Az emberi test egy csoda. Öngyógyító, ha tudod, hogy használd ezt a képességedet. Fedezd fel magadban és erősítsd meg immunrendszered. Jógázz különleges környezetben! Az időjáráson túl az immunrendszer gyengülésében számos más tényező is kiemelkedő szerepet játszik. Legjellemzőbb talán a nem kielégítő táplálkozás.

 

Többféle hatékony módszer közül választhatunk, ha nyitott szemmel járunk. Ilyen új módszer a szakorvosi segítséggel kidolgozott jóga.
 
Dr. Tóth Éva tüdőgyógyász és Vitai Katalin jógaoktató közösen dolgozták ki a Kristálysó-jóga programját. A Kristálysó-jóga speciális helyszínen, sóterápiás barlang termében folyik. A különleges környezet lehetőséget nyújt a két nagy múltú holisztikus egészségvédő módszer, a sóterápia és a jóga jótékony hatásainak együttes kihasználására.
 
Sótan
Sófal : A sóbarlang falait és padlóját egységesen speciális kristálysó borítja. Ekkora tömeg esetében már érvényesül az ásványok energetikai kiegyenlítő ereje. A kristályszerkezet csökkenti a várost behálózó elektromágneses sugárzások, az elektroszmog intenzitását, ezáltal csökkenti a szervezetet érő káros terhelést. A 250 millió éve az őstengerből keletkezett kristálysó testazonos biorezonanciás frekvenciamintája segít beállítani a szervezet energetikai ingadozását, ily módon növeli a vitalitást és javítja a közérzetet. Mindebből a gyakorlatban azt érezni, hogy a sóbarlangba belépve szinte árad a falakból a nyugalom, egyszerűen jólesik lent tartózkodni.
 

Kristálysó pára: A teremben elhelyezett speciális sópárologtató készülékek, ún. ionizátorok biztosítják a sóbányákhoz ill. tengerparthoz hasonló klímát, nedvességtartalmat és sókoncentrációt. A kristálysó, mint természetes antihisztamin, belélegezve egészen a hörgőkig kifejti hatását. Tisztítja a tüdőt és a légutakat, segít az orrjáratok és az arcüreg lerakódásainak felszakításában, és a benne található 84 természetes állapotú nyomelemnek köszönhetően segít a nyálkahártya regenerálódásában. Mindez hozzásegít a tiszta és mély légzés eléréséhez.
 
Negatívion-kibocsátás: Az ionok töltött részecskék, melyekben elektrontöbblet, vagy -hiány van. Természetes közegben a levegő körülbelül egyforma mennyiségű pozitív és negatív töltésű iont tartalmaz. A belélegzett negatív ionok kedvezően hatnak egészségünkre, a pozitív ionok ellenben károsak, mivel belső oxidációhoz és az ún. szabad gyökök kialakulásához vezetnek, melyek aztán betegségek kiindulópontjai lehetnek.
 
Tudtad?
A negatív töltésű ionok legnagyobb koncentrációját a tengerparton, magas hegységekben és az erdőkben, továbbá vízeséseknél és folyómedreknél találjuk. A városi környezetben, főként zárt térben – ahol átlagosan időnk 80%-át töltjük – a levegő pozitív ionokkal van túlterhelve a légszennyezés és az elektroszmog miatt.
 
A kristálysó egy természetes negatív ionforrás; negatív ionokkal telíti és ezáltal tisztítja a levegőt. A negatív töltésű ionok a belélegzett oxigénnel együtt bekerülnek a vérbe és a test sejtjeibe, így a szervezet minden funkciójára messzemenően jótékony hatással vannak.
 
Színterápia: A sótéglák matt fénye harmonikus hangulatot kölcsönöz a helyiségnek. Az átvilágított kristálysó színe a fehértől a narancsos vörösön át egészen a barnáig terjed. Ezek az egészséges meleg színek pozitívan hatnak a vegetatív idegrendszerre. Nemcsak a szemen keresztül jutnak a szervezetbe, hanem a bőrön, majd a meridiánokon át az agy központi rendszerébe érnek, ahol elősegítik a stressz csökkentését a szervezetben. Az anyagcsere-háztartást irányító folyamatokat is pozitívan befolyásolják, valamint a bőrön át eljutnak a sejtekig, ahol megindítják, gyorsítják a regenerációs folyamatokat.
 
Jógatan
 » A jóga a csont-, és izomrendszer mozgékonyságát és erejét növeli, fejleszti a test hajlékonyságát és tartósan serkenti a vérkeringést.
» A jóga gyakorlatai kedvezően befolyásolják az anyagcsere-folyamatokat, támogatják a test immunrendszerének erősítését és méregtelenítő folyamatait, továbbá növelik a tüdő kapacitását.
» Az ászanák kedvezően hatnak a belső szervekre, belső elválasztású mirigyekre.
» A relaxációsegítségével a test minden egyes sejtje megtapasztalhatja a teljes ellazulás képességét, valamint megszabadulhatunk a stressz okozta felgyülemlett feszültségektől testi és szellemi szinten is.
» A légzőgyakorlatok hozzásegítik a gyakorlót a helyes légzés elsajátítására, a tüdő kapacitásának növelésére. A légzés szabályozása által képessé válunk arra, hogy gondolatainkat elcsendesítsük, megszabaduljunk a stressztől, a görcsös félelmektől, valamint energiával töltsük fel testünket, lelkünket.
 
jóga kristályok között
A Kristálysó-jóga elsődlegesen légzőszervi megbetegedések megelőzésére, a már kialakult betegségek (asztma, allergia) gyógyítására, az immunrendszer erősítésére lett összeállítva. A jógagyakorlatok, kivitelezés szempontjából teljesen tradicionálisak. A különbség a gyakorlatok összeállításában van.
A Kristálysó-jógában a légzés és a légzőszervekre ható ászanák (testhelyzetek) kapják a legfontosabb szerepet. A foglalkozások segítenek a hörgőkben lerakódott váladék oldásában, növelik a tüdőkapacitást, serkentik a vérkeringést és az oxigénfelvételt, ezáltal segítve a légzőszervi problémák gyógyítását, a tünetek enyhítését és az immunrendszer erősítését.
A gyakorlatok rendszere nem hasonlítható semmi máshoz, hiszen teljes lényünkre, testünkre hat – elsődlegesen figyelembe véve a légzőszervek kondicionálását, immunrendszerünk erősítését. Az oktató vezetésével és a relaxáció segítségével megszabadulhatunk a felgyülemlett feszültségektől, elsajátíthatjuk a test- és légzőgyakorlatokat, melyek a légúti problémák kezelésében fontos szerepet játszanak.
 
Tudtad?
A sóbarlangban végzett testmozgás következtében nő a légzés intenzitása, így jóval hatékonyabban érvényesülnek a kristálysó és a jóga áldásos hatásai, valamint a lassan és tudatosan végzett gyakorlással az ászanák a fizikai testgyakorláson túl koncentrációs és meditációs gyakorlattá válnak.
 
A Kristálysó-jóga legalább heti egy alkalommal javasolt, de napi rendszerességgel is végezhető. A rendszeres gyakorlással aktivizálható a szervezet természetes öngyógyítóképessége, ezáltal segítve a gyógyulást és a vitalitást.
 
Szöveg: Vitai Katalin

 

70812844-371b-4ef1-837b-d961ba7a1fbf