Aki szívesen siklik hóborította lejtőkön vagy a kiválóan előkészített pályákon, s szereti, ha közben a nap az arcát süti, Karintiában a legjobb helyen jár. Ausztria legdélibb, Olaszországgal és Szlovéniával határos tartománya büszkélkedhet a legtöbb napfényes órával, illetve a sűrű hóesést két tényezőnek is köszönheti: a déli Adria ciklonnak, valamint az Alpok fő gerincvonulatának északi részéről érkező hatalmas felhőtömegnek. Ezen kívül a legtöbb sívidék hóágyúkkal is felszerelt. Így Karintiában a havas pálya biztosan garantált!

 

A négy legkedveltebb karintiai sívidék – Sonnenalpe Nassfeld, Bad Kleinkirchheim, Mölltali gleccser és Heiligenblut – minden síelőnek, carvingosnak és snowboardosnak napsütést és fennkölt érzéseket ígér. A „top ten” a „négy nagyon” kívül még további hat sí régiót tartalmaz, amelyek a pálya-előkészítés, -jelölés és -biztonság tekintetében minden elvárásnak megfelelnek. Ha az egyik régi símenedékházba egy Après Ski-eseményre betér, könnyen vakációs hangulatba kerülhet. A karintiaiak híres vendégszeretete az üdülést olyanná varázsolja, mintha baráti körben lenne.
A karintiai télisport régiókban azok is jól érzik majd magukat, akik a telet másképpen kívánták eltölteni: téli barangolás, sífutás, felhőtlen szórakozás vagy grátisz korcsolyázás a több mint 200 karintiai fürdőtó egyikén.

TOP SKI KARINTIA-SÍBÉRLET

A Karintiában üdülők a tartomány összes télisport-vidékét az idén is egyetlen síbérlettel, a TOP SKI Karintia-síbérlettel – amely 1 ½ naptól maximum 14 napra váltható – fedezhetik fel.
A 28 sívidék közé tartozik a négy nagy sírégió, vagyis Sonnenalpe Nassfeld, Bad Kleinkirchheim, Mölltali gleccser és Heiligenblut. A 6 napos bérlet (aranyfokozat) – amely a Sonnenalpe Nassfeld, Turracher Höhe és Bad Kleinkirchheim sívidéket is tartalmazza – ára felnőtteknek € 161, fiataloknak és nyugdíjasoknak € 129, gyerekeknek pedig € 81. A 6 napos bérlet a fent nevezett három régió nélkül (ezüstfokozat) felnőtteknek € 137, fiataloknak és nyugdíjasoknak € 110, gyerekeknek pedig € 69.

Ingyenes síbérletek osztrák és külföldi iskolai osztályoknak

Azoknak az iskoláknak, amelyek az idei téli időszakban az iskolai sportheteket Karintiában tartják, minden résztvevő tanulója (a 18 év alattiak és kísérőik) a síbérletet ingyen kapják.
Az ajánlat a 2002. december 7–14., illetve 14–21., valamint a 2003. január 11–18., illetve április 5–12. közötti időszakokra vonatkozik. Az akció csak akkor érvényes, ha az iskola a sítanfolyam idejére karintiai szálláshelyet is foglaltat. Az ajánlat nincs minimális létszámhoz kötve. Az „Iskolai sporthetek Karintiában” akcióról részletes információk és a szálláshelyek listája a www.schulsportwochen.comweboldalon.

„Super Sonnen Ski Hit”-ajánlat, amely egész Karintiában foglalható!

A napfénykedvelő síelőknek Karintia az idén valami különlegeset talált ki: a napfényes síelés nyitányaként a karintiai sírégiók a „Super Sonnen Ski Hit” (Napfényes szuper síajánlat) programcsomagot kínálják! Február 22. – március 1. között 7 éjszaka választható kategóriájú szálláshelyen; 6 napos, minden karintiai sívidékre érvényes Top Ski Karintia-síbérlet (arany fokozat), 5 napos sítanfolyam vagy 5 napra sífelszerelés-kölcsönzése; nyári úti csomag napkrémmel, szőlőzsírral stb., valamint egy menedékházi nyári koktél, amit a híres bármixer, Rainer Hussar készít el Önnek – mindez személyenként reggeliző panzióban már 424 eurótól.

„Wochentags Wedel”-ajánlat, amely egész Karintiában foglalható!

