Megfigyelted, hogy a legtöbb monitor az asztal jobb, vagy bal sarkán helyezkedik el – és sosem középen, sajnos? Ha Te is irodai munkát végzel, neked is talál árulkodó jeleket a hátadon a masszőr. A masszázs gyógyít, megelőz. Ha kórházban veheted igénybe a receptre felírt masszázst, az már késő!

 

Akár a hétköznapokba, akár egy hosszabb pihenésbe, iktass be egy kis masszázságyon töltött időt! 
 
Masszázsfajták
 
Gyógymasszázs
Gyógyító célzattal végzett masszázs, orvosi utasítás szerint, ha kórházban vesszük igénybe, akkor általában 15 perces (öltözéssel és adminisztrációval együtt) receptre felírt masszázs, Talkummal (könnyű, fehér, tapadós, síkos por) végzik. Rendszerint egyéb fizikoterápiás kezelésekkel egészítik ki (súlyfürdő, elektromos kezelések, stb.).
Frissítő masszázs
Általában egészséges emberek veszik igénybe, frissítő vagy megelőző céllal. Olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek hasonlóak a sportolás közben létrejövő hatásokhoz. De a masszázs nem helyettesíti a rendszeres testmozgást! Szállodákban ezeknek a masszázsoknak sokféle változatával találkozhatsz!
Sportmasszázs
Ez az, amit gyúrásként emlegetünk, mert itt főleg a gyúró fogások állnak előtérben. Célja az izmok gyors bemelegítése, felfrissítés, ahogy Gárdi Péter masszőr mondja: a felpörgetés. A sportoláshoz szükséges bemelegítés eredményesebb a bemelegítő-masszázs alkalmazásával. Sport után pedig a fáradság és az izomláz ellen dolgozik a masszőr (gyúró). 
 
Pályaválasztás – hátrány az izzadós tenyér
Hogy lesz valakiből masszőr? Túl könnyen – mondják a masszőrök egyhangúan. Lépten-nyomon olvashatunk olyan hirdetéseket, ahol néhány órás tanfolyamok kecsegtetnek masszőr -munkavégzés lehetőségével. A gyógymasszőri tanfolyamok min. érettségihez kötöttek. A frissítő masszőri tanfolyamok nincsenek végzettséghez kötve, de ott is érdemes olyan képzési formát választani, ahol min. OKJ-s bizonyítvány a végeredmény (ilyeneket hirdet meg pl. az Egészségügyi Továbbképző Intézet – www.eti.hu ). A papír itt sem minden: a szándék a lényeg – és a gyakorlat. Gulyás Mátyás szerint (aki épp a szerző hátának megmentésén fáradozik), fontos, hogy folyamatos tudáséhség jellemezze a masszőrt. A masszőrség bizalmi állás, sok esetben hasonlít a pszichológushoz vagy akár a fodrászhoz – itt aztán minden bánatát elmesélheti az ember! Ha nincs is beleírva a szakkönyvekbe, jó empatikus képesség nélkül a legjobb szaktudással sem lesz jó masszőr valakiből. Első ránézésre vonzó lehet, hogy csak napi 6 órát dolgozhat egy masszőr a munka törvénykönyve szerint. De ez a „kedvezmény” bizony a kemény fizikai munkára utal.  Mi mindenről tanul egy masszőr?
 
Részletek a tankönyv tartalomjegyzékéből:
Anatómia
Reumatológia
Ortopédia
Traumatológia
Balneoterápia
Fürdőtan
Etika 

 
Heti rutin vagy vészmegoldás?
1 nem elég!
 
