Ha nem is mindenkinek, de minden ötödik szomszédunknak hűséges, de veszélyes társa a magas vérnyomás betegség. Veszélyes, mert alattomosan kezdődik, tünetek nélkül, ámde végzetes következményei vannak.

 

Az emberi érrendszer szerkezetének a 120/80 Hgmm-es nyomás jelenti az optimális terhelést. Amennyiben tartósan megnő a nyomás terhelés, az erek és a terhelt szív is károsodik és veszélybe kerülnek életfontosságú szerveink: az agy, a szív, a vese. Hűséges társ, mert a magas vérnyomás állapot végigkíséri áldozata életét, amennyiben nem lépünk fel ellene.

 

Méréssel megelőzhető

Éppen a tünetek hiánya miatt szükséges mérni a vérnyomást, a szervi elváltozások megelőzése érdekében. A mérés végezhető otthon is, készülék hiányában pedig a háziorvosnál. Az otthoni készüléket ajánlatos összehasonlítani a háziorvosi rendelőben találhatóval, és ezt időnként megismételni.

Vérnyomásmérés előtt ne végezzen fizikai terhelést, ne dohányozzon, ne igyon kávét! Öt percig üljön egy helyben és ügyeljen arra, hogy felső végtagját támassza meg úgy, hogy a mandzsetta a szív magasságában legyen. Mérés közben ne feszítsen, ne mozogjon, és ne beszéljen. Az értéket dátummal és pontos időponttal írja be egy füzetbe, akkor is, ha azt Ön magasnak vagy alacsonynak ítéli. A két karon mért vérnyomás 10-15 Hgmm-rel eltérhet, az nem kóros. Mérést ismételni 2-5 perc szünet után érdemes, hiszen a mandzsetta által összeszorított ér összehúzódik és hamisan, magasabb értékeket kaphatunk.

 

Az érték a mérték

Az optimális érték 120/80 Hgmm, de 140/90 Hgmm-ig nem tartjuk kórosnak. A 140/90 Hgmm feletti érték minden életkorban kóros, és ha az tartósan fennáll, kezelést igényel. A mérési eredmények értékelését és a megfelelő kezelési döntéseket a háziorvosnak kell meghoznia, akkor is, ha Ön saját magának méri a vérnyomását!

A vérnyomásnak van egy normális napi ingadozása: a reggeli órákban és délután 17-19 óra körül a legmagasabb és éjszaka lecsökken. Ezért hasznosabb egy nap ötször mérni: reggel, délelőtt, délben, délután és este, mint öt napon át minden nap azonos időpontban. 24 óra alatt, a „felső”, szisztolés érték ingadozása 50 Hgmm-en belül elfogadott, míg az „alsó”, diastolés érték ingadozása 20 Hgmm lehet.


Gyógyszerrel és
gyógyszer nélkül

A magas vérnyomás betegség kezelése az úgynevezett nem gyógyszeres kezeléssel kezdődik. Ennek célja, hogy kiküszöböljük azokat a tényezőket, amelyek a magas vérnyomás betegségre hajlamossá tehetnek, és fokozzák a szervi szövődmények előfordulását is.

 

Elhízás

A testsúlynövekedés fokozza a vérnyomás-emelkedést, a szív-érrendszeri megbetegedések rizikóját és nem utolsó sorban az izületek terhelését. Szív-érrendszeri rizikót az „alma” típusú elhízás jelent, ami a derék körfogat mérésével megállapítható. Férfiaknál a 94 cm, míg nőknél a 80 cm feletti derék körfogat jelent veszélyt. Az elhízás mértéke az úgynevezett testtömeg-index-el állapítható meg: testsúly (kg) / testmagas-ság (m). Normális értéke 20 és 25 között van. Amennyiben 7 kg-al csökken a testsúlya, gyógyszerigénye naponta egy tablettával kevesebb!


Sófogyasztás

A konyhasó vízvisszatartással emeli a vérnyomást. Ezt ellensúlyozza, ha a főzéshez káliumot tartalmazó sót használunk és kerüljük a készételek utánsózását!

 

Dohányzás

A dohányzás a magas vérnyomás betegség mellett többszörösére emeli a szívinfarktus előfordulási esélyét. Szokjon le a dohányzásról! A leszoktatás alatt lehetőség van az elvonási tünetek modern kezelésére és a félve emlegetett elhízás, az előírások betartásával elkerülhető.

Alkoholfogyasztás

A jelentős mértékű, rendszeres alkoholfogyasztás emeli a vérnyomást. Maximálisan 1-2 pohár bor, vagy 1-2 üveg sör fogyasztható, rendszeres testmozgással kiegészítve.

 

Mozgás

A dinamikus mozgás (pl. úszás, séta, kocogás, biciklizés) hosszú távon csökkenti a vérnyomást, ezért ajánlott naponta, de legalább hetente 3-4-szer 30-40 percet mozogni. Kerülendő a statikus erőkifejtés, mint például a súlyemelés.


Stressz

A fiziológiás stressz növeli a teljesítőképességet, de az állandósult stresszállapot kórosan hat a szervezetre és magas vérnyomást okoz. Ezeket a helyzeteket nem szabad elfogadni, mint megváltoztathatatlan tényt, hiszen megfelelő relaxációval, mozgásterápiával leküzdhetők a káros hatások.

Amennyiben a fent felsorolt életmód változtatás nem csökkenti magas vérnyomását, úgy gyógyszeres terápia szükséges, amelyet kezelőorvosa állít be, és szükség esetén Ő változtathatja meg.

Dr. Balogh Sándor

főigazgató

 

fa0e8594-0980-4b65-8eca-efe045a2cef8