A szemszárazság olyan állapot, melynek különböző formái sok ember közérzetét keseríthetik meg: olyan, mintha homok lenne a szememben, gyakran ég a szemem, ilyen, és ehhez hasonló mondatokat hallunk a leggyakrabban. Mi okozza ezeket a panaszokat, és hogyan tudunk védekezni ellenük?

 

Száraz szemhez vezető

 

Külső tényezők

 

• légkondicionálók

• száraz levegőjű szoba

• szél

• napozás

• tv-nézés, olvasás, számítógépes munka

• füst (dohányfüst)

 

Belső állapotok

 

• kevés folyadékbevitel

• hormonális változások (menopauza, terhesség)

• betegségek: vitaminhiány, cukorbetegség, reumás betegségek, pajzsmirigybetegségek, bőrbetegségek, rosszindulatú betegségek, fertőző betegségek

• gyógyszerek: antiallergikumok, antidepresszánsok, orális fogamzásgátlók, migrén elleni szerek stb.

 

A könny a szemgolyó felszínét nedvesen tartó folyadék. A vizes fázison kívül lipid, és mucinrétegből áll. Sokféle funkciót tölt be: nedvesen tartja a szemgolyó felszínét, antibakteriális és antivirális anyagokat tartalmaz, azaz véd a fertőzések ellen, táplálja a szemfelszíni sejteket, elősegíti a jó látást, biztosítja a szemhéjak sima mozgását. Hiánya nemcsak kellemetlen, de nagyon súlyos következményekkel járhat. Számos külső és belső körülmény károsíthatja a megfelelő könnyfilm kialakulását.

 

A szemészeti vizsgálat során az orvos megvizsgálja a mennyiségi könnytermelést és a könny minőségét is megfigyeli úgy, hogy megfesti a szem felszínét és ezáltal láthatóvá válik a könnyfilm esetleges hiányossága, egyenetlensége. Az állapot súlyosságától függ a kezelés. Egyszerűbb esetben elég fokozott figyelmet fordítani a megfelelő folyadékbevitelre, a vitaminokra, a szobák páratartalmának fokozására, a szeles, füstös környezet elkerülésére. Súlyosabb esetben a szem nedvesítése szükséges, amire számos készítmény áll rendelkezésünkre. Legkönnyebben a műkönnyek elérhetők, ezek recept nélkül kapható szerek.

 

Összetételük kissé eltér egymástól, ezért érdemes szakember tanácsát kikérni, mielőtt választunk. Lehetnek egyéni érzékenységek bizonyos összetevőkre, ilyenkor másik szert kell választani. Kontaktlencse-viselők esetében is gyakori a száraz szem érzet, nekik más összetételű cseppek ajánlottak, ami lencseviselés mellett is használható. Sajnos ez az állapot a civilizációs ártalmak közé sorolható. Nagyon sokan érintettek. Az egyéb betegségek kizárása után érdemes fokozottan odafigyelni étkezési, folyadékfogyasztási szokásainkra, a környezetünk kialakítására, a párásításra. A száraz levegő nemcsak szemünket, hanem bőrünket, orrnyálkahártyánkat is megviseli, amiből egyéb közérzeti, egészségi problémáink is származhatnak.

 

50e35c78-3a09-482a-90fb-ec1b25d78cec