A zöldségfélék egyik csoportját képezik – a köznyelven csak „K-betűsöknek” nevezett – keresztesvirágúak családjába tartozó káposztafélék. Levelüket, szárukat, hajtásukat, vagy éppen virágukat használjuk fel ételkészítéshez, adott növénytől függően.

 

A csoport táplálkozástani megítélése, tulajdonképen elég kedvező. Energia tartalmuk eléggé alacsony, ezért kiválóan alkalmazhatók a fogyókúra diétájában. Tápanyagtartalmuk legnagyobb része szénhidrát, azon belül is rost.   Szervezetünknek naponta kb. 30 g diétás rostra van szüksége, ahhoz, hogy normális legyen a bélműködésünk, szénhidrát- és zsíranyagcserénk. A magas rost tartalmú élelmiszerek kellő mennyiségű folyadékkal elfogyasztva még az éhségérzetet is csökkentik.

 

A káposztafélék hozzájárulnak a napi folyadékszükségletünk, vitamin és ásványi-anyag igényünk fedezéséhez. A család tagjai: a fejeskáposzta, ennek színváltozata a vörös vagy a lila, a kelkáposzta, a karalábé, a karfiol, a kínai kel, és a nem K-betűs bimbóskel és brokkoli. A káposzták magas C-vitamin tartalma talán mindenki számára ismert, az azonban kevésbé, hogy a karalábéban ennek a kétszerese, a brokkoliban közel négyszeres mennyisége van jelen.

 

A sok előny mellett nem feledkezhetünk meg egy kevésbé jó tulajdonságról: a puffasztó hatásról. Szerencsére ez nem érint mindenkit, csak az arra hajlamos egyéneket, illetve a hasi panasz intenzitása sokszor az elfogyasztott káposztaféle mennyiségével, helytelen felhasználásával magyarázható. Szakkifejezéssel élve, a flutuencia-faktoroknak nevezett oligoszacharidok, mint például a raffinóz, sztachióz, verbasztóz, a szervezetben enzimhiány miatt tökéletlenül bomlanak le.

 

A bélflóra baktériumai ezekből különféle gázokat állítanak elő, aminek észleljük a kellemetlen hatását: puffadást, felfúvódást, szelesedést, esetleg enyhébb görcsöt. Ezeket a panaszokat elkerülendő érdemes a zöldséget áztatni, a főzővízbe köménymagot szórni, fedő nélkül puhítani, végül a főzővizet leönteni. Az így elkészített ételt, szinte már mindenki probléma nélkül fogyaszthatja.

 

Mák Erzsébet

dietetikus

Semmelweis Egyetem

Eü. Fk. Dietetika tanszék

 

77ba7905-fc1a-484f-b286-b7898b07f7dc