Az élelmiszerek hűtése egészségünk megőrzése szempontjából nagyon fontos. Vajon miért? Erről beszélgettünk dr. Szabó Enikővel, az ÁNTSZ Fővárosi Intézet Élelmezés- és Táplálkozásegészségügyi Osztályának vezetőjével. 

 

Minden hűtést igénylő élelmiszeren feltüntetik, hogy milyen hőfokon kell tárolni. Az első lépés az, hogy ezt az előírást betartjuk. Fontos tudni, hogy a kórokozó baktériumok 30-40 fokon szaporodnak a legjobban. Ha hűtőben tároljuk az élelmiszert, akkor szaporodásuk lelassul, mivel ez nem megfelelő hőfok számukra.

 

– Mi történik akkor, ha kivesszük a hűtőből az ételt, és egy darabig kint marad?

– Fontos, hogy megakadályozzuk a szennyeződésüket, hiszen az élelmiszer jó táptalaj a baktériumoknak, ezért lefedésükről gondoskodni kell. Ajánlatos ezen élelmiszerek mielőbbi elfogyasztása, illetve feldolgozása. A hűtő hőmérsékletét is figyelni, ellenőrizni kell. A lefagyasztott élelmiszert kiolvasztás után visszafagyasztani tilos, mert akkor az esetleg benne lévő baktériumok száma a kiolvasztás folyamán felszaporodik.  


A nem megfelelő hőkezeléssel készült ételek is veszélyt jelentenek. Ha ezeket nem forraljuk, sütjük át megfelelően, akkor az esetlegesen benne lévő baktériumok az étel elfogyasztása után megbetegedéseket okozhatnak. Az elkészített ételeket, amelyek nem kerülnek azonnal elfogyasztásra, mielőbb le kell hűteni. 
 

– Ezek a megbetegedések kizárólag a gyomrot érintik?

– Legfőképpen igen, hiszen ezek a fertőzések legtöbbször hasi görcsökkel, hányingerrel, hányással, hasmenéssel, esetenként lázzal járnak.

– Mit tegyünk akkor, ha olyan ételt készítünk, amit nem lehet hőkezelni, mint például a majonézt?

– Javaslom a házi készítés helyett az iparilag előállított majonéz használatát. Egyéb, megfelelő hőkezelésnek ki nem tett élelmiszerek esetén a mielőbbi lehűtésükről, a megfelelő hőmérsékleten való tartásukról, és nem utolsósorban a konyhánk, technológiánk, és saját személyünk megfelelő higiénéjéről kell gondoskodnunk.

 H. ZS.

 

16055e20-7878-4ee6-8cd0-f8e456ebf4d8