Új dolgok kipróbálására kiválóan alkalmas időszak a szabadság néhány napja. A kis pihenő segíthet abban, hogy észrevegyük testünk vészjelzéseit, és új dolgokat próbáljunk ki. A szállodákban széles a kínálat.
•Egy egészséges embernek, ha egy évig nem járt masszőrnél, legalább ötször érdemes a szolgáltatást igénybe vennie.
•Akinek fájdalmai vannak, annak már egy alkalom is javulást hozhat, de tartós eredménnyel egy többalkalmas kúra kecsegtet.
•7-10 alkalomnál áll meg a hatássorozat, és akkor érdemes egy kis pihenőt tartani.
•Egy kiadósabb kúra után, ha heti 1 alkalommal időt tudunk szakítani masszázsra, máris tettünk valamit testi-lelki jólétünkért. És ha ezt az alkalmat otthon, házon (hálószobán) belül ki tudjuk egészíteni egy extra masszázzsal, az az igazi.
 
Kezdők, figyelem!
Hogyan készülj fel?
 
Semmiképp ne úgy, mint az egyik négycsillagos hotelben egy apuka, aki talpmasszázsra jelentkezett be, és az előre egyeztetett időpontban egyszerűen beszaladt masszázsra a játszótérről. A talpán maradt homokszemcsék sem neki, sem a masszőr kezének nem tettek jót. Nem elég, ha a masszőr felkészül, nekünk is fel kell készülnünk!
•Először is legyen rá időd!
•Gondolj arra, hogy a masszázsra szánt időbe a vetkőzés-öltözés perceit is bele kell számolni, ne késs el.
•És egy zuhanyozás biztosan nem árt. Tiszteld meg vele a masszőrt, hogy ne kelljen aromaterápiás túlélőgyertyához folyamodnia, amit sokkal inkább a maga kedvéért illatoztat, mint a tiédért.
•A szállodákban csábító a masszázsajánlat, de itt se vegyük félvállról a felkészülést. Az egész napos fürdőzés és pihenés közben könnyedén beugrunk a masszőrhöz, hiszen általában a medencékhez közel találjuk a masszázs-fülkéket. De nem mindegy, hogyan! Szárazon ( ne vizes fürdőruhában ) tegyük ezt!
Aki még soha nem járt masszázson, sokszor félelemmel közelít: hogy kell ott viselkedni? Mit kell csinálni? Milyen érzés levetkőzni a masszőr előtt? Nem lesz-e kellemetlen kettesben lenni egy idegennel? Valóban, a masszázs egy bizalmi kapcsolatot feltételez. Válasszunk masszőrt is úgy, ahogy annyi mindenkit az életben: barátok ajánlása alapján. Szállodában nyilván csak törzsvendégként mehetünk már vissza a jól ismert masszőrhöz, rendszerint idegennel találkozunk. Ilyenkor ne felejtsük el jó előre kigondolni: milyen nemű masszőrt szeretnénk. Ha jobban éreznéd magad felöltözve masszázs közben, válassz egy olyan keleti masszázsfajtát, amihez nem kell levetkőzni (thai, shiatsu, yumeiho).
 
Nem árt arra is felkészülni, hogy az első masszázs olyan, mint hosszú kihagyás után a kimerítő edzés. Szabályosan izomlázad lesz, és közben a legkisebb érintést sem szívesen viseli majd a bőröd. De ez az érzés 1 nap múlva elmúlik, és alig várod, hogy újra a masszázsasztalra fekhess!
 
Egy meghökkentő pillanat
Mi az, ami az egyik szálloda rutinos masszőrét is meglepte? Mosolyogva emlékszik a pillanatra, amikor egy hölgyvendég mézes masszázst rendelt. A masszázs közben egyszer csak eszébe jutott, hogy „leellenőrzi” a ragadós masszát… és lenyalta a saját kezéről!

 
A szállodákban előforduló, legjellemzőbb masszázstípusokból válogattunk Neked! Pihenésed alkalmával kóstolj bele bátran, próbáld ki, melyik tetszik legjobban!
 
Masszázs magyarázat
 
Mézes masszázs
Egy ősidők óta használt szer újfajta alkalmazása: a masszázs során tiszta mézzel kennek be.
Hatás: stresszoldás, salakanyag eltávolítás, ápolja és feszesíti a bőrt, felfrissít.
 
