Vannak olyanok, akikre alaptalanul haragszol amiatt, hogy izzadtságszagot árasztanak. A fokozott verejtékezés az ő esetükben nemcsak a meleg idő kellemetlen kísérője: állandó harcot vívnak ezzel, megszomorítja a mindennapjaikat. Sőt a dolog mellékhatásokkal is járhat. Segíts nekik és magadnak!

 

Az izzadás szervezetünk normális reakciója (általában),

•a hőháztartás állandóságában, fenntartásában játszik szerepet,

•eltávolítja a salakanyagokat, így szabályozza a test működését.

•Naponta kb. fél liternyi verejték távozik szervezetünkből, ez pedig nem más, mint víz, só és anyagcsere végtermék, vagyis bőrünk jelentős kiválasztó szervünk is egyben.
•„Normális” körülmények között, így pl. nyugalomban, állandó, nem magas hőmérsékleten a verejtékmirigyek működése csökken, nem észleljük, hogy izzadnánk, pedig a mirigyek ekkor is „dolgoznak”.

•Stressz, fizikai terhelés, vagy nagy hő hatására a verejtékezés fokozódik, alkalmazkodva a hőszabályozás tényezőihöz, de alapvető feladata az állandó testhőmérséklet biztosítása (ez történik pl. láz kapcsán is, amikor a lázcsillapítók mellett fokozott verejtékezés kíséretében az elpárolgó víz hőt von el a testtől, s ezáltal a testhőmérséklet csökken).

Tehát, láthatjuk, hogy az izzadás egészségünk védelmét szolgálja.

 

Egészséges, beteges

Vannak, akik jobban, mások kevésbé izzadnak.

•Ennek hátterében az izzadság mirigyek nagyobb száma,

•vagy fokozott verejték termelése állhat,

•de valószínűleg a bonyolult rendszer szabályozásában keresendő a probléma oka, hiszen mind az idegvégződések, mind az agy, s a hormonrendszer szerepet játszik a szabályozásban.

Akkor hát mégis, miért foglalkozunk vele annyit? Bizony, nemcsak a kellemetlen érzés miatt, melyet a normális reakciók eredményeként érzünk (pl. ha futunk, megizzadunk, és kellemetlen testszagunk lesz), hanem azért is, mivel betegségekre utalhat a túlzott izzadás, sőt vannak olyanok is, akiknél a túlzott izzadás okát nem sikerül igazolni, mégis megkeseríti az életüket, vagyis nyugalmi állapotban is fokozott veretékezés jelentkezik, akár testszerte, akár lokálisan.


Mit nevezünk kóros izzadásnak, fokozott verejtékezésnek, orvosi szaknyelven hiperhidrózisnak?


Ez nem más, mint amikor normális környezeti hőmérsékleten és testnyugalomban jelentkezik a fokozott verejtékezés. Két fajtája ismeretes: lehet általános (vagyis a test minden táján jelentkezik az izzadás) vagy lehet lokális (amikor bizonyos testtájakon észleljük).

 

Milyen kóros állapotokban észleljük?

•Elhízás esetén,

•lázcsillapítás kapcsán,

•bizonyos gyógyszerek hatására,

•pajzsmirigy túlműködésben,

•egyes formái (pl. típusosan éjszakai izzadás) során TBC-re (tuberkulózisra), illetve
•bizonyos daganatokra gondolunk,

•de felhívhatja a figyelmet hormon betegségekre,

•cukorbetegségre,

•idegrendszeri ill. más pszichiátriai betegségekre.

•A túlzott verejtékezés úgynevezett normális folyamatok következtében is jelentkezhet, mindezek hormonális változásokkal is járnak: pubertás, terhesség, menopauza (menstruáció elmaradása).

Lokális fajtája, amikor hónaljban, tenyéren vagy talpon észleljük, jelentkezhet labilis egyéniségű személyeken, vagy a pubertás kapcsán. Ilyenkor kéz-és lábizzadás együtt jár. De a test fél oldalán jelentkező verejtékezés pl. az idegrendszer betegségét jelezheti.

