Dr. Erbszt András általános orvosi diplomáját 1988-ban szerezte, majd 1993-ban ortopéd sebészetből szakvizsgát tett. 1994-tól gerinc-specialistaként dolgozik. Megkérdőjelezhetetlen tény számára, hogy szinte minden ember részére készíthető olyan aktivitási program, melynek segítségével egészségi állapota javítható.

minden ember részére készíthető olyan aktivitási program, melynek segítségével egészségi állapota javítható.

 

Ő vezeti a dr. Fit programot, és meggyőződése nemcsak szakmai tapasztalataiból, hanem személyes élményeiből is fakad. Harminchat éves volt, amikor életmódot váltott. A magyar felnőtt lakosságnak hatvankét százaléka küzd súlyproblémákkal. Az emberek többsége keveset mozog, sokat és rosszul megválasztott ételt eszik. Szinte mindenki tudja, így saját egészségét pusztítja, mégis talál kifogást viselkedésére. Csak akkor változtatnak, ha megijednek.


Önt mi rémítette meg annyira, hogy az életmódváltás mellett döntött?

Több dolog történt. Találkoztam egy régi sporttársammal, aki rám nézett, és finomítás nélkül az arcomba vágta az első gondolatát. „De ronda dagadt vagy, ha így maradsz, akkor nemsokára meghalsz.” Kimondta, amit tudtam, de amivel nem néztem szembe. Második fiam születésekor elkezdtem számolgatni, milyen esélyeim vannak arra, hogy lássam őt a diplomaosztóján. Nem álltam jól.


Közben a nagyobbik fiam elérte azt a kort, amikor sportolni vihettem. Amíg ő úszkált, én is úsztam. Akkor ismét ráéreztem arra, milyen jó mozogni. Rá egy évre elvittem síelni tanulni, mert gyerekkoromban nagyon szerettem és akkor ez a régi sportszerelem újraéledt. Azóta is rendszeresen járunk síelni. Az egy nagyon nehéz időszak volt az életemben. A problémák, melyek éjjel-nappal a fejemben keringtek, abban a pillanatban, amikor felcsatoltam a sílécet, eltűntek.


Azóta világ- és Európa-bajnok lett egy küzdősportban.

Kempo Master’s kategóriában. A sors legszebb ajándéka volt, hogy mindkét alkalommal együtt versenyezhettem idősebb fiammal, aki kategóriájában két ezüstéremmel térhetett haza. Együtt kezdtünk el kempozni, és az igazi életmódváltás ehhez kapcsolható. Ennek már tizenkét éve.


Milyen gyakran megy edzésre?

Ez elég rapszodikus. Ha egy héten ötször el tudok menni, akkor az egy nagyon jó hét, ha háromszor, az már nem jó. De nem csak kempo, hanem judo is. Az életem úgy alakult, hogy több helyre járok edzésre, és ahova éppen odaérek, vagy amihez kedvem van, azt csinálom. Az időkorlátaim miatt nem mindig tudok időre menni.


A fiával megy?

Igen. Akkor nagyon különleges lehet a kapcsolatuk.

A kamaszkori lázadás, amit a serdülő úgy él meg, hogy a szülő lekerül a piedesztálról, a közös edzés és a közös aktivitás következtében már régen ledőlt, így nem jelent problémát. Ő pontosan tudja, én is esendő ember vagyok. Fizikai erőben lassan utolér, és már ügyesebb nálam. Egyelőre azt látom, hogy a szülő-gyermek kapcsolatban lévő nagy hullámhegyek és hullámvölgyek nem jelentkeznek. Jól működünk mint család.


A kicsi is kempozni vagy judózni fog?

Majd eldönti, ha akar, pingpongozhat is. De ön szerint mit fog választani, ha ideje nagy részét a tatamin mellett tölti, és látja bátyja sikereit!?


Az egészséges életmód egyik pillére a mozgás, a másik a táplálkozás. Ott milyen változások voltak?

