A homoktövis az egyik legrégebben használt gyógynövény, termését a tibeti gyógyítók több mint ezer éve alkalmazzák. Sokáig nálunk inkább csak díszcserjeként ültették a homokos talaj megkötésére, nem tudták, hogy a kis növénynek nagy gyógyereje van. A közelgõ influenzaszezon kapcsán legfõbb ideje immunrendszerünk erõsítésére is gondolnunk.

 

A TIBETI GYÓGYÍTÓ Magyarországon!
Sokaknak a forrón gõzölgõ, gyógynövényekbõl készített teák jutnak eszükbe, vagy a vitamindús, fenséges illatú trópusi gyümölcsök, esetleg a klasszikus „házi gyógyszerek“, amikkel a vitaminháztartásunkat felturbózhatjuk. Azonban a citrom, a csipkebogyó, a kasvirág, a fokhagyma mellõl nem hiányozhat a homoktövis sem.
 
  C-VITAMIN-BOMBA
A dekoratív cserje õsszel beérõ narancssárga bogyóinak az íze kesernyés-savanyú, sajátos – ananászra emlékeztetõ – aromájú. A termés fanyar ízét a novemberi dér hidege alakítja édes vitaminbombává, és teszi a növényt értékes téli vitaminforrássá. A népgyógyászati tapasztalat és a klinikai kutatások alapján a homoktövis ismert gyógyhatásai közül a legfontosabb az immunrendszer védelme és erõsítése. Magas C-vitamin-tartalmával ideális „téli gyógyszer“ a meghûléses betegségek megelõzésére és kezelésére.
 
  ANTIOXIDÁNS KOKTÉL
A homoktövis fokozza az anyagcserét, zsíroldó hatású, így segíthet az optimális testsúly megtartásában. Egyes források szerint kedvezõen hat a gyomor- és nyombélfekélyes betegségek esetén, és védi a májat. Értékét növeli a narancsszínû bogyókban található béta-karotin, ami az A-vitamin elõanyaga, továbbá rendkívül jótékony hatásúak az E- és F-vitaminjai. A vízben oldódó flavonoidjai az elõbb említett vitaminokkal, valamint az értékes növényi olajokkal és zsírokkal együtt, rendkívül hatásos antioxidánskoktélt kínálnak számunkra. A szabad gyökök „semlegesítése“ révén az antioxidánsok késleltetik az öregedési folyamatokat, lassítják a ráncok kialakulását. Mint valamennyi, antioxidánst nagy mennyiségben tartalmazó növény, a homoktövis termése is értékes eszköz a daganatos betegségek megelõzésében, illetve a nagy mennyiségû szabad gyök keletkezésével járó sugárterápia kellemetlen mellékhatásainak enyhítésére.
 
TUDTAD?
100 g friss homoktövis termés kb. 500 mg C-vitamint tartalmaz, mintegy tízszeresét annak a mennyiségnek, ami a narancsban található.
 
VARIÁCIÓK – HOMOKTÖVIS FELHASZNÁLÁSÁRA
A lehetõségek tárháza alighanem végtelen, ami a homoktövis feldolgozását illeti: a gyümölcs húsából különleges zamatú dzsem, zselé, ivólé, bor, sõt még likõr is készíthetõ.
 
A gyûjtött termések mélyhûtéssel tárolhatók egy ideig, azonban ezeket gyorsan fel kell dolgoznunk, mert C-vitamin-tartalmuk hamar elbomlik, és az értékes vitamin elvész.
– A homoktövis termésébõl készített instant gyümölcstea C-, P-, E-,  F-vitaminokban, karotinoidokban gazdag, aminek köszönhetõen reformétrendek kiegészítõjeként, akár kúraszerûen fogyasztva is, stresszes életvitel mellett, javítja a fizikai és szellemi teljesítõképességet, a szervezet ellenálló képességét, – s erre nagy szükségünk van télen.
– Napi 1-2 homoktövis-kapszula fogyasztása hozzájárul a szervezetünk E-vitamin-, C-vitamin- és karotinszükségletének fedezéséhez, és kiegészíti a sokszor hiányos esszenciális zsírsavbevitelünket.
-Újabban nemcsak a termésnek és az abból préselt olajnak, hanem a homoktövis magjából nyert olajnak is különös figyelmet szentelnek. A hidegen préselt magolajnak baktériumölõ hatást tulajdonítanak, s ez sikeresen alkalmazható a bõrgyógyászatban, elsõsorban égési, fagyási sérülések kezelésére, gyulladáscsökkentésre.
 
TIPP
Ismeretes, hogy a magolaj hatékony kezelési módot kínál bõrfertõzések, mint ekcéma vagy akne kezelésénél. A gyógyszeripar az olajból nehezen gyógyuló fekélyek kezelésére alkalmas kenõcsöket is elõállít. Emellett a homoktövis magolaja premenstruációs szindrómában mérsékli a kellemetlen tüneteket; májbetegeknél pedig segíti a májmûködés regenerálódását.
 
BÕRREVALÓ
A napot kedvelõ homoktövis gyümölcsében az éltetõ napfény hatására keletkeznek a bõrápolásban értékes hatóanyagok. A vitaminok közül a bõr regenerálása szempontjából a legfontosabbak a karotinoidok. A természetes A-vitamin hatása különösen kedvezõ C-vitaminnal kombinálva. A homoktövist tartalmazó bõrápoló készítményekbõl a vitaminok és a telítetlen zsírsavak kitûnõen felszívódnak, azok a bõr mélyebb rétegeibe is eljutnak: kiegyensúlyozva annak zsír- és vízháztartását.
 
TIPP!
Száraz bõr esetén különösen kedvezõ hatásúak a homoktöviskrémek; a bõrt simává, bársonyossá, puhává varázsolják. Alkalmazhatók az arc, a kéz vagy az egész test területén; erõs napozás vagy szoláriumozás után a gyulladt, kipirult bõrt megnyugtatják.
 
  TÉLI ENERGIA
Télen többszörös védelemre van szüksége szervezetünknek, ami csak komplex hatóanyag-tartalmú szerekkel érhetõ el. A természet tálcán kínálja a megoldást: akkor is, ha a homoktövis szúrós, és akkor is, ha kicsit fanyar ízû a termése: egy valódi vitaminbombáról van szó. A gyógyszertárak, gyógynövényboltok és drogériák polcain lévõ termékek azonban kellemes ízû vitaminkomplexként nyújtják számunkra a homoktövis hatóanyagait a hideg téli napokra.  Erõsítsük immunrendszerünket, hogy élvezhessük a havas, ködös reggeleket is!
 
Pápai Katalin és Dr Budai Mariann

 

a5d31a3b-5f08-410c-a4f7-b1c01c71942b