Kevés kellemesebb dolog van, mint amikor stresszes hétköznapjainkat megszakítva, kifekszünk a vízpartra és süttetjük magunkat a melengető napfénnyel. Erről beszélgettünk Dr. Varjú Gábor bőrgyógyásszal.

 

Az egyéni sajátosságokat is figyelembe kell venni napozás előtt?

Az I-es bőrtípushoz tartozók bőre világos, szőkék és kék szeműek, nekik különösen ügyelniük kell, mert saját védelmi idejük csupán 5-10 perc. A II-es típus világos bőrű, sötétszőke vagy világosbarna hajú, barna szemű. Saját védelmi idejük 10-20 perc. A

III-as típus bőre már árnyaltabb, haja is sötétebb és barna szemű. Ők hosszabb ideig védettek. Végül a IV-es típus, a barna bőrűek, fekete vagy sötétbarna hajúak, fekete, esetleg barnaszeműek csoportja gyakorlatilag teljesen bízhat saját védelmi „rendszerében”.

Mi történik, ha túlzásba visszük a napozást?

Gyengül immunrendszerünk, gyorsabban öregszik a bőrünk, allergiás kiütések jelentkezhetnek, vagy napszúrást kaphatunk. A bőrrák kialakulására is hajlamosabbá válunk.

Ilyenkor mi a teendő?

Érdemes antihisztamin tartalmú készítményt is magunkkal vinni a nyaralásra, mert ha lekap a nap, és a kellemes barnaság helyett bőrpír alakul ki, akkor gyors segítség a hűsítőgél, használata enyhíti az égő fájdalmat. Súlyosabb esetben természetesen szakorvoshoz kell fordulni.

Azért a napnak vannak előnyös hatásai is.

Erről kevesebb szó esik, de a napsugarak bizonyítottan javítják a hangulatot, és a koncentráló képességet. Ezen kívül erősítik a csontokat, aktivizálják a bőrben lévő D-vitamint.

Nyáron nem csak a leégés, hanem a rovarcsípés is komoly kellemetlenséget okozhat.

Valóban ez a másik leggyakoribb probléma, amivel bőrgyógyászhoz fordulnak. A rovarcsípések leginkább csak helyi reakciót okoznak, viszketéssel, fájdalommal járnak. A tüneteket ebben az esetben is enyhíti az antihisztamin tartalmú készítmény.

 

df968d5a-973b-472d-be2e-4572069f19ef