Ott, ahol a napfény, a déli fekvés és a síelés örömei összeolvadnak, ahol a vendégszeretet még élő „hagyomány” és az ott-tartózkodás olyan, mint a baráti körben eltöltött kellemes üdülés – ez a hely Karintia!

 

Az alpesi és a mediterrán éghajlat találkozási pontján fekszik, s ezért rendkívül magas a napfényes órák száma és ugyanakkor a hó mennyiség is megfelelő. Ezen kívül majdnem mindegyik lesiklópálya hóágyúkkal felszerelt, így Ausztria legdélibb tartományában a pályák hóborítottsága állandóan garantált!
Karintia a termálfürdőivel, kényelmes szálláshelyeivel és kitűnő gasztronómiájával olyan, mint a kellemes közérzet hatalmas oázisa. A számtalan pihenési ajánlat mindenki számára lehetővé teszi, hogy könnyedén ellazuljon, feltöltődjön energiával, új tapasztalatokat szerezzen. Ekkor a kellemes közérzet már magától jön: kisebb havas vagy jeges kalandok során, szánkózás, hótalpas és fáklyás vándorlás, valamint korcsolyázás közben. És mindez a későn ébredőknek kínált reggelit, a személyes nyugágyat, valamint a napfénycsomagot magában foglaló új, téli kényeztető ajánlattal még kényelmesebb lesz!

Téli kényeztető programcsomagok („Winter-Wohlfühl-Pauschale”), amelyek egész Karintiában foglalhatók!

Hogyan is kezdődik Karintiában egy „kényeztető” téli nap? A helyes válasz: ébresztőóra nélkül! A későn ébredőket 11 óráig várják reggelivel, a reggeli tornát pedig egyszerűen elhalasztják. Ilyen módon a pihenésre rászorulók újra feltöltődhetnek energiával: a vendég először alaposan kialudja magát, aztán kifelé a saját nyugágyba a puha takaró alá, amelyért nem kell közelharcot vívni ,majd a masszázsasztalra, végül pedig a sípályára vagy akár a termálfürdőbe egy jó kis lazításra. A programcsomag további része a romantikus fáklyás túra jutalom forralt borral és aprósüteménnyel összekötve, valamint egy aktív napirányítással együtt, amelyen a síelés, a sífutás, a (hótalpas) sítúra és más havas kalandok közül választhat. Az ajánlatnak két változata – lustálkodók és elevenebbek részére – létezik: ez mindig attól függ, hogy mit választ a vendég, és azt milyen tempóban űzi. Nagyon fontos, hogy a légkör megfelelő legyen, ellenkező esetben csak fele akkora lesz a hatás, mint az elvárt. A programban résztvevő karintiai szálláshelyek gondoskodnak a megfelelő környezetről, és szigorú minőségi feltételeket is teljesíteniük kell:
a berendezésnek különösen hangulatosnak és kényelmesnek kell lennie, a szálláshelynek egy wellness-létesítménnyel (ez többnyire szauna) kell rendelkeznie, valamint az épületben és azon kívül is különböző programokat kell kínálnia. Nem számít, hogy 3 vagy 4 csillagos hotel, panzió vagy apartmanlakás – a vendégek itt igazán otthon érezhetik magukat: aromagyertyák, zene és folyóiratok. A saját nyugágyért folytatott közelharc ideje lejárt: mindenki sajátot kap puha takaróval, illetve fényvédő krémet ajakvédőt tartalmazó napfénycsomagot.
A szobaajtóban pedig egy üdvözlet várja 10 fantasztikus ötlettel. Így többet tudhat meg a kényeztető ajánlat gasztronómiai részéről, az esti rendezvényekről, a túrákról és a szabadidős programokról.

Az ajánlatok 2003. január 0431., illetve február 22. – április 20. között Karintia egész területére érvényesek, és négy- vagy hétéjszakás változatban foglalhatók.
Négy éjszaka (vasárnaptól csütörtökig) panzióban reggelivel, kétágyas szobában fáklyás túrával személyenként már 140 eurótól, Top Ski Karintia-síbérlettel 299 eurótól. Hét éjszaka panzióban reggelivel már 238 eurótól, síbérlettel 400 eurótól. Gyerekkedvezmény külön kérésre!


Jeges örömök és jódlizás

A Karintiai Sí- és Natúraréna közepén fekszik a tartomány egyik legnagyobb, kellemes közérzetet garantáló oázisa. Kikapcsolódás a Weissensee-nél: ez egy üdülés iszappakolással és jeges bizsergéssel, gyógyfüves szaunával és karcsúsító étrenddel, romantikus téli vándorlással és igazi népszokásokkal. Végül is itt valóban megtanulhat jódlizni, majd Franz professzornál diplomát is szerezhet.
A Weissensee minden évben befagy, és 6,5 km2 területével Európa legnagyobb természetes jégfelülete – időközben pedig a jeges sportokat űzők és a jég lelkes rajongóinak nemzetközi találkozóhelye. Már a legendák között tartják számon: a hollandok 15 évvel ezelőtt az alternatív 11-város-túrájuk helyszínét keresve Weissensee mellett haladtak el,és Európa egyik legcsodálatosabb jégfelületét fedezték fel, ahová azóta is minden évben visszatérnek. Ezen kívül Weissensee nemzetközi jéggolf tornának és Európa egyetlen Korcsolya Akadémiájának is helyet ad.
Az, hogy Weissensee mégis ennyire romantikus, hamisíthatatlan és kedélyes maradt, az itt lakók bölcs körültekintésének köszönheti. Gyengéd „kényeztető turizmus”, a legmeggyőzőbb formában!
Karintiában mindenhol jeges szórakozás várja. Amikor a nagyobb tavak – a Millstätti-, az Ossiachi- és a Wörthi-tó – is befagynak, az egész tartomány mozgásba lendül. A karintiai tavakon jégszörföznek, teniszeznek és hegyi kerékpárral bicikliznek.
Az, hogy a korcsolyázás és a jeges túrák a karintiaiak körében ilyen nagy népszerűségnek örvend, nemcsak sportos természetüknek köszönhető, hanem jó kedély iránti érzéküknek is.
A jégen a forralt bor és a fánk további kilométerek megtételére sarkall.

