A Candida gomba egyidős az emberiséggel, manapság azért vált témává, mert „népbetegséggé” lett. A körülöttünk és a bennünk lévő világ egyensúlya felborult, és ezzel ismét egy új, megerősödött kórokozóval kerültünk szembe. Erről kérdeztük Dr. Hussein A. Jabbar belgyógyász – gasztroenterológust.

 

Melyek a Candida gomba okozta betegség elsődleges előidézői?

A táplálkozási szokásaink változása és az élelmiszerek jó részének összetétele, nem fedezik sejtjeink szükséges tápanyagát, alacsony tápértéküknél fogva. Márpedig az immunrendszer számára ez fontos lenne. A másik probléma, hogy korábban voltak bizonyos vizsgálatok, amelyek nyomán célirányosan kezelték a különböző kórokozók okozta fertőzéseket, gyulladásokat. A jelenlegi tendencia az, hogy bármi baj van, felírnak egy erős antibiotikumot, amely hamarabb kisöpri az egészséges bélflórát, mint a kórokozó baktériumokat. Tekintettel arra, hogy a gomba a bélflóra kis részét képezi és a hasznos bélbaktériumok dolga, hogy terjedését megzabolázza, ha ez utóbbiak kipusztulnak, a Candida szabad utat kap.

 

Milyen tényezők játszanak még szerepet a gomba terjedésében?

1988 óta foglalkozom ezzel a témával, így tanúja lehettem annak, hogy milyen komoly hatása van a körülmények változásának. A létbizonytalanság, a növekvő stressz, vagyis a lelki eredetű traumák szintén gyengítik az immunrendszert, és ezáltal terjedhet a gomba.

 

Említette, hogy ez népbetegség, számokban is ki tudná fejezni?

Csak saját tapasztalataimra támaszkodhatom, mert statisztika nem készült. A hozzám járó betegek zöméről, azaz tíz beteg közül hétről kiderül, hogy tüneteinek, betegségének hátterében a gomba méreganyaga áll.

 

Hol jelentkezik ez a betegség?

Az emésztőrendszerben, a szájtól a végbélnyílásig,
illetve a hüvelyben.

 

Mikor kell orvoshoz fordulnia a betegnek?

Léteznek idegrendszeri, emésztőrendszeri, hormonrendszeri tünetek. Bármilyen betegségről van szó, természetesen először a háziorvoshoz kell fordulni, és minden szükséges vizsgálatot elvégeztetni, ha a leletek negatívak, a baj viszont nem szűnik, akkor kell gondolni arra, hogy esetleg a gomba áll a háttérben.

nFelsorolna néhány tünetet?

A Candida egy gombafaj, amelynek több altörzse létezik, hogy ezek közül melyik van túlsúlyban, azt a tünetek mutatják

Okozhat depressziót, növelhetik az öngyilkosságra való hajlamot, akár epilepsziás rohamokat is okozhat. Előfordulhat memóriazavar, fáradékonyság, ingerlékenység, látászavar. Idetartozik a krónikus, migrénes fejfájás, fejbőrviszketés, hajhullás, bőrvörösödés, csalánkiütés és egyéb bőrtünetek. Említeném a puffadást, gázképződést, rossz emésztést, nyálkás székletet. Jellegzetes tünet a végbéltájéki égető viszketés. Nőknél a gyakori felfázás, hüvelyfolyás, viszketés, a cisztás petefészek is idesorolható. Szélsőséges esetben meddőséget, vagy a libidó drasztikus csökkenését is okozhatja. Azután allergiás és asztmás panaszokat is előidézhet, sőt gyerekeknél még a hiperaktivitás kiváltó okai között is szerepel. Egy mondatban összefoglalva: a Candida gomba olyan, mint a kaméleon. Még a legjobb orvosokat is meg tudja téveszteni. Néhány éven belül szerintem a hitetleneknek is le kell tenniük a fegyvert, mert ha nem veszik komolyan a gombák hatását, számtalan szörnyű betegséget engednek szabadjára, hiszen a Candida legyengíti az immunrendszert, amely így nem tud majd védekezni.

 

Ez azt jelenti, hogy számos esetben azért nem hatékony a különböző betegségek kezelése, mert nem derül ki, hogy a háttérben a Candida áll?

Több ezer ilyen betegség van. Sok orvos csak legyint erre, azt mondják, hogy majd elmúlik. Ha fel is ismerik a gomba jelenlétét, terápiát nem tudnak javasolni, legföljebb egy gombaellenes szert. Márpedig ez édeskevés.

 

Hogy lehet kimutatni?

Az emésztőrendszeri Candidiózis esetén nyelvkaparékból, torokváladékból, de legbiztosabb a vérsavóból – közvetett módon – a Candida antitest kimutatása.

 

Gondolom legjobb a megelőzés.

A bélflórát karban kell tartani, erre ma már van megfelelő készítmény. Tapasztalataim azt mutatják, hogy az emberek többségének erre szüksége lenne. Az immunrendszerre is figyelni kell. Ehhez a megfelelő tápanyagok fogyasztása alapvető feltétel. Olyan egyszerű dolgokra gondolok, mint egy natúr joghurt, amibe egy gerezd fokhagyma, némi olívaolaj és egy kis petrezselyem kerül. Finom és egészséges, akár önmagában, akár pedig salátaöntetként. Végül pedig a rendszeres méregtelenítés is fontos.

 

Mivel lehet kezelni a már kialakult betegséget?

A tüneti kezelés sokszor inkább árt, mint használ, a gyógyuláshoz az okokat kell megszüntetni. Visszautalnék a megelőzésnél felsoroltakra. Első lépésként az immunrendszert kell erősíteni. Azután a hasznos baktériumflórát kell újratelepíteni a bélrendszerbe. A harmadik tényező a helyes táplálkozás. A betegek többsége úgy érzi, hogy szereti és kívánja a szénhidrátban gazdag, a cukros, az erjedt, az ecetes, a penészgombás élelmiszereket és az alkoholt. Pedig ők csupán végrehajtók, a gombának van szüksége ezekre a tápanyagokra. A gomba olyan toxint bocsát ki, amely eljuttatja az agyba a parancsot: éhes vagyok, csokoládét szeretnék enni! Ilyenkor a beteg képes az éjszaka közepén felkelni, és akár az üzletbe lemenni, hogy éhségét csillapítsa. A negyedik alappillére a kezelésnek a szervezet salaktalanítása, mivel a gomba méreganyaga nehezen kiválasztható. Végül de nem utolsó sorban, a gombaölő szerek is igen hatékonyak, de csak a terápia részeként.

 

Mennyi idő alatt várható gyógyulás?

Optimális esetben két hónap alatt rendbe jön a beteg, de az egészséges életmódról továbbra sem feledkezhet meg.


K. J.

 

78d1d329-039a-438e-a598-872260e548ca