A haj nemcsak a szépség, s a nemek (egymáshoz) csábításának genetikailag vezérelt eszköze, hanem az egyik legintimebb testrész is. Büszkeségünk, kultúránk tükre. A haj természeténél fogva születik, nő és kihull. Minden 20-30 év feletti embernek van hajas problémája, amit először észre sem vesz, aztán előkerülnek a csodaszerek és elkövet mindent, hogy rendbe hozza a veszteséget.

 

Szégyelljük, mert a kopaszodó fej sohasem volt előny, csupán kényszer állapot, egy rendkívül kellemetlen helyzetben. Mintha megégetnék a talpunkat, úgy ugrunk félre a kérdések elöl, amikor bátor ismerősünk megkérdezi mi történt a hajaddal? Gondolkodás nélkül vágjuk rá a választ: Nincs semmi bajom a hajammal! Az igazságot azonban mindenki látja, reggelente pedig észleli, amikor marékszámra hullanak a szálak.

 

Kopaszodunk, s erről még fodrászaink sem mernek beszélni, amikor hajszálak tömege marad a markukban egy-egy mosás, frizura készítés alkalmával. Míg a nők vagyonokat költenek a hiányok takargatására, a férfiak „szerencsésebbek”. Ők könnyebben építenek hamis filozófiát a kopaszsághoz, nemi potenciájuk bizonygatásával.

 

Ma már nem tekintjük kötelezően természetes állapotnak a hajvesztést, kopaszságot, mint ahogy azt az utolsó 2000 évben tették elődeink, bár a kopaszodás megítélése akkor sem volt olyan egyértelmű, hisz tudjuk és ismerjük a javasasszonyok füveinek, csodaelixírjeinek máig ható történeteit.

 

Az újkori orvostudomány az 1970-es évektől fedezte fel a haj, a hajhagymák, a matrix-sejtek működését és jutott mélyebbre a zavarok okainak vizsgálatában. Az emberi fejbőrön kb. 110 ezer-160 ezer hajszál van, a testfelületi   nemre jellemző szőrön kívül,   amelynek 80-90 százaléka 2-4-6 (esetenként 8) évig tartó növekedési fázisban van. Egy hajhagyma általában 20-szor képes az élet folyamán regenerálódni, tehát a hajhagymák élettanát figyelembe véve akár 70-120 évig is nőhet a haj.

 

A szőr-, illetve a hajnövekedésnek három fázisa van: növekvő anagén (4-6 évig aktív) fázis, katagén (2-4 hónap regresszív) fázis, telogén (hónapok, akár évekig tartó nyugalmi) fázis. A hagymák megfelelő fiziológiás ingerek tápanyagok hiányában, vagy betegségek, sérülések következtében elsorvadnak.

 

Szerkezeti szempontból háromféle hajat, szőrzetet különböztetnek meg:

• pehelyszőrzet: általában nem festett/pigmentált, bélállománnyal nem rendelkezik.

• terminálisszőrzet az egyénre jellemző (örökölt) festékanyagot tartalmaz, „bélállománnyal” rendelkezik.

• átmenetiszőrzet: bélállománnyal rendelkező, gyengén, hiányosan festett, amely az előzőek jegyeit mutatja.

A   hajhullás, a hajváltás természetes része, nemtől független. Naponta mintegy 50-100 hajszál hullik ki. Az állapot folyamatos. Ez a jelenség akkor válik égető, testet-lelket megzavaró problémává, amikor úgy érezzük, hogy a kihullott hajszálak mögött nem indulnak az újak.

Az általános, egyedfejlődési jellemzőkhöz egészséges élettani funkciókkal kell rendelkezni. Az egyéni eltérések nagyok. Ez az, amit öröklünk és nem a kopaszságot.

Tehát sem a férfiak, sem a nők nem öröklik a kopaszságot, hanem csak a „hajlamot”. A genetikai kód határozza meg a hajhagymák, tüszők mennyiségét, és az egyedre jellemző sejtregenerációs képességet. Az egyénre jellemző hajnövekedést számos tényező befolyásolja. Napjainkban, a nemi hormonok a leginkább ismertek. Jelentős szerepük van az emberi szőrzet növekedésében, eloszlásában és pigmentációjában. Az egyes testterületeken lévő szőrtüszők hormon metabolizmusa azonban különbözik. Ezzel magyarázzák a változatos szőrzet, hajtípusok létezését, valamint az androgén hormonok és változatainak szőrzettípusonkénti eltérő hatásait.

Számos testi/lelki betegség probléma mellett a hajvesztést befolyásoló tényezők:

 

1. A hajhagymák öröklött mennyisége, a sejtregeneráció öröklött képessége, és a természetes sejtműködési feltételek.

 

2. A hagymák működéséhez szükséges tápanyagok, és a folyamatos hajtermelést katalizáló vitaminok, ásványianyagok bevitele.

 

3. Az emésztőrendszer működése, a sejt-táplálás zavartalansága.

 

4. A hajhagymák működését is befolyásoló sokszereplős hormonális irányító rendszer, és a hormonális mediátorokat befogadó sejtfelszíni receptorok állapota.