A pályáról a termálfürdőbe…

Bad Kleinkirchheim szlogenét legjobb, ha szó szerint értjük: a lesiklópályáról az út egyenesen a termálfürdőbe vezet. Hiszen a megfeszített izmok a leggyorsabban a Római fürdő vagy a St. Kathrein gyógyfürdő termálvizében lazulnak el. Különösen a pihenésre vágyók a program első feléről gyakran „megfeledkeznek”. A vendég passzív módon is síelhet: a Római fürdőből mindig ráláthat a Kaiserburg célegyenesére, valamint ugyanolyan kalandban lehet része, mint a sípályán. Itt a víz, mint őselem jelenik meg: vízesések, csúszdák, barlangok és ellenáramlatok formájában. Ezzel szemben a St. Kathrein termálfürdő a hagyományos kúrák és a terápiás hatás modern ötvözetét helyezi előtérbe.
Ettől ellazul a test és a szellem!

…vagy rögtön az ősforrás vizébe?

Bad Bleibergben és Warmbad-Villachban további két nagy hatékonyságú, „energiaadagoló” állomás gondoskodik a pozitív feltöltődésről. Aki megmártózik a Warmbad-Villach-i termál-üdülőközpontban, úgyszólván a kezdeteknél találja magát: az élményfürdőben található ugyanis Európa egyetlen ősforrás-medencéje – a termálközpont egyik olyan helye, ahol a fitnesz, a vidámság és a wellness légkörében igazán kikapcsolódhat. A közeli Bad Bleibergben ellenben a klasszikus gyógymódokat állítják előtérbe. A gyógyklíma-barlangban és a kristályfürdőben a regeneráció szinte magától megy végbe. Azért még Ön is rásegíthet: lazítás az aromagőz-kabinban, sodródás a friss vizű medencében, kikapcsolódás a tepidáriumban.
Az utóbbi években a Villach-Warmbad/Faakersee/Ossiacher See régió a kellemes közérzet hatalmas szigetévé fejlődött, és új ajánlatok jelentek meg a palettán: például Dr. Michael Elliott Long Evity-programja segítségével a Josefinenhofon a kimerültek, a túlsúlyosak és a mozgástól idegenkedők újra megtalálhatják egészséges belső énjüket. Vagy egy különlegesnek ígérkező esemény: Bleibergerhofon a fáradt, kimerült szellemet kelta hagyományos fürdővel, valamint kínai gyógykezeléssel űzik ki.

Törökfürdő egy halom szénavirágban

Karintiában a síelés és a fürdőzés örömei hagyományosan összetartoznak. Az embertömegben – tehát a lesiklópályán – való „megmártózás” után a törökfürdőben egy szénavirágos fürdő vagy rituálé következik. Nemcsak a vádli lazul el, hanem a szellem is kikapcsolódik, amikor a Hamamban a keleti fürdőkultúra szabályai szerint végig masszírozzák. Időközben a Turracher Höhén található, egyedülálló fürdővilággal (fűtött vizű tó!) rendelkező Hochschober Hotel már nem az egyetlen, valódi törökfürdőt felvonultató vállalkozás. Számos karintiai szálláshely specializálódott az egészség és wellness témakörére, amelyek már nem érik be egyszerű iszappakolással. Ezért a Karintiában üdülők mindig újabb és újabb wellness-oázisokban mártózhatnak meg.

Karintia, a vándorló téli rege

Karintiában a kellemes közérzet alappillére a természet szépségei, illetve a nyugalmasabb, lassabb dolgok iránti nyitottság. A karintiai téli regét egész egyszerűen átélheti: egy gyalogtúrával! Vagyis hótalpas kirándulások a vastagon behavazott lankákon egy szakavatott állatinyom-olvasó kíséretében; éjszakai fáklyás túrák – telihold fényénél vagy anélkül; szánkó partik, amelyhez a lustábbakat traktorral szállítják, vagy egy stampedli finom karintiai pálinkával győzik meg. Ezek az élmények nem csak a hóban hagynak hátra nyomokat, hiszen a vendégek később egy rendkívül romantikus, eredeti karintiai télre emlékeznek majd.
Ezek a szabadtéri tevékenységek igazi trenddé váltak – Karintia apraja-nagyja még fogvacogtató hidegben is talpon van. Hótalpas és fáklyás túrák, szánkó partik és korcsolyázás minden régióban, még a legkisebb sívidéken is.

Felvilágosítás és az új, számos kényeztető ajánlatot tartalmazó téli katalógus grátisz kérhető a következő címen: Kärnten Information, +43/463/3000, fax: +43/4274/52100–50, Casinoplatz 1, A–9220 Velden, e-mail: info@kaernten.at, internet: www.kaernten.at

 

6fb44d0c-e51e-4f70-b208-93a2b3b17de2