Miért van az, hogy nyáron valahogy hanyagoljuk a főtt ételeket, és jobban kívánjuk a nyers zöldséget, gyümölcsöt? Miért eszünk mostanában kevesebb szénhidrátot, mint télen? Kánikulában olyan jó lenne egy kis didergés! Ha akarod, megkapod. Bizonyos ételek hűtik, mások felmelegítik a szervezetet.

 

Táplálékainkat úgy kell megválogatnunk, elkészítenünk, hogy azok egyensúlyban legyenek tulajdonságainkkal, környezetünkkel. Ezért táplálkozásunkat tudatosan kell kialakítani, azaz a bevitt táplálékkal befolyásolhatjuk aktív, illetve passzív energiánkat.

 

FRISSÍTŐ ÉTELEK

Jin és jang

 

A világmindenségben működő két nagy ellentétes energia a jin és a jang. A kiegyensúlyozott diéta összeállításánál fontos, hogy az élelmiszereket is a jin-jang skála szerint csoportosítsuk, mellyel létrehozzuk a világgal és a bensőkkel kialakított harmóniát. Ha ezek nem kiegyensúlyozottan vannak jelen a szervezetben, akkor betegségek alakulnak ki. A jang a meleg, középpont felé tartó energia, a jin a hideg, a felszínre törekvő erő. Főzéssel, különböző ételkészítési eljárásokkal meleg energiát juttatunk ételeinkbe, ezért van az, hogy

•télen inkább főtt,

•míg nyáron nyers ételt eszünk.

•Tavasszal, a megújulás idején a szervezetnek is megújult energiát kell adnunk, ilyenkor különböző csírákat, magvakat, terméseket kívánunk.

•Nyáron –jó esetben-, háttérbe szorulnak a gabonafélék, előnyben részesítjük a gyümölcsöket, zöldségeket.

•Ősszel már elkezdjük jobban fűszerezni az ételeinket, kezdjük feltölteni szervezetünket meleggel, míg télen többnyire a főtt ételeket jól megsózva, megfűszerezve esszük, hogy melegítsenek.

 

Meleg (jang) élelmiszerek: kecsketej, vaj, tejszín, tejföl, sajt, lencse, bab, rizs, búza, köles, hajdina, kukorica, halak, rák, osztriga, kagylók, nyúl, vadhúsok, sertés, tojás, szárnyasok, zöldségek, fűszerek.

Hideg (jin) élelmiszerek: mesterséges édesítőszerek, alkohol, méz, barnacukor, trópusi gyümölcsök-gyümölcsök, olajak, dió, alga.

 

: ÜDÍTŐ TIPPEK

 

          ha nyáron nem szeretnénk nagyon megizzadni, felejtsük el az erős fűszereket, a kávét, alkoholt

          a legjobb frissítő az ananász, a mangó, a dinnye, a kivi, a papaja

          a legjobb szomjoltó a langyos mentatea

          reggel igyunk energiaitalt, mert így erős idegzetre, koncentrálóképességre, védekezőképességre tehetünk szert

          aki állandóan teázik, nem kívánja annyira az édesítőszereket

          kerüljük a zsíros ételeket, amikből nehéznek, teltnek érezzük magunkat, mert így csak fáradunk és izzadunk

          igyunk legalább három csésze zöld teát, serkenti a kalóriaégetést

          a hideg tea, a hideg gyümölcslevek meleg időben, kimerítő edzés után könnyen torokgyulladást, meghűlést okozhatnak, míg a langyos, meleg étel, melynek hőmérséklete ugyanolyan, mint a felhevült szervezeté, kiválóan oltja a szomjat, hűsít

           mindig friss fűszernövényeket használjunk

 

PRÓBÁLD KI!

 

Mentatea

A pohárba rakjunk friss mentalevelet, majd öntsük fel forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig!

 

Energiaital

2 dl tej, egy evőkanál lecitin granulátum, egy evőkanál búzacsíra, napraforgó, 5 dkg bogyós gyümölcs, ananász.   Ezeket az alkotó elemeket turmixoljuk össze.

 

Gyömbéres ananászturmix

Turmixoljuk össze a friss ananászt tejjel, reszelt gyömbérrel, pár kanál búzacsírával!

 

Bodzaital

Egy üvegbe rakjuk bele a bodzavirágokat, majd felöntjük vízzel. Hozzáadunk édesítőszert, citromot, majd egy napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, s hűtve fogyasztjuk.

 

Gyümölcsdarabkákkal megszórt boros menta

A vörösbort elkészítjük forralt borként, majd mielőtt készen lenne, még beletesszük a különböző gyümölcsdarabkákat, vigyázva, hogy ne főjenek szét. Hűtve, friss mentalevéllel fogyasztjuk.

 

358efeb6-c51d-4e8e-bfcb-fdaa89df69ad