A savanyított tejtermékek már megközelítőleg 4-8 ezer éve ismert táplálékok, amelyek napjainkban is az egészségmegőrzés fontos alkotórészei. Az erjesztés típusa szerint több csoportja létezik a savanyított tejtermékeknek, amelyek egyike hasznos, bélazonos tejsavbaktériumokkal készül. Ezek a jótékony tejsavbaktériumok legalább 40 százalékban vannak jelen a vastagbélben.

 

Egy részük (20-30 százalék) túléli a gyomor és a vékonybél emésztőenzimeinek hatását és a vastagbélbe jutva, ott elszaporodnak és jótékony hatást fejtenek ki. Egy tejtermék, akkor nevezhető “probiotikus”-nak, ha ezeket a jótékony baktériumokat megfelelő mennyiségben tartalmazza.

 

A probiotikumok egészséget kedvezően befolyásoló hatása bizonyított. Elsősorban a hasmenéses és a gyulladásos bélbetegségek megelőzésében és kezelésében, a tünetek enyhítésében van szerepük az immunfolyamatok serkentése, valamint a betegséget okozó baktériumok aktivitásának csökkentése révén a bélrendszerben. A laktóz-érzékenység tüneteinek enyhítését tekintve szintén jó hatásúak. Ezen kívül hozzájárulnak a vastagbéldaganat megelőzéséhez, a bélben lévő epesavak átalakításával, amelynek köszönhetően azok bélfalra gyakorolt izgató hatása csökken.

 

A probiotikus termékekre – hasonlóan a többi savanyított tejtermékhez – jellemző mindezen túl az is, hogy magasabb élvezeti értékűek, hosszabban eltarthatók, könnyebben emészthetőek – egyes emésztési problémák esetén is fogyaszthatóak. Savanyú közegben egyes ásványi anyagok könnyebben felszívódnak (Ca, Mg, Szelén) és a vitamintartalom jobban megőrződik. Emellett több olyan fehérje, biológiailag aktív peptid keletkezik az erjesztés során, amelyek sokrétű jótékony hatással rendelkeznek. Az előállítás során a tejben lévő tejcukor egy részét az alkalmazott mikroorganizmusok tejsavvá alakítják, ami jellegzetes, frissítő ízhatást eredményez. A tejcukor másik részéből oligoszacharidok (laktulóz, laktitol) képződnek, amelyek mint vízben oldható élelmi rostok jelentősek, illetve a probiotikus tejsavbaktériumok kizárólagos táplálékai. A savanyított tejtermékek kalcium-, vitamin illetve egyéb ásványianyag tartalma a tejéhez hasonló.             

 

18cdf9f1-787a-4b2e-83f9-8f082710456a