Magyarországon naponta 70 ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Engem ez a veszély nem fenyeget, csak a középkorú, elhízott, dohányzó férfiakat – gondolják sokan. Pedig nemcsak ez a korosztály veszélyeztetett, bárkivel megtörténhet az, ami a 30 éves Bősze Andrással 2009. november 11-én. www.segitsokosan.hu

 

Bősze András
 „A Zsámbék SK focicsapat edzője vagyok. Nem iszom, nem dohányzom, rendszeresen sportolok. November 11-én délután edzést tartottam a csapatnak és én is beálltam játszani a többiek közé. Ez az utolsó dolog, amire emlékszem, a történet részleteit a csapattársak mesélték el nekem.
Néhány perc játék után a padhoz mentem a sípomért, és azt mondtam a körülöttem állóknak „ Juj de sötét van, rosszul vagyok.”. Aztán összeestem. A csapattársak az oldalamra fektettek, de nem tudták, hogy leállt a szívem, így senki nem kezdte el az újraélesztést. Néhány perc múlva megérkezett a mentő, és a közeli orvosi ügyeletről is a segítségünkre siettek.
 
Defibrillátorral próbáltak visszahozni, de az első áramütés még nem volt eredményes.     
A második próbálkozás sikeres volt, aztán rohammentő száguldott velem a kórházba, ahol kilenc napot töltöttem, három napig nem is tudtam magamról. Az orvosok azt mondták, hatalmas szerencsém van, hogy túléltem, mert több percig nem vert a szívem. Csak annak köszönhető, hogy ma még életben vagyok, hogy volt defibrillátor a közelben, és ennek segítségével újra tudták indítani a szívemet.”
 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a hirtelen szívmegálláskor a defibrillátor használata bizonyos esetekben akár 70%-kal növelheti a túlélés esélyét. Ezért kiemelten fontos, hogy az összes mentőautóban legyen ilyen készülék, hogy az Országos Mentőszolgálat munkatársai minél nagyobb eséllyel végezhessenek sikeres újraélesztést. Ma még száznál is több olyan mentőkocsi van az országban, amelyben nincs korszerű defibrillátor. A mentők megérkezésig – mentők ) 104, ha nem észlelünk légzést alkalmazzunk újraélesztést, melynek célja a légzés és a vérkeringés pótlása, újraindítása.
 
Ha az újraélesztést szájból szájba lélegeztetéssel végzik, az alábbi négy lépést kell követni:
  1. Térdeljünk a beteg oldalához, tegyük szabaddá a légutakat. A beteg feküdjön kemény talajon!
 
  1. Helyezzük kezünket a beteg mellkasának közepére. Nyújtott karral nyomjuk le a mellkast 3- 5 centiméter mélységben, majd engedjük fel teljes egészében.
Ismételjük meg harmincszor.
 
  1. Végezzünk két befúvást orron, vagy szájon át.
Szegjük hátra a beteg fejét, hogy egyenes út vezessen a tüdőbe.
Ha az orrba fújunk, zárjuk a szájat, ha a szájba fújunk, zárjuk az orrnyílást.
 
  1. A segítség megérkezéséig folytassuk az újraélesztést 30 lenyomás : 2 befúvás arányban.
 
Az Unilever által tavaly indított Gazdálkodj és segíts okosan! program során 2009-ben a vásárlók több mint 56 millió forintot gyűjtöttek össze, melyből az Országos Mentőszolgálat 100 korszerű defibrillátorral tudta felszerelni mentőautóit.
 
A program „Segíts okosan” néven idén is folytatódik azért, hogy minden mentőautóban legyen defibrillátor. A január 28-tól március 17-ig tartó időszakban, az Unilever tizenhét – a promócióban résztvevő – márkájának minden eladott terméke után egy forinttal támogatja az Országos Mentőszolgálat Alapítványát, ezzel segítve elő az életmentő műszerek beszerzését.
 
A programban résztvevő márkák a következők: Amodent, Axe, Baba, Cif, Coccolino, Delikát8, Delma, Domestos, Dove, Flora, Knorr, Globus (ketchup, mustár, majonéz, salátaöntetek)  Lipton (kivéve Lipton Ice Tea), Rama, Rexona, Signal, Sunsilk.
 
 
További információt a www.segitsokosan.hu oldalon talál.

 

86d63a74-a497-40ec-a484-bb495c28b950