A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás elsősorban a hatvan év feletti férfiakat érinti. Ha a beteg nem fordul időben orvoshoz, akkor a kialakuló szövődmények akár végzetesek is lehetnek. A betegségről és a kezelésről beszélgettünk Dr. Kisbenedek Lászlóval a Jahn Ferenc Kórház főorvosával és egyik betegével.

 

Sokáig gyűjtötte a bátorságot, hogy orvoshoz forduljon panaszaival?

Beteg: Másfél-két hónap után éreztem úgy, hogy nem halogathatom tovább. Akkor már a betegség megkeserítette mindennapjaimat.

Milyen tünetek jelentkeztek?

Beteg: Elsősorban a vizelési inger, amely felébresztett álmomból, rám jött a buszon és kínos helyzeteket teremtett a munkahelyemen, mivel sokszor gondot okozott a vizelettartás is.

Dr. K.L.Előfordul, hogy a beteg csupán annyi változást észlel, hogy a vizelet ürítése nehezebben megy, vékonyabb sugárban, szakaszosan. Ezzel az állapottal könnyebben „megbarátkoznak”, éppen ezért ők jóval később fordulnak orvoshoz, ami növeli a kockázatot.

A kezelés miként zajlik?

Dr. K.L.Átvéve a nemzetközi gyakorlatot, először egy hét pontból álló kérdőívet tölt ki a beteg, amely többek között arra keres választ, hogy az illető életminőségét mennyire befolyásolják a tünetek. Ebből már lehet következtetni az eset súlyosságára, hogy elegendő-e, ha a beteg félévente visszatér megfigyelésre, vagy szükséges a gyógyszeres kezelés a műtét elkerülése érdekében.

Milyen gyógyszerek állnak ma rendelkezésre?

Dr. K.L.Manapság már léteznek hosszúhatású gyógyszerek, amelyeket naponta csak egyszer – általában reggel – kell bevenni, így az idősebb emberek is könnyen megszokják, nem felejtik el beszedni, mint a naponta többszöri alkalmak esetén ez lenni szokott. A gyógyszerek egyik fajtája a hólyagnyak és a prosztata simaizomzatát lazítja el, ezzel csökkenti a hátsó húgycsőre nehezedő nyomást. A másik készítmény a prosztata méretét csökkenti, három-hat hónap alatt akár 20 százalékkal is. Az életminőség mindkét szer esetén ugrásszerűen javul.

Egyébként a jóindulatú prosztata megnagyobbodás során mekkora méretváltozás következik be?

A normál prosztata méretét 20 grammban határozták meg, 40-50 gramm felett már komolynak számít az elváltozás.

Mikor kell műteni?

Dr. K.L.Csak azokat a betegeket kell műteni, akiknél a prosztata megnagyobbodáshoz szövődmények társulnak. Ilyen a vizelet elakadása, az ismétlődő húgyúti gyulladások, a vérvizelés és a felsőhúgyút-rendszeri tágulat, amely idült veseelégtelenségbe torkolhat.

Miért nem fordulnak a férfiak azonnal orvoshoz?
Dr. K.L.  A férfiak sokkal szemérmesebbek, mint a nők, ha betegségről van szó. Pedig akinek kétszer-háromszor fel kell kelnie éjszaka a vizelési inger miatt, mindenképp érdemes lenne urológushoz fordulnia. Hiszen jobb ma egy gyógyszeres kezelés, mint holnap egy műtét.

 

11d55455-e84a-43b1-812f-b2149390411d