A grillezésben, sütögetésben az a jó, hogy nem nekünk nőknek kell a főzéssel, ételkészítéssel bajlódni, hiszen ilyenkor a tűzifa elkészítésétől, a grillező kezelésén, a nyársak elkészítésén át, egészen az evésig a férfiak erejére és rátermettségére van szükség.   Persze azért a rózsaszín álmok hamar eltűnnek.

 

A jóllakott férfiak az elpakolásnál, mosogatásnál már nem annyira segítőkészek, inkább vígan – az alkoholszinttel egyenes arányban álló lelkesedéssel – mesélik hőstetteiket egymásnak, és persze hősökből és hőstettekből akad bőven. Mi pedig elérzékenyülve, az esti csillagos ég alatt odabújva büszkén bólogatunk, milyen szép is az élet.

 

A zökkenőmentes grillezés lényege, hogy bármi, ami ehető, azt meg is együk. Ötletesen elkészíthetünk gyakorlatilag bármilyen alapanyagokból összeállított nyársat, de azért némi tapasztalatra, ízharmóniára szükség lehet. (Ezt ne bízzuk rá teljesen a Teremtés koronáira, mert a zsíros vagy kissé megégett húsokon kívül nem jut eszébe, hogy zöldséget, gyümölcsöt is lehet grillezni..)

 

Grillezéshez azért mindenképpen kell egy kis hús – vagy ha más nincs, a szalonnasütés is nagyon jó. Célszerű és közkedvelt a marha, sertés vagy szárnyashús sütése, de aki szereti a halat (fogasfilé, ponty, keszeg) az azzal is próbálkozhat.

 

Ha marhahúst választunk, legkiválóbb a bélszín, de a hátszín is megteszi. Sertéshúsból a karaj, tarja rész a grillezésre leginkább alkalmas. Szárnyasok közül a pácolt (fokhagymás tejben, pácsóban áztatott) pulykamell, csirkemell, csirkeszárny a legfinomabb.

 

A húsokat vághatjuk szeletekre, ilyenkor oldalukat átsütve fogyasztjuk. A nyársak készítésénél kockára, nagyobb csíkokra vágott húsok a megfelelőek, melyeket zöldségekkel, szalonnával, gyümölccsel váltakozva húzhatunk a nyársra.

 

A zöldségek közül nyársalásra, grillezésre alkalmasak mindazok, melyeket a sütőben is megsütünk. Kiváló a hagyma, a paradicsom, a patisszon, a cukkíni, a padlizsán, a gomba, a paprika, kinek-kinek az ízlése szerint. Bátran lehet a fűszerezéssel is kísérletezni, de az egyszerűség kedvéért a grillezéshez ajánlott fűszerkeverékek is kiválóan alkalmasak.

 

Gyümölcsök közül a nyári almák, a körte, a banán nagyon finom sütve is. Almát, körtét nyársra húzva addig kell a parázs fölött sütni, míg héja kifényesedik, és kissé berepedezik.

 

Ügyeljünk grillezéskor, nyársaláskor arra, hogy a húsokról lecsöpögő olajos páclé miatt a parázs helyett lángon fog sülni a hús, és grillpecsenye helyett szenes húst vacsorázhatunk.

Aki szalonnát süt, az ne a tűzbe tartsa, mert hasonlóan fog járni.

 

A szabad tűzön való grillezés előnye, hogy amikor már jóllaktunk, de parázs még van, egyenként alufóliába csomagolva néhány szem burgonya, gomba még megsüthető azoknak, akik a későbbiekben megéheznének.

 

Hangulatos grillezést kívánok!

 

Szabó Szilvia

Dietetikus

 

2622db21-555b-4d91-8aa5-a3189f76dbc3