tipp: Takarításra fel! Előnyös a magas antioxidáns-tartalmú étrend: sok zöldség, és ha lehet inkább nyers koszt. Kerülje a bő zsírban sülteket, fogyasszon probiotikus tejtermékeket. Figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre, így szervezete könnyen ki tudja választani a méreganyagokat.
 
4. csoport : A FELFEDEZŐ
Izmos és kalandvágyó. Bámulatos biológiai problémamegoldó készséggel rendelkeznek. Könnyen alkalmazkodnak a környezetváltozáshoz. A Felfedező „új modellnek” számít evolúciós léptékkel mérve, hiszen csak 20-30 ezer éves. A mottója: a magam útját járom. A különböző csoportba tartozó emberek különbözőképpen oldanak meg problémákat, így szükségszerűen hibáznak is. A Felfedező ilyenkor megoldási alternatívákat ajánl. Ő az, aki több megoldást keres, módszereket dolgoz ki, de néha ő maga természetellenesen viselkedik. Előnyük, hogy könnyen alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz. A hátrányuk, hogy ha egy problémával találkoznak, addig nem bírnak nyugodni, míg meg nem találták rá a megoldást. Így keveset pihennek, életmódjuk stresszes. Hormonális háztartásuk sebezhető, ám az ingadozásokat kiegyensúlyozott diétával és életmóddal kordában lehet tartani.
Diéta tipp: Csak nyugodtan! Étrendjébe jól beleillenek a tejtermékek, a szójafélék. Figyeljenek oda a nyugodt étkezési körülményekre, adják meg a módját. Ne feledjük, ha gyorsan étkezünk akár 100-200 kalóriával többet is megehetünk étkezéseként. 
 
5. csoport: A HARCOS
Fiatalon vékony, magas, egészséges, de középkorúan testi problémákkal küzd. Amíg a Harcos testileg aktív, anyagcseréje forrón ég, addig jó a kondíciója, és az egészsége is, ám ahogy veszít a lendületéből, ülő életmódra adja a fejét, akkor aggasztó sebességgel szedi fel a kilókat. Ahogy a Harcos öregszik, extra erőfeszítésébe kerül, hogy a fölös kilóktól megszabaduljon, és megvédje a szívét és érrendszerét. A Harcos kitartása és állóképessége figyelemre méltó. A mottója: az idő repül, de te érezd jól magad. Szerencséjére a Harcos optimális diétával le tudja győzni a gyors öregedést, és meg tudja élni az élet szép perceit: így egészségesen őszül és öregszik meg.
Diéta tipp: Többször, keveset. Fogyasszon sok teljes kiőrlésű terméket, kerülje az olajokat, zsírokat. Lehetőleg este 6 után ne étkezzen. Törölje ki az étrendjéből a cukrot és a cukros ételeket.  
 
6. csoport: A NOMÁD
A Nomád extrém érzékenységgel reagál a környezeti változásokra, különösen akkor, ha a magasság és a nyomás változik. Bár sebezhetőbbek az immunológiai és idegrendszeri problémákkal szemben, mint társaik, egy olyan Nomád, aki ügyel a kondíciójára, könnyen megbirkózik a fölösleges kalóriákkal és a plusz kilókkal. Túlélő stratégiájuk olyan, mint egy utazás, ami alatt különböző hatások érik, melyhez alkalmazkodniuk kell. Mottójuk: új város, új karrier. Jól tolerálják a környezeti változásokat, önzetlenek. Jól tudják irányítani a testüket, de ha nem figyelnek oda, gyakran igen könnyen el is veszítik felette az uralmat. Míg például meditációval az elméjüket ápolják, addig a testük „szabadon kószál”. Ha nem figyelnek rá tudatosan, észrevétlenül megbetegszenek.
 
Diéta tipp: Mindenből egy kicsit. Figyelmesen, tudatosan állítsák össze az étrendjüket. Minél változatosabb, annál jobb. Ha túlzásba viszik valamelyik élelmi anyag bevitelét, könnyen megbetegedhetnek, elhízhatnak.
 
Szöveg: Zámbori Zita dietetikus

 

7136752b-9877-434b-bf2a-a3f9ddebf2d2