Azért nem kell azonnal megijedni, a tartós stresszállapot, a vizsgaidőszak is előhozhatja ezt a problémát, ezek fiziológiás folyamatnak tekinthetők.

 

Másnak is kellemetlen

Nemcsak a fokozott verejtékezés okozza a problémákat, hanem a megjelenő kellemetlen testszagok is. A hónaljakban, a nemi szervek körül számos faggyúmirigy található, mely úgynevezett szexuális illatot termel, hasonlóan a rovarok által kibocsátott feromonokhoz. Szerepük valószínűleg az embernél is kapcsolatban állhat a szexualitással, identitást adva a szervezetnek, jellemezve egy egyént. Fokozódhat a testszag, ha kevés folyadékot fogyasztunk ill. bizonyos ételek hatására (így pl. fokhagyma fogyasztásakor).

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy

•a verejtékezés bonyolult idegi, hormonális folyamat, mely a hőszabályozás és kiválasztás, vagyis a szervezet egyensúlyának alapvető eszköze.

•Befolyásolja a külső környezeti hőmérséklet,

•a hormonális állapotunk,

•hidráltságunk (folyadékforgalmunk),

•illetve az úgynevezett idegi-stressz reakciók.

•Izzadság- és faggyúmirigyeink testszerte elszórva helyezkednek el, de a tenyerek, talpak, a hónalj, és a nemi szervek izzadása, váladéktermelése fokozottabb.

•A verejték enyhén savas hatású, védelmi szerepe is van, jellegzetes szagát azonban a faggyúmirigyek által termelt váladék adja, illetve a hosszan meglevő, baktériumok hatására megindult bomlás.

 

ILLATFELHŐ VAGY VALAMI MÁS

 

Mit tegyél annak érdekében, hogy a verejtékezés okozta kellemetlenségeket megelőzd, vagy megszüntesd? Légy üde, friss, kellemes illatú egy munkával teli, fáradt napon, zuhanyozás előtt…

 

1.        Tisztálkodjunk rendszeresen, meleg időben, fizikai munka, sport után mindig, akár naponta többször is, ha van rá módunk. Ez lehet egy kényeztető fürdés, mely stressz után már önmagában feszültségoldást jelent, de kiegészíthetjük különféle ellazító olajokkal és kellemes zenével is. Ha kevés időnk van, tusoljunk, naponta többször is, és váltogassuk a hideg-meleg vízsugarat, mely szintén kedvező hatású nemcsak az idegeinknek, hanem a fokozott verejtékezés csökkentésére is kiváló.

2.        A hónalj dezodorálása során a pórusokat ne tömjük el, mivel visszatérő gyulladást okozhatunk.

3.        Csökkentsük testsúlyunkat és mozogjunk rendszeresen, szaunázzunk és ússzunk!

4.        Amennyiben túlzottnak érezzük az izzadást, jelentkezzünk kivizsgáláson, hogy kiszűrjük a fent részletesen említett betegségeket.

5.        Kerüljük a fokozott izzadást kiváltó szereket: kávé, tea, alkohol, erős fűszerek, dohányzás !

6.        Relaxáljunk, hiszen rohanó, stresszel teli világunkban szervezetünknek is szüksége van a feszültség csökkentésére.

7.        Alkalmazkodjunk a külső és belső körülményekhez, különösen ügyelve a gyerekekre és idősekre. Figyeljünk a megfelelő réteges ruházatra, a szoba hőmérsékletére, külföldi utazás során pl. a magas hőmérsékletre és páratartalomra, pótoljuk az elveszített víz-és sómennyiséget. Ruházatunk anyagának kiválasztására mindig ügyeljünk, fokozott izzadást okoznak a műszálas ruhák, sőt a cipő is okolható a lábizzadásért, a lábgombák megjelenéséért.

8.        Ja, és itt a nyár. Akit zavar a meleg-forró időben jelentkező verejtékezés, válassza a „vizes” sportokat. Úszáskor, pláne hideg vízben nem is vesszük észre, hogy izzadunk !

 

 Dr. Ivánka Attila

 

a57a17e2-ff9e-43d8-b4fb-e059dff3092b