A prosztata mirigy jóindulatú megnagyobbodása miatt indikált és elvégzett műtétek száma az 1970-1980 -as években az összes műtéti beavatkozás listavezetője volt az USA-ban. A betegség gyógyszeres kezelése az akkor rendelkezésre álló szerekkel nehezen vagy egyáltalán nem volt megoldható

 

A BPH kialakulásának okait vizsgálva elzáródásos, úgynevezett elzáródásos (obstruktív) és kényszeres (irritatív) tényezők elkülönítése, valamint a prosztata működésének jobb megismerése a gyógyszeres kezelés történetében új fejezetet nyitott.

 

A kezeléshez két irányban ható gyógyszerek csoportja   áll az urológusok és természetesen a betegek rendelkezésére:

 

Ø        A húgycső körüli mirigyek obstrukciót okozó burjánzásának csökkenését biztosító úgynevezett 5 alfa reduktáz enzimgátlók a mirigyállomány növekedését tudják megállítani és egyes kutatók szerint részben visszafejleszteni.

Az eredményt a férfi nemi hormon átalakulásának gátlása biztosítja, ugyanis a mirigyállomány időskori burjánzása az utóbbi hormon szintjének emelkedésével hozható összefüggésbe. A panaszokat lassan 3-6 hónap alatt csökkentik.

 

Ø       Az úgynevezett alfa-blokkolók a prosztata izomtónusának csökkentésével fejtik ki obstrukciót és irritációt gátló hatásukat.

Ha az izomtónus adott érték fölé kerül, akkor az ellenállás leküzdése miatt a hólyag nyomása megemelkedik, majd a vizeletürítés zavarttá válik: szakaszos, tökéletlen lesz; esetleg vizeletelakadás alakul ki. Ezt a nyomást csökkentik az alfa-blokkolók.

BPH-s betegeknél alkalmazott szelektív alfa-blokkolók hatására visszaállt alacsony húgycsőnyomás esetén a vizelet ürítése normálissá válik, a panaszok pedig gyorsan és jelentősen csökkennek. A mellékhatások szempontjából elsősorban a prosztata-szelektív alfa-blokkoló készítmények kedvezőbbek.

 

Mai ismeretünk szerint az időben elkezdett alfa-blokkoló kezelés a választandó első út a BPH gyógyszeres kezelése esetén!

 

Dr Bódy Gábor
Urológus adj.

 

a60a9e09-3ac5-4d05-a9e6-4d6aa5907a69