Ötből négy felnőtt szenved gerincfájdalmaktól élete során. Te is közéjük tartozol? Ne bagatellizáld el, a tünetek hátterében sokféle probléma húzódhat meg. Járj utána, és keresd meg a fájdalom forrását! A gerinced hasogató figyelmeztetése üzenetet hordoz a számodra. Fedezd fel az okokat, a lehetséges gyógyítás és megelőzés módjait.

 

Az odafigyelés a testünkre és az azonnali törődés segít abban, hogy tested tartóoszlopa jobban bírja a terhelést, és ne csak a tartásod legyen kiegyensúlyozott.
 
Fájdalmas kérdés
A gerincfájdalom bármelyik életszakaszban előfordulhat, és ugyanúgy sújtja a fiatalokat, mint az 55 év feletti korosztályt. Az idősebbek gerincfájdalmait leggyakrabban a csont-ízületi gyulladás (osteoarthritis), a csontritkulás (osteoporosis) vagy a porckorongbetegségek okozhatják, amelyek kialakulása évtizedekkel korábban megkezdődik. Épp ezért kell már jó korán a gerincedre gondot fordítanod! A sport- és fitneszláz sok fiatal gerincét betegítheti meg, a túlzott igénybevétel vagy nem megfelelően kivitelezett edzés és annak sérülésekkel járó következményeként. Tapasztaltad már, milyen érzés egy fájdalmas gerincmozdulat? Elég hozzá egy hétvégi egész napos tenisz, kerékpározás, de akár a kerti munka is. A második leggyakoribb ok, nem is gondolnánk, de a közönséges megfázás után keressük fel leggyakrabban gerincfájdalommal a háziorvost. A gerincfájdalmak minden évben több elveszett munkanapot okoznak, mint bármilyen más betegség, kivéve az ízületi és egyéb mozgásszervi betegségeket.
 
(A teljes cikket elolvashatod a fitt.info magazin április-májusi számában!)

 

e24da197-1012-4087-9c06-5e608cecabcf