A bőrgyógyászati gyakorlatban a hajhullás egyike a leggyakoribb panaszoknak. Mértékének megítélése nem könnyű, hiszen normális körülmények között is fokozódhat a hajhullás, főleg ősszel és tavasszal. Tudnunk kell, hogy a hajtüszők a hajtermelés különböző fázisaiban vannak, tehát mindig van olyan tüsző, amelyik éppen befejezte a hajtermelést és pihen.

 

Ahhoz, hogy a hajhullás mértékét megítélhessük, a reggeli fésülködés után a fésűben maradt hajszálakat tekinthetjük mérvadónak.Egészséges felnőtteknél 50-60 szálra tehető a naponta kihullott hajszálak száma. Ősszel és tavasszal ez a szám 30-40 százalékkal emelkedik. Kóros hajhullásnak tekinthető tehát a napi 80-100 szál elvesztése.

 

A hajhullásnak több típusát különböztetjük meg. A leggyakoribb a diffúz hajhullás, melynek számos oka lehet. Az egyik leggyakoribb oka a vérszegénység. A hajtermelés oxigén igényes aktív sejttevékenység. Minden olyan állapot, mely a vérfesték csökkenését eredményezi, diffúz hajhullást okozhat: pl. vashiányos anaemia, vészes vérszegénység, terhesség, májbetegség stb. Diffúz hajhullást eredményezhet toxikus hatás: fertőző betegség, sejtgátló gyógyszerek stb. Társulhat diffúz hajhullás hormonális betegségekhez is: pl. a pajzsmirigy csökkent működéséhez.

 

Külön kell említenem a nők klimax körüli androgen, azaz férfias típusú hajhullását, amikor a fejtetőn és a halánték két oldalán nagyon megritkul a haj. Ezek azok az esetek, amikor az orvosok, sőt gyakran különböző szakmákat képviselő orvosok együttműködésére van szükség a kórok kimutatásában és kezelésében.

 

A fejtetőre és halántékra lokalizálódó hajhullás férfiaknál mindennapos, sokszor már fiatal korban kezdődik. Létrejöttében a bőrben kialakuló hormonális egyensúlyzavar (férfihormon túlsúly) kiváltotta faggyúmirigy túlműködés játszik szerepet.

 

Feltétlenül szót kell ejteni a foltos hajhullásról is. Ez viszonylag gyakran előforduló formája a hajvesztésnek. Ilyenkor a hajas fejbőr körülírt területén egyszerre nyugalmi állapotba kerül az öszszes hajtüsző. Összetett betegség, melynek kialakulásában toxikus, hormonális és psychés tényezők szerepelnek.

 

A hajhullás kezelésénél az első lépés az ok tisztázása és ennek kezelése: diffúz hajhullásnál a vérszegénység megszűntetése, vagy a pajzsmirigy működésének normalizálása, foltos hajhullásnál a gennyes góc (torokmandula, foggyökér stb.) eltávolítása. A kiváltó ok megszűntetése után 3-4 héten belül megszűnik a hajhullás, visszanő az elvesztett haj.

A nők androgén, azaz férfias típusú hajhullását igen jól lehet befolyásolni helyileg olyan hajszesszel, mely a hajhagymák vérellátását fokozza, valamint olyan belsőleg szedhető gyógyszerrel, mely antiandrogén komponenst tartalmaz.

 

Sokkal nehezebb befolyásolni a férfiak androgén hormon túlprodukció következtében kialakult kopaszságát. Csodaszerek nincsenek! Célszerű az egyidejűleg fennálló zsíros, korpás fejbőr kezelése speciális – gyógyszertárban kapható – samponokkal. A különböző hajszeszekkel a folyamatot csak késleltetni lehet.

 

Dr. Nagy Éva

bőrgyógyász szakorvos

 

893468ab-4f3d-4fee-a423-de766a0f7a1c