 

5. A hölgyek esetében a terhesség és a laktációs periódus különleges helyzete.

 

6. A betegségek, és az életmentő terápiák következménye.

 

7. A hajas fejbőr egészsége, és higiénés állapota.

 

8. A frizura készítés divatja.

 

Bármely típusú hajvesztés, kopaszodás terápiájában, az esetleg fennálló alapbetegség, gyulladásos gócok, vagy fizikai-kémiai ártalom megszüntetése mellett a legfontosabb teendő a hajhagymák mátrix-sejtek tápanyag ellátásának biztosítása. A mátrix-sejtek termelik a hajat. Életciklusuk sebessége többszöröse a többinek. Ezért, ha az alapanyag ellátásban hiány lép fel, akkor az rögtön meglátszik a haj fejlődésében, növekedésében, illetve kihullásának mennyiségében.

 

A szép haj érdekében kifejtett legfontosabb mindennapos tennivalóink:

 

• a szükséges tápanyagok elfogyasztása, kerülve a hajra is ártalmas átgondolatlan diétákat és az amúgy is káros „szenvedélyeket”

• a hajhagyma környezet (fejbőr, verejték és faggyúmirigyek) természetes működésének biztosítása, az időszaknak és a mindenkori életvitelnek megfelelő külső haj és fejbőr ápolással

• a frizuradivat, és készítés megfelelő eszközeinek ismerete, azok szakavatott használata.

 

 

A HajDoktor aktuális tanácsa hölgyeknek és uraknak

 

A nyári napsütés, az izzasztó meleg, a felfokozott életvitel, komoly kihívást jelent a hajjal fedett fejbőrnek és a hajhagymáknak.

Ilyenkor a haj gyorsabban nő, a bőrfüggelékek faggyú és verejték termelése ezzel együtt változik. A verejtékezéssel, hajmosással a nyomelemek, és a biológiailag aktív ásványok kiürülnek. Csökken a bőrt védő és támasztó zsírsejtek élettere, vékonyodik a bőr, csökken a rugalmasság, rosszabbodhat a szövetek vérellátása.

A fokozott hajtermelés mellett a kevesebb tápanyag mennyiség (életvitel és a hiányos diéta) miatt a hajszálak elvékonyodnak. A napfény, a fürdőzések, a sűrűbb hajmosás következményeként a nyár végére sérülékennyé, törékennyé válnak a hajvégek, a fejbőr fedősejtek váltása is gyorsabb lesz. Az elvékonyodott bőr miatt az éretlen laphámsejtek könnyebben felpuhulnak. Nem biztosítanak kellő védelmet sem a hajtőnek, sem a még fejlődésben lévő bőrsejteknek.

Az évszakkal járó életvitel és divatkövető frizurakészítő eljárások további gondot jelenthetnek („agresszív” igénybevétel, festékek, formatartó gélek, trend diktálta spray-ek).

Így őszre, együtt veszíthetjük el a kalandokkal tűzdelt nyári vakáció élménydús emlékeit bőrünk barnaságával, és a hódítás hajkoronájával.

 

Októberi hajtippek

 

A kánikulai meleg elmúltával lassulnak a folyamatok. A nyomelem, ásvány és tápanyag hiányos fejbőr igényli az éltető pótlást. Elérkezett az ideje, mind a hölgyek, mind az urak számára a biológiailag aktív anyagokban gazdag „fejbőr-terápiás” pakolásoknak, a fejbőr és a haj szakavatott ápolásának, az egészséges hajtermelést serkentő masszírozásoknak és a türelemnek.

Ismerjük a tényt, hogy a külső kezelések, tonikok, pakolások csak igen csekély mértékben szívódnak be a bőr rétegeibe, illetve a bőrfüggelékek sejtjei közé, ezért a regeneráló kúrákat, minden alkalommal a bőr, vagy haj típusnak megfelelően válasszuk ki és az előírások szerint alkalmazzuk.

 

A masszírozás ne felület aktív legyen, hanem mély, amely inkább a bőralját és a kötőszövetet mozgatja meg, mint az amúgy is meggyengült hajtöveket.

 

Érdekesség, hogy a Távol-Keleten minden igényes fodrászati kezelés előtt megmaszszírozzák a vendégek karjait, hátát, nyakát, tarkóját mielőtt hozzáfognak a mély terápiás pakoláshoz, vagy a frizura készítéséhez, azért, hogy a fáradt, esetleg stressz indukálta érgörcsöket elsimítva kellő mennyiségű vér áramoljon a fáradt szövetekhez.

Az ellazult izom, támasztó és érszövetek, valamint a következményes vérbőség

komoly mértékben csökkentheti a szükséges fodrászati beavatkozásokkal járó hajhullást (és még a léleknek is jó). A fejtetőn évszázadok óta „kopogtató” fejbőr-stimulációs masszírozást végeznek. Nem kell hozzá más, mint egy finom kidolgozású gombos kefe, amellyel sérülés mentesen lehet „kopogtatva” végezni a keringésjavítást.

 

Mindannyian ismerjük a „szétcsúszott” trendy kifejezést. Ez a hajra fokozottan érvényes. Nem mindannyian rendelkezünk azonos sejtregenerációs képességgel és tápanyag tartalékokkal. A hiányzó elemeket pótolni kell, hogy megakadályozzuk a korai hajvesztést. A nyáron túlhasznált fejbőrt tápláljuk, pihentessük, hogy a következő szezonra is megteremthessük a szépség és hódítás művészetéhez elengedhetetlen, egészséges hajkoronát!

Ehhez Önökre és sok türelemre van szükség.

 

Dr. Balogh Attila

 

d7ceb7dd-dbbb-4b72-910f-940c51bc731a