Síelés „a legjobb időpontban”, ez azt jelenti, hogy elég szabad hely van a pályákon és a felvonókra sem kell várni! Karintia a 2003. január 12–16., 19–23., 26–30. és február 23–27. időszakokban – mindig vasárnaptól csütörtökig – a rövid ideig maradóknak kínálja a „Wochentags Wedel” (Szlalomozás hét közben) programcsomagot. 3 éjszaka választható kategóriájú szálláshelyen, 3 napos síbérlet, 2 napos sítanfolyam vagy 3 napra sífelszerelés-kölcsönzése; nyári úti csomag napkrémmel, szőlőzsírral stb. – mindez személyenként reggeliző panzióban már 214 eurótól.

Karintia négy legkedveltebb sírégiója:

SONNENALPE NASSFELD

Karintia Sí- és természetaréna, Gail-, Gitsch-, Lesachtal, Weissensee


A Karintia Sí- és természetaréna a tartomány legnagyobb sívidékével, a Sonnenalpe Nassfelddel az olasz határ közvetlen közelében fekszik, 28 legkorszerűbb kötélpályavasútjával és sífelvonójával pedig óránként akár 39 ezer személyt is képes több mint 2000 méteres magasságba feljuttatni. Innen indulva a síelők és a snowboardosok összesen 101 kilométernyi, különböző nehézségi fokú szakaszokon szóródhatnak szét. A snowboard szerelmesei 2 funparkban is megtalálják számításukat, ahol olyan építmények várják őket, mint high jump, twinpipe, quarterpipe, illetve egy boarder-cross edzőpálya. (FIS Junior Snowboard VB 2001)
A „Millennium expressz” kabinos felvonó 17 perc alatt ér fel a gailtali Tröpolachtól a hegyre.
A „Carnia” völgyi sípálya ezáltal 7,6 kilométerre hosszabbodik. A pályaszakasz egyharmada a teljes éjszakai kivilágításnak köszönhetően nappali világosságot áraszt, ezáltal Európa egyik leghosszabb kivilágított pályája is. Aki este szívesebben utazik szántalpon, a Millennium expressztől a szintén kivilágított szánkópályáig lovas kocsikázhat. A régió teljes területén ingyenes síbuszjárat közlekedik. A régió a családoknak is segít takarékoskodni, ezt bizonyítja a Weissensee-nél „Meterix”, a kis medvebocs, hiszen itt a szállodákban és sísulikban a gyerekek testnagyság szerint kedvezményt kapnak: minél kisebb valaki, annál olcsóbb! A Sí- és természetaréna összesen 300 kilométernyi sífutó-pályaszakasszal, vagyis a tartomány legkiterjedtebb futópálya-hálózatával rendelkezik. A 42 duplanyomtávú futópálya közül 18 pálya 1000 és 1500 méter között található.
Különlegességnek számít a 6 kilométer hosszú dellachi kutya- és túraszakasz vagy a 2,2 kilométeres szánhúzókutya-pálya. Néhány sífutópálya közvetlenül az olasz határ mentén húzódik, ezeket manapság csempészszakaszoknak nevezik, hiszen itt egykor az árukat vámmentesen szállították ide-oda.
A Weissensee december közepe táján minden évben befagy, és 6,5 km2 területével Európa legnagyobb rendszeresen befagyott tava és természetes jégfelülete. „Játéktér” a gyorskorcsolyázóknak, a jéggolfosoknak (Jéggolftorna: 2003. február 14–15.),
a jégkorongozóknak és az egyszerű „mezei” korcsolyázóknak. Karácsonykor és februárban Kutas Bálint – akinek a kezei alatt dolgozott Hunyady Emese, olimpiai bajnoknő is – okítja a vendégeket Európa egyetlen, természetes jégfelületen működő Gyorskorcsolya Akadémiáján.

