A síterep kiválasztásánál nagyon sok tényezőt kel figyelembe vennünk; milyen messze van, hány km sípálya van, mennyibe kerül, hallottunk-e róla, voltunk-e már ott, mennyire hóbiztos, és még számos információ alapján kell mérlegelnünk, hogy a végén tökéletes helyszínt   választhassunk a téli üdülésünkhöz. Vagy mégse?

 

Sokan választanak a sírégió kilométer mutatói alapján, és minden évben rekordot akarnak dönteni, idén hány kilométeres sípályán síeltek. De nem mindegy, hogy a meghirdetett 100 km sípályát egyetlen összefüggő síterepen találjuk-e, vagy sem.

 

Van néhány olyan jellemző adat, amelyek ha nem is meghatározzák, de mindenképpen befolyásolják döntésünket, ill. megalapozzák azt.

 

TÁVOLSÁG ÉS IDŐ

 

Legtöbbünk számára nem is az előttünk álló kilométerek száma a döntő, hanem a síterep eléréséhez szükséges utazási idő; hány szendvics kell az útra, hogy bírják a gyerekek, stb. •Budapestről indulva Szlovákiában már 2-3 órán belül sílécen állhatsz.

•Ez az idő Ausztria közelebbi, kisebb síterepeire 3-4 óra.

•Innen kezdve már csak a saját tűrőképességünk és kitartásunk szab határt, így pl. a francia – Alpokba 17 óra autózással, vagy 24 óra buszozással juthatunk el.

 

Néhány összehasonlító adat a magyarok által leglátogatottabb síhelyekről:

Ausztria

Annaberg

350 km

Szlovákia

Chopok

260 km

 

Murau

450 km

 

Donovaly

160 km

 

Villach-Gerlitzen

510 km

Szlovénia

Kranjska Gora

520 km

 

Schladming

490 km

Olaszország

Val di fiemme

830 km

 

Serfaus-Fiss-Ladis

60ec63b6-d542-45f6-9dac-5a659e300e29