…legyünk vegetáriánusok. Mi sem egyszerűbb. Holnaptól nem eszünk húst, állati eredetű termékeket. Miért is? Mert azt reméljük, így egészségesebbek leszünk, vagy esetleg kipróbálnánk mi is, ha már a barátaink, ismerőseink, kedvenc sztárjaink ódákat zengtek róla. Hogyan? „Egyszerűen”, nem eszünk húst, nem iszunk tejet, stb.

 

Talán néhány esetben könnyebb lenne leírni mi marad.   De a valóság nem ilyen egyszerű. A vegetarianizmusnak számos formája létezik. Ki mit valósít meg és mennyire éri el ezzel a célját? Nem az én jogom eldönteni, bírálni. De mindazok számára, akik belekezdenek vagy már így is étkeznek, ajánlom, hogy tájékozódjanak. Enélkül több kárt okozhatnak maguknak, mint amennyi előnyt remélnek.

 

Iránytű a vegetáriánusoknak

A vegetarianizmusnak több formája is létezik. A semivegetáriánizmus engedi a tej, tejtermékek fogyasztását. Halat, fehérhúst másnaponta lehet enni. A vöröshúsok fogyasztását azonban tiltja. Az ovo – lakto vegetarianizmus már kissé szigorúbb, mert semmiféle hús, húskészítmény fogyasztását nem engedi, viszont tojást, tejet, tejterméket bátran lehet az étrendbe beilleszteni. A vegan étrend nagyon szigorú, már csak a gyümölcs, zöldség, és alkalmanként dió, méz, olívaolaj megengedett. Tilos mindenféle állati eredetű táplálék, így még a zselatin, tejpor, kazein tartalmú ételek is.

 

Ennek a vegán vegetarianizmusnak egyik formája a nyers koszton élőké, akik mint a neve is mutatja, csak nyers ételeken élnek. A makrobiotikus étrend egy még különösebb, szigorúbb étkezési forma. 10 fokozaton megy át, míg a normál étkezéstől eljut a növényi magvak és gyógyteák fogyasztásáig.

 

Az egészséges életmód hívei – akár vegetáriánusok, akár nem – tájékozódjanak. Mi dietetikusok előszeretettel ajánljuk a növények, zöldségek fogyasztását, mégis keveset beszélünk arról, hogy a rosszul megválasztott nyersanyagok milyen kárt okozhatnak a szervezetünkben. Ugyanis a növényi táplálékok természetes tartalomként vagy idegen vegyi   anyagként tartalmazhatnak egészségkárosító vegyületeket.

 

Nitrát: A növények változó mennyiségben tartalmazhatnak nitrátot. Ez függ a növény fajtól, talajminőségtől, fényerősségtől, trágyázástól. Egyes növények kifejezetten hajlamosak a nitrát felhalmozására, ilyenek a sóska, paraj, saláta, sárgarépa, retek, cékla, zeller, karalábé. A növényekben tárolt nitrát a szervezetben nitritté alakul, és a keringésbe jutva a vér oxigénszállítását rontja. Ez a folyamat súlyos oxigénhiányos állapotokat hozhat létre, különösen csecsemők esetében.

 

Ólom: elsősorban az út menti növényekben, forgalmas kereszteződésekben árult termékeken, termékekben található meg. A probléma az, hogy alapos mosással is mintegy csak 30 százaléka távolítható el, a többi bejut a szervezetünkbe az ilyen zöldségek, növények fogyasztásával.

 

Szolanin is található a zöldségekben, elsősorban a zöld vagy kicsírázott burgonyában. Ez természetes eredetű ártalmas anyag. Egyre többet hallani az úgynevezett táplálékallergénekről, melyek szintén a zöldségek, gyümölcsök természetes anyagai, azonban néhány ember számára fogyasztásuk egészségkárosító. Leggyakrabban allergizáló növényeink tartalmazzák: szója, búza, olajos magvak, hüvelyesek.

 

A hüvelyesekben található fitátok, nagy zöld levelű növényeinkben található oxálsavak mint természetes összetevők, nagy mennyiségben a szervezetbe jutva szintén kifejthetik káros hatásukat, mivel nehezítik egyes ásványianyagok (például: kalcium, vas, réz) hasznosulását a szervezetben. Ez azért okozhat gondot különösen vegetáriánus étkezés esetén, mivel ezek bevitele egyébként is hiányos lehet ilyen étkezési forma mellett.   

 

Sok embernél fontos kérdés a nassolás. A vegetáriánusok   is fogyaszthatnak édességekett, de az összetétele mellett oda kell figyelni az egészségre is. Ezért ajánlott a müzliszeletek, müzlik fogyasztása, hiszen ezek nem olyanok, mint a cukrászati készítmények, tejes alapú édességek, és csak nyomokban tartalmazhatnak tejszármazékokat, igy beillesztehetők az étrendbe – a vegetáriánizmus formájának megfelelően önmagukban, tejjel, tejtermékkel, vagy esetleg szójaitallal fogyasztva.

 

De hogy a jó oldalát is lássuk a gyümölcsök, zöldségek fogyasztásának: általánosságban csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy a magasvérnyomás kockázatát. Alacsonyabb és előnyösebb zsírsavöszszetétel érhető el a vegetáriánus étkezés mellett.   Megnő a növényi eredetű fehérjék aránya is, valamint általánosságban alacsonyabb energiabevitelt eredményez.

 

Szabó Szilvia

dietetikus

 

51c33371-a157-4da3-bdcc-ab9055a551f9