NOCKBERGE/BAD KLEINKIRCHHEIM

„A pályákról egyenesen a termálfürdőkbe” – ez Bad Kleinkirchheimben nem szlogen, hanem maga a valóság: a régió, amely 100 kilométernyi pályahosszával Karintia második legnagyobb sívidéke, gyógyfürdőket – Römerbad és St. Kathrein – és nemzetközi színvonalú szálláslehetőségeket kínál. Szauna, pezsgőfürdő, római tepidárium relaxációs zenével, valamint élményfürdő vadvízi patakkal, vízeséssel és vízi csúszdával – megfelelő kontraszthatású alternatíva a havas programokkal és a friss téli levegővel szemben. Mialatt a római fürdő szabadtéri medencéjében élvezi a nyugalmat, a síelőket is megfigyelheti, amint éppen szlalomoznak. A termálfürdő ugyanis közvetlenül a Kaiserburg-vasút völgyi állomásánál helyezkedik el. Napfényes teraszok, VIP-bárok, hegyi éttermek, valamint régi menedékházak gondoskodnak a jó hangulatról. És némi szerencsével Franz Klammerrel, az olimpiai győztessel is találkozhat a sípályán vagy testvére bárjában, a „Klammerhütté”-ben, amely a Kaiserburg-vasút középső megállójánál található.
Bad Kleinkirchheim az „All inclusive”-akcióval is hírnevet szerzett magának. Az „All inclusive”-szálláshelyek vendégeinek 2003. 03. 08.–04. 06., valamint 04. 22.–05. 23. között a termálfürdők és a teniszcsarnokok ingyenesen állnak rendelkezésére. Grátisz síbérlet mindenesetre csak a 2003. 03.08 – 04.06 közötti időszakban jár. Egyes kiemelkedő események, mint a 16. Nemzetközi Össznépi Sífutóverseny – Római futás (február közepén) vagy a Nemzetközi Légballonfesztivál (2003. 01. 25. –02. 01.), Bad Kleinkirchheim vonzerejét tovább növelik. A Nockberge régióban található Karintia egyik leghóbiztosabb télisport vidéke, a Turracher Höhe. A magaslaton különleges látványosság tárul elénk: a Hochschober Hotelben működik az Alpok egyetlen törökfürdője.

MÖLLTALI GLECCSER

A Mölltali gleccser Karintia egyetlen 3000 m feletti, egész évben működő sívidéke. Különösen március, április és május hónapok csábítanak csodálatos napfényes és kellemesen enyhe időjárással. Az utazás a világ leghosszabb föld alatti, polgári kötélpályavasútjával kezdődik. Nyolc perc múlva és 4,7 kilométer megtétele után 2200 méter magasan a téli sportolókat egy másik világ várja.
A „Gleccser jet”-tel, a tetővel ellátott hatos ülőfelvonóval tovább haladva a 3200 méter magas Schareckre juthat fel. Előtte a Sonnblick Ausztria legnagyobb meteorológiai állomásával, mögötte a Großglockner, körülötte pedig további 28 hegyóriás – így átélhetjük a gleccser minden arculatát és szinte korlátlan lehetőségeit.
Az összesen majdnem 50 kilométernyi sípályával rendelkező Mölltali gleccser – amely a 7 km hosszú FIS-versenyszakaszon és a saját carvingpályán kívül még egy, halfpipe-pal és boardercross-szakasszal színesített snowboard funparkkal is büszkélkedhet – minden vágyát teljesíti.
A télisport-ajánlatot a 2800 méter magasságban lévő sífutópályák teszik kerekké.
A 2800 méter magasan fekvő Eissee panorámaétterem, valamint a régen épített menedékházak – mint a „Weißseehaus” és a „Duisburger Hütte” – mellett a gasztronómiai kínálatot az új étterem, a „Glaspalast” színesíti. A völgymenet előtt mindenképpen érdemes betérni az Európa bárba – amely modern üvegből készült fával kombinálva –, ahol a forró hangulaté és a kitűnő italoké a fő szerep.

HEILIGENBLUT – GROSSGLOCKNER

A tartomány nyugati részén fekszik Heiligenblut, amelyet nemcsak az tesz vonzóvá, hogy innen gyönyörű kilátás nyílik Ausztria legmagasabb hegyére, a Großglocknerre (3798 méter), hanem ezen felül egészen 2912 méter magasságig hóbiztos sípályákkal is rendelkezik. 14 felvonó és 55 km-nyi változatos sípálya várja a síelőket, snowboardosokat és carvingosokat.
A lesiklópályákon a szabadság érzése keríti hatalmába, a felvonóknál nincs több várakozási idő. Aki nem az előkészített havas tájra vágyik, egy sítúra keretében helybeli vezetővel a legmagasabb csúcsok kifürkészhetetlen világa felé veheti útját. Ha valaki nosztalgiára vágyik, akkor a telemark technikát sajátíthatja el. A kalandvágyók egy befagyott vízesésen tehetik próbára jégfalmászó tehetségüket. Amíg a legkisebbek a síóvodában játékosan síelni tanulnak, addig szüleik a kedélyes menedékházakban gondtalanul élvezhetik a szabadságot. A sípályák zajától távol jégteke, lovas szános túrák, snowrafting és szánkózás teszik teljessé a programkínálatot.

