Az idén – bár már farsangkor a szokásoknak megfelelően elbúcsúztattuk a hideg évszakot – úgy tűnik, ólomlábakon jár a tavasz. A testet-lelket melengető időszak beköszöntének számomra első jelzőkarója az egyik legszebb keresztény ünnep, a húsvét eljövetele. Ilyenkor valóban minden a megújulás, újjászületés felett érzett örömről, ujjongásról szól.

 

A természetben kidugják fejüket a színes tavaszi virágok, a piacokon egyre több harsogóan friss zöldségfélére bukkanhatunk és valahogy egy kicsit mi magunk is átalakulunk. A húsvét azonban elsősorban a vallásról, Krisztus feltámadásának ünnepéről szól, és napját szigorú egyházi szabályok alapján határozzák meg minden évben. Időpontja a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik. Ekkor véget ér a farsangot követő 40 napos böjt és felszabadultan falatozni kezdünk.

 

Természetesen a korábbi korok a vallási rítusokon túl számos hagyományos böjti-húsvéti ételt is örökítettek ránk. A böjti időszakban eleink általában csak napi egy alkalommal étkeztek, elsősorban növényi eredetű ételeket fogyasztottak, a zsírt és a húst teljesen mellőzték. A szigorú koplalást általában nem követelte meg az egyház, de a böjt virágvasárnappal kezdődő utolsó hetére, a nagyhétre és főképp a nagypéntekre merevebb szabályok vonatkoztak. A nagyhét csütörtöki napja volt a zöld ételek, paraj, saláták, főzelékek fogyasztásának napja. Nagypénteken korpás savanyú leves és tojás szerepelt a tradicionális menüben.

 

Szokás volt ilyenkor kenyeret sütni, melyet vagy a koldusoknak ajándékoztak, vagy egy éven át a következő nagypéntekig megőriztek. Húsvét vasárnapja a feltámadás napja. Ekkor volt szokásban a festett húsvéti tojás ajándékozása a locsolás rítusával összekapcsolva. Sok helyen az ünnepi sonkát már előző nap a böjt lezárásával megkezdték, de igazán a vasárnap ételei közé sorolható a tormával, tojással együtt, persze az ilyenkor elfogyasztott hagyományos bárányvacsorával. Az ünnepkör étkezéssel összefüggő szokása volt még a fehérvasárnapon a lányok által összeállított és egymásnak küldött, a barátságot szimbolizáló tojást, kalácsot és italt tartalmazó komatál készítése.

 

A szokások azóta, legalábbis fő vonásaikat tekintve nem változtak. A hagyományos húsvéti reggeli részét képezik még ma is a főtt sonka, a tojás és a torma. Néhány dologra azonban az ünnep során is érdemes odafigyelni. Azt talán már említeni sem kell, hogy az évben elkezdett fogyókúra vagy más egészségügyi probléma megoldására alkalmazott étrendi kezelés sikerességét nem érdemes egy görbe nap kedvéért kockára tenni. Akinek testsúlyával, koleszterinszintjével kapcsolatos problémája, szívbetegsége van, vagy csak szeretne önmagára egy kicsit jobban odafigyelni, érdemes, ha a hagyományos sonkák helyett jó minőségben hozzáférhető, alacsonyabb zsírtartalmú füstölt pulykacombot, alacsony kalória- és zsírtartalmú sonkát, a torma majonézes változata helyett klasszikus ecetes formát választ.

 

A húsvéti reggeli telítőértéke, rost és vitamintartalma növelhető teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, péksütemények és bőséges zöldségféle, salátafogyasztással, a zöldségfélék, főtt tojás ízét nem érdemes túlzott sózással elrontani. A hagyományos bárány, esetleg kacsahús zsírtartalma 12-13%, tehát a közepesen zsíros marhahúséval közel megegyező. 10-15 dkg (egy vékony szelet) hús energiatartalma kb. 200-300 kcal, amely zsírszegény konyhatechnikai módszerek (pl. párolás, alufóliában sütés) és körültekintő köretválasztás (elsősorban salátát, zöldköretet javasolnék) esetén akár a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.

 

A klasszikus ünnepi ételek köréből a desszertek, sütemények sem maradhatnak ki. Sok háznál készül olajos magvakkal dúsított, pl. almás-diós kalács vagy éppen vendégcsalogató sós aprósütemények. Ezen finomságok energiatartalma rendkívül magas lehet, de szépíthetünk a dolgon, ha pl. a darált dió helyett, akár részben szárazon megpirított búzacsírát (zsírtartalma a diónak kevesebb, mint ötöde) vagy a margarinok helyett részben sovány tejfölt vagy kefirt (zsírtartalma kevesebb, mint ötöde vagy kefir esetében tizede!) alkalmazunk. A mértékletesség evésben-ivásban természetesen húsvétkor is fontos, hiszen ki szeretné egy kiadós gyomormosással kezdeni a tavaszt.

 

35d35075-c251-4e72-bae8-df107553b07c