A húsvét a feltámadás, a megújulás, a tavasz eljövetelének ünnepe, sok nagyon kedves, vagy kevésbé kedves népszokással. Azonban van egy fittségi szempontból is lényeges momentum, ez az étkezés. Az ember megragad minden alkalmat a finom és egészségtelen, hizlaló ételek fogyasztására.

 

Ezt azonban tudatosan felépített táplálkozásunk részének is tekinthetjük, testünk-lelkünk felvidítására alkalmas falatokat fogyaszthatunk, ha betartunk néhány egyszerű szabályt.

Ne most kezdjünk drasztikus fogyókúrába, higgyük el, nem ezen a két napon fog múlni! Szerezzünk két étkezés között kellemes perceket kedden kezdődő diétánk tervezgetésével.

Jó néhányan már elkezdték a felkészülést a strandszezonra, nekik a legnehezebb a dolguk. A két napos dőzsölés egy-két hetes kemény munkát tehet tönkre.

 

Csökkenthetjük a káros mellékhatásokat, ha megpróbáljuk a bevitt kalóriák mennyiségét kordában tartani, valamint az ételeket úgy választhatjuk meg, hogy azok a lehető legkevésbé ártsanak alakunknak. Jó lehet, ha fehérjedús, egyidejűleg szénhidrát és zsírszegény ételeket fogyasztunk. Ezek lehetnek például a főtt füstölt sonka színhúsa. A zsíros, szaftos részeket levágjuk, megmarad a finom, enyhén füstös ízű, proteinben gazdag étek. Nagyon vigyázzunk arra, hogy a sonkát több lében főzzük át, hogy annak nátriumtartalma csökkenjen.

 

Ehetünk továbbá tojásfehérjét is. Lehet, hogy furcsán néznek ránk az ünnepi asztalnál, de mi tudni fogjuk, jót cselekszünk. Kerüljük el a sok sütemény, tészta, fehérkenyér fogyasztását. Természetesen a sonka nem élvezhető igazán kenyér nélkül, de jó alternatíva a tönköly kenyér. Nem az igazi, de nem állította senki, hogy a csodálatos alakot olcsón adják. Alkoholt ne fogyasszunk. Az abban lévő kalóriák haszontalanok és ne feledjük, ivás közben jön meg az étvágy! Egy cél lebegjen a szemünk előtt: beleférni a múlt évi nadrágba!

 

Harmadik csoportunk a legszerencsésebb, ők vagy az év háromszázhatvanöt napján megpróbálnak jól táplálkozni – nekik ez a pár ünnepnap nem jelenthet gondot –   vagy (és ez a legritkább) soha semmilyen súlyproblémával nem küzdöttek, ehetnek mindent. Ők kiélvezhetik a húsvét összes áldását, ehetnek, ihatnak, természetesen nem nyakló nélkül, hiszen az nem elegáns, de nem kell pitiáner kalóriaszámlálgatással pazarolni az értékes időt.

 

A legtöbben azonban megcsúszunk, bizony enni fogunk, sőt talán fogyasztunk némi likőrt, konyakot. De ne adjuk fel a reményt! Nem követhetünk el helyrehozhatatlan hibát, legfeljebb odázzuk az elkerülhetetlent: a diétát és a kemény kardió edzéseket. Együnk, igyunk, vigadjunk, valamivel le kell nyugtatnunk krasznaja moszkva illatú önmagunk. Az is vigasztaló lehet, hogy a tojásfestés, sütés-főzés, takarítás, menekülés a szódavíz elől, rengeteg extra kalóriát éget el, ez soha nem következne be, ha nem lenne húsvét!

 

Jó tanácsunk tehát: örüljünk a jó időnek, a napsütésnek, együnk is, amennyi jól esik, amennyit elbír a lelkiismeretünk, másnaptól úgyis helyrehozunk mindent!

 

6db85838-9da2-47c9-9819-f045a972f8a8