Aroma masszázs
A masszázst a célnak megfelelően vagy az aktuális lelkiállapotodhoz kiválasztott illóolajokkal- azok kombinációjával végzik.
Hatás: stresszoldás, testi-lelki-szellemi regeneráció, közérzetjavítás, energiafeltöltés, az öngyógyulási folyamatok beindítása.
 
Nyirokmasszázs
Gyengéden, enyhe nyomással, simításokkal felélénkítik a nyirokáramlást a nyirokvezetékek mentén.
Hatás: megtisztíthatóak a szöveteket a salakanyagoktól, a duzzadt láb és a cellulitis megszüntetése.
 
Thai masszázs
A klasszikus thai masszázs az élettani pontok ismeretén nyugvó, ősi, távolkeleti masszázs. Olajok használata nélkül alkalmazzák, speciális szőnyegen zajlik, kényelmes ruhában (nem kell levetkőzni!), kellemes zenével. Sajátossága, hogy a thai masszőrnők ujjaikon kívül kézfejüket, könyöküket, térdüket és lábukat is használják, az élettani pontok masszírozása során.
Hatás: Ízületi funkciós zavarok kezelésére szolgál, testileg és szellemileg tartósan frissebb, aktívabb és kiegyensúlyozottabb leszel.
 
Shiatsu
A Shiatsu szó ujjal történő nyomást jelent. A masszőr a tested meridián-vonalán haladva masszíroz az akupresszúra-pontokon. A kezelés ringatásokat is tartalmaz. A masszázs speciális szőnyegen történik, kényelmes ruhában.
Hatás: segít testi-lelki egészségünk fenntartásában, fájdalmaink, betegségeink gyógyításában.
 
Yumeiho (japán masszázs)
A szó jelentése ritmikus, dinamikus kéz. A shiatsu egyik fajtája. Célja: az energia minőségének javítása. Lazító, nyugtató, elcsendesítő kezelés. A masszázs speciális szőnyegen történik, kényelmes ruhában.
Hatás: kifejezetten jó a nyak-, hát-, derék-, és lábfájdalmakra, a fejfájás egyes fajtáira, idegbecsípődésekre
 
Lávaköves masszázs
A masszázst különböző méretű meleg bazalt- és hideg tengeri kövekkel végzik, amelyeket a testedre, illetve az alá helyeznek. A meleg kövek nyugtató érzetet keltenek, hatásuk a szövet mély rétegeibe is elér, míg a hideg kövek jótékony hatással vannak különböző gyulladásokra.
Hatás: elfelejted a stresszt, új energiával töltődsz fel, segíti a méregtelenítés folyamatát.
 
Ayurveda masszázs
Egy speciális masszázstechnika segítségével a felmelegített olaj mélyre hatol.
Hatás: alapos méregtelenítést eredményez, nyugtató és stresszcsökkentő hatású.
 
Kenbiki
A szó jelentése: ritmikus, dinamikus kéz. A shiatsu egyik fajtája, Lazító, nyugtató, elcsendesítő kezelés.
Hatás: mivel dinamikusabb ringatásokat is tartalmaz, segít a nem deformált, de rendellenes helyzetben levő ízületek helyreállításában.
 
Lomi-lomi Hawaii szigeteki masszázs
A Hawaii Lomi szócska nemcsak masszázst, gyúrást, dörzsölést jelent, hanem az elégedett macska mancsmozdulatait is. Lényege: az alkar és a tenyér párnácskáinak lágy, simító, dagasztó mozdulataiban rejlik. A kezelés időigényes!
Hatás: törli a testből a múlt megpróbáltatásainak nyomait, testi-érzelmi-lelki megtisztulást, és mély nyugalmat hoz. 
 