További karintiai sívidékek:

ANKOGEL – MALLNITZ

A Hohe Tauern Nemzeti Park közepén magasodik Ankogel, Karintia egyik leghóbiztosabb hegye. A 2636 méteren fekvő Mallnitz gyógyüdülőhelytől induló kötélpályavasút két szakaszra osztható, a középső állomás mintegy 2000 méter magasságban található. A szállítási kapacitás az utóbbi években megduplázódott, az új tárcsás-csáklyás felvonók üzembe állításával megszűnt a várakozási idő. Ankogel 30 km sípályahosszával ideális családi síterületnek tekinthető, állandó hóborítottsága és kiváló minőségű lesiklópályái biztosítják népszerűségét.
A helybeliek elsősorban a hóborította völgyi pályát kedvelik. Ankogel különösen a januári Single-heteiről ismert.

KATSCHBERG

Karintia és Salzburg határán fekszik a Katschberg körüli régió, amely síterületként szerzett nevet magának. Felejthetetlen élményt nyújt a lovas skijöring, vagyis amikor a síelőket egy ló húzza. Változatos szórakozást kínál az 1650 méter magasan fekvő korcsolyapálya és az esténként fényárban úszó családi szánkópálya. Lovas szános utazások és símenedékházban tartott partik teszik teljessé a kínálatot. Hetenként két alkalommal kivilágított pályán is síelhet.
A gyerekek szórakoztatását szolgálja a „Mini jet” tárcsás felvonónál elhelyezkedő Katschi-gyerekvilág, ahol hatalmas beszélő figurákat állítottak fel. A sípályát csak gyerekek használhatják.

LIESER – MALTATAL/SÍDORÁDÓ INNERKREMS

A Karintia–Stájerország–Salzburg háromszögben, egy apró településen, Innerkremsben a világ minden részéről idesereglett világkupa versenyzők edzenek. 1999-ben nyitották meg hivatalosan az alpesi edzőtábort, amely az időmérés és videókép-átvitel legújabb technikai vívmányait kínálja. Mivel a sísztárok, mint Hermann Maier, az edzésükhöz egész télen át világkupa-színvonalon előkészített pályát igényelnek, ezért az „egyszerű” síelő is élvezheti a tapadós lejtőket. A karintiai sícsászár, Franz Klammer is Innerkremsben próbálkozott először a síeléssel, ez a legjobb bizonyíték arra, hogy Innerkrems a gyermekes családok számára is ideális terep. Vasárnaponként „Apróságok napja”, ekkor a kicsik egy bevezető sítanfolyamot kapnak ajándékba. Azokat a gyerekeket, akik nem a közelben laknak, egy gyerekkísérővel ellátott ingajárat szállítja az Innerkrems sívidékre, illetve a sísuliba. Lieser-Maltatalban, Európa 1. Csecsemő- és gyermekfalujában behavazott téli játszótérrel rendelkező pelenkás szlalomtábor gondoskodik arról, hogy a kicsik már kétéves kortól megtanulhassák a síelés fortélyait.

MILLSTÄTTER SEE – GOLDECK

Változatosnak ígérkezik az üdülés a Millstätter See régióban. A közeli Spittal an der Drau melletti Goldeck 2 ülőlifttel, 8 tárcsás-csáklyás sífelvonóval, különböző nehézségi fokozatú lesiklópályákkal és hóágyúkkal rendelkezik. Csak egy ugrás a Bad Kleinkirchheim (távolság 14 km), az Innerkrems (30 km), a Katschberg (35 km), a Turracher Höhe (38 km), a Gerlitzen Alpok (26 km) és a Mölltali gleccser (35 km) sívidék. A régió téli idilljéhez tartoznak még: 30 km-nyi téli túraútvonal, lovas szános utazások, természetes szánkó-, sífutó-, jégteke- és korcsolyapályák, valamint fedett uszoda Spittalban és Millstattban. Azonban a kulturális élet sem „csorbul”, a kínálat a zenétől egészen az irodalomig terjed. Spittal/Drau kedélyes kávéházakkal és számtalan vásárlási lehetőséggel csábítja vendégeit. A Millstätter See a téli kempingezőket sem hagyja „hidegen”: néhány létesítmény jól fűtött egészségügyi és szárítóhelyiségekkel, valamint sítárolókkal kiválóan felszerelt.

A VILLACHI SÍHEGYEK

A Villach/Therme Warmbad–Faaker See–Ossiacher See régióhoz három síközpont tartozik: a Gerlitzen Alpok, a Verditz és a Dreiländereck. Domborzati viszonyaikat tekintve családi síelés céