Aminek hatása van, annak bizonyára létezik mellékhatása is – vélik az orvosok. Ez az állítás igaz a szexre is. Leírhatatlan érzéseket képes kiváltani – és még vajon mit? Összegyűjtöttük a témában leggyakrabban feltett kérdéseket. Bizonyára Ön is olvasott már olyan újságcikket, ahol azt állították, hogy a jó szex…

 

… szebbé teszi a fogakat, megóv a cellulitisztől, feszesen tartja a kebleket. Olyannal is ámították már az olvasókat, hogy a szextől csiklandósabb lesz mindenki, ugyanakkor serkenti a haj és a körmök növekedését. Orvosi publikációk tanúsítják, hogy erősíti az immunrendszert, és megóv a megfázástól, valamint a heti háromszori szerelmeskedés tíz évvel megfiatalít mindenkit. Ám ez így túl egyszerű lenne.

 

A nemi aktust ugyanis nem lehet elvonatkoztatni attól az élethelyzettől, amelyben lezajlik. Lehet igazság abban, hogy a szeretkezés mint mozgás sok kalóriát éget el, ugyanakkor fizikai teljesítményként hozzájárul szervezetünk természetes védekezőrendszerének erősítéséhez. Mindenki vágyik szeretni és szeretetet kapni. De nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy hatása pozitív vagy negatív volna.

 

A szexualitás intim jellemzőnk, legbensőbb cselekvésrendszerünk, így hatásai is személyre szabottak.

 

Szabályozza a női ciklust?

 

A szellemi és érzelmi jólét szabályozó hatással van hormonháztartásunkra. Ha a szex boldogságot okoz, esetleg szerelemmel párosul, akkor a pszichikai félelem, nyomás alól felszabadítva valóban lehet némi szabályozó hatása. Ugyanis az agy a hormonháztartás központi szabályozó szerve, és érzelmeink is ide futnak be.

 

A gyakori szex növelheti a megtermékenyülés esélyét?

 

A termékenység alapvető feltétele a stabil hormonháztartás. A szexuális kapcsolatok ennek egyensúlyban tartását segíthetik elő. De a szerelmeskedés, ha gyakori, valóban több esetben hozzájárult az esély növeléséhez.

 

Az orgazmus vezethet spontán vetéléshez?

Az emberekre vonatkozóan még nem végeztek ilyen vizsgálatokat, ám a nők csúcspontja valóban okozhat akkora “megrázkódtatást”, hogy a korai terhességek leválással végződnek.

 

Eltüntetheti a pattanásokat?

 

A kielégített szexuális élet pozitív életérzést és stabil hormonháztartást vált ki, amiből bőrünk is profitálhat. Ám ne higgyük azt az első szembejövő mitesszeresről, hogy nincs, vagy rossz a nemi élete.

 

Megsérülhet a méh szeretkezés közben?

 

A méhet több apró szalag tartja, mint egy fészket. Ezek a szalagok lengéscsillapítóként működnek, amikor a pénisz szerelmeskedés közben mozog a hüvelyben. Normális esetben az aktus nem vált ki fájdalmat, csak hasüregi műtétek, fertőzések, endometriás kezelések után, amikor a szalagok vesztenek a rugalmasságukból. De ilyenkor sem szokott a méh megsérülni, vagy különösképpen rázkódni.

 

Előidézhet közti vérzést?

 

Az úgynevezett ovulációs vérzés történhet valódi vérzéssel is. Ugyanis a méh nyálkahártyája ilyenkor megvastagodik, megtelik vízzel, és vérrel jól átjárhatóvá válik. A nők mintegy 10 %-a szex nélkül is vérzik az ovuláció napján. Ám az, hogy ezzel a vérrel a megérett pete is távozik, buta hiedelem csupán.

 

Vajon a szex előidézhet visszereket?

 

A hideg és a sok ösztrogén növelheti a visszeresedés veszélyét. A hidegben az erek összehúzódnak, megakadályozzák a vér folyását, az ösztrogén elvékonyítja a vivőereket, ugyanakkor tágítja a hajszálereket.

 

Okozhat elváltozásokat a méhszáj sejtjeiben?

 

Szex közben mindig fennáll a veszélye, hogy vírusok és baktériumok kerülnek szervezetünkbe. A klasszikus nemi betegségek, mint a szifilisz vagy a tripper már nincsenek annyira terjedőben. Manapság a HPV-vírus és a clamydia-fertőzés a legveszélyesebb, ez utóbbi terméketlenséghez is vezethet. Ezek elkerülése céljából ügyeljünk ge-nitáliáink tisztántartására, és lehetőleg ne cseréljük túl gyakran partnereinket.

 

Rizikós a menstruáció alatti szex?

 

A havi vérzés alkalmával (mivel nyitott a méhszáj) nagyobb a fertőzésveszély. Ám az óvatos szerelmeskedés ellazíthatja a nőt, így csökkentve az erős vérzést és az esetleges görcsöket. Hogy a férfiak fertőződnének a vértől, nem igaz.

 

Elmulasztja a fejfájást?

 

Attól függ, milyen a szeretkezés. A jó szex jót tesz, a rossz nem tesz jót. Ellazíthat, de akár fejfájást is okozhat – ez öntől és görcsösségétől függ.

 

Erősíti a hasizmot?

 

A szex serkenti a vérkeringést, több oxigén kerül a szervezetünkbe, és javítja az anyagcserét. Ebből profitálnak izmaink is – ám a rendszeres hasizomgyakorlat hatásosabb.

 

Vajon a szenvedélyes szeretkezés felsérti a hüvely nyálkahártyáját?

 

A hüvely nagyon finom, vékony nyálkahártyával van borítva, ami azonban különösen elasztikus és nyúlékony. Hozzá hasonlóan lestrapált testtájékunk a száj és az orr. Egyik nyálkahártyát sem lehet „átszúrni”, kisebb, maradandó deformálódást azonban szülés közben szerezhetünk.

 

Segít a szex a fogyásban?

 

Egy aktus alatt mintegy 200 kalóriát égetünk el – ilyen szempontból kimondottan hatásos a szex.

 

Megnő az infarktusveszély?

 

Lépcsőmászásnál, vagy gyaloglásnál szívünk 100-130-szor ver percenként. Szex közben az átlag 117 szívverés, orgazmus idején a pulzusszám 150 ütésre emelkedik. Nem mondhatjuk tehát, hogy szívünket védi, ám különösebb veszélynek sem vagyunk kitéve. Az úgynevezett szerelmi halál (közvetlenül orgazmus után) csupán a váratlan halálesetek 0,6 %-ában következik be.

 

Kaphat valaki spermaallergiát a szextől?

 

Spermaallergiája nemcsak nőknek, de férfiaknak is lehet: bár nem sok ember reagál így a férfiak ejakulációs cseppjeire. Még azok a nők is kaphatnak ilyen allergiát, akik sterilizált partnerrel szerelmeskednek, ugyanis a betegségért felelős sejtek nemcsak a spermákban, de az ejakulációt kitöltő egyéb mag- és prosztatafolyadékban is megtalálhatók. (A reakciók egyébként: könnyezés, viszketés, orrcsepegés).

 

DV

 

4297ada7-382f-4b96-b0ef-479e5b2c5209