Holt-tengeri sómasszázs
Laza, hullámzó kézmozdulatokkal végzik a masszázst, imitálva a tenger mozgását. A testedet olajos tengeri sóval kenik be.
Hatás : Eltávolítja a   bőr elhalt hámrétegét és a pólusokból a szennyeződést. A test fellélegzik.
 
Nuad No lann masszázs
Thai-földi technikát felhasználó masszázs, amely a test minden ízületét, izmát megmozgatja.
Hatás : lazítja és energetizálja a testet.
 
Burmai energia masszázs
A masszáz során mintha hideg és meleg víz folyna testeden és a tenger hullámai ringatnának.
Hatás: feltöltődsz energiával
 
Tantrikus szeretet masszázs
A misztikus India rituális, érzéki, különleges energiái járják át testedet és lelkedet,
Hatás: extatikus állapotba kerülhetsz!
 
Ma-uri masszázs
A masszőr az alkarjával hosszú és folyamatos mozdulatokkal masszírozza – hol erősebben, hol csak érintve – a testedet.
Hatás : aktivizálja az öngyógyító erőket, életerővel tölt föl, oldja  a stresszt és a fájdalmat.
 
Alakformáló testmasszázs
Alakformáló, zsírbontó masszázs (a problémás női területeken: csípőn, deréktájon, külső- és belsőcombon), zsírégetést elősegítő és fokozó technika.
Hatás: ha kúraszerűen alkalmazod, centikben és kilókban mérhető az eredmény! Hatása infraszauna alkalmazásával tovább fokozható.
 
Arcmasszázs
Elsősorban a kozmetikai kezelések során használják. Cél, az arcizmaid megtornáztatása, bőrszerkezet megújítás, illetve a kezelés végi relaxáció.
Hatás: bőrfeszesítés, salakanyag gyorsabb eltávolítása.
 
Kínai fejmasszázs
A kínai energia filozófia szerint az emberi testben az életenergia az energiapályákon (meridián) keresztül áramlik. A fejen levő aktív pontok nyomó masszázsával aktivizálni és harmonizálni lehet az energia áramlását, amely a belső szerveken is keresztül halad
Hatás: megnyugtat.
 
Migrén masszázs
A masszőr ekkor az akupunktúrás pontokra gyakorol nyomást.
Hatás: megszünteti a fejfájást. Aromaterápiával is kiegészíthetjük a kezelést (pl. levendula-, rózsa- vagy citromolaj).
 
Indiai fejmasszázs
Az indiai fejmassázsként ismert eljárás a hagyományos indiai masszázs elemeit alkalmazza a felső hát, a vállak, a karok, a nyak, és az arc ellazítására. A masszázst speciális hajolajjal végzik.
Hatás : a haj erős szálú, egészséges, ragyogó fényű lesz . Mély fizikai és szellemi relaxációt biztosít, ezáltal csökkenti a testi és szellemi feszültséget.
 
Shia Tao arcmasszázs
A misztikus keleti masszázs segítségével az arc és az agy teljes kikapcsolódása áll a középpontban.
Hatás : felfrissíti, életenergiával tölti fel testedet és lelkedet
 
Scen Tao talpmasszázs
Az ázsiai gyógynövénykivonat és a vulkánikus lávakő segítségével masszírozzák a talpunkat.
Hatás: méregtelenít.
 
Talpmasszázs
A talpunk egy olyan kapcsoló, ahonnan a szakképzett masszőr hatni tud testünk szerveire.
Hatás: felfrissít, serkenti a vérkeringést, hozzájárul a salakanyag kiválasztáshoz, erősíti immunrendszerünket, segíti a mozgásszervi betegségek gyógyulását, javítja az emésztést, gyulladáscsökkentő hatású, fájdalomcsillapító.
 
Babamasszázs
Enyhe, cirógató testmasszázs. Az élet első hónapjaiban a

 

5a41f715-457d-44f8-87bf-6f827d83ea28