Az emberek úgy gondolják, hogy ha elkezdenek mozogni, akkor le fognak fogyni. Ez többé-kevésbé igaz is, de nem feltétlenül. Nekem igen komoly súlyproblémám volt. Vettem egy mély levegőt, és szigorúan diétáztam. Így sikerült több mint húsz kilót lefogynom.


A család is önnel együtt változtatott étkezési szokásain?

Nem. A feleségem ötvenkét kiló, a fiam ötvenöt, a kisebbik pedig tizenkettő. Nekik nincs szükségük diétára. Segítettek, mert úgy főztek, hogy nekem könnyebb legyen, és mellettem voltak, de nálunk nem kellett igazából változtatni a szokásokon, bár a gyakorlat azt mutatja, hogy egy családnak együtt kell életmódot váltani.Egyedül nagyon nehéz végigcsinálni egy életmódváltást. Sőt legtöbbször lehetetlen, túl sok energiát igénylő feladatnak tűnik, és nagyon kényelmetlen.


A dr. Fit program filozófiája, hogy
minden ember számára készíthető olyan aktivitási program, amelytől az egészségi állapota javul. Rendkívül fontos, hogy mindenkinek olyan programot ajánlunk, amelyről azt gondoljuk, csinálni fogja. Mindenki elkezd az életében egyszer sportolni, de a kudarcok zöme abból ered, hogy olyan mozgásformát ajánlanak neki, amit nem szeret. A legtöbb mozgásszervi betegnek azt javasolják, hogy ússzon, de többség, ha szeretne úszni, akkor már eddig is úszott volna. Egy hónap kínlódás után megunja, és amikor visszamegy az orvoshoz, bevallja, hogy nem úszik rendszeresen. Az orvos pedig erre azt mondja neki, hogy ezért nem gyógyul meg.


Először meg kell ismerni a beteg habitusát, szokásait, és olyan sportot vagy sportokat kell neki javasolni, ami változatos, többféle mozgásból áll.


Kinek segíthet a dr. Fit?

A civilizációs betegségeket gyógyítjuk. Ide tartozik a mozgásszegény élet, a túlsúly, a helytelen táplálkozás, a káros szenvedélyek és a stresszes életmód. Úgy gondoljuk, hogy ezeket a problémákat érdemes komplex módon kezelni, és ekkor leszünk igazán hatékonyak.

A betegek gyakran azt gondolják, hogy napi egy pirula bevételével megoldódnak gondjaik, de ez nem igaz. Változtatni kell, bár az ember szívesen ragaszkodik megszokott dolgaihoz.


Ön is ezekkel az úgynevezett civilizációs betegségekkel küzdött az életmódváltás előtt. Milyen lett az élete?

Amikor ismét elkezdtem sportolni, fizikai teljesítőképességem rendkívül sokat javult, és megváltozott az élethez való viszonyom. Nagyon stresszes munkahelyeim voltak, viszont egyre kevésbé vettem fel ezeket a kesztyűket. Kisimult kedélyem hullámzása. Kevésbé voltam fáradékony, kitolódtak a határok. Amikor megszabadultam a túlsúlytól, akkor tovább javult a fizikai teljesítőképességem és frissességem. Csökkent az alvásigényem, és úgy általában jobban éreztem magam. Aki egyszer megtapasztalja a mozgás örömét, az egy idő után függővé is válik. Ha három napig nem tudok edzeni, akkor nem érzem jól magam, nyűgös vagyok, és valami hiányzik.


Mikortól válik valaki mozgásfüggővé?

Egy hónap örömteli mozgás után már az embereknek igényük van a rendszeres mozgásra, és meggyógyulnak. Az ázsiai kultúrákban a mozgás gyógyító hatása már régóta ismert. Nincs ebben semmi új, csak újra felfedezzük. Mi még nem tanultunk meg a szervezet erőforrásaival gazdálkodni, de tanuljuk. Az egészséges életmód nem csak hosszabb életet, hanem minőségileg jobb életet tesz lehetővé.


Myreille

 

b5b0bf78-30bb-4b16-b224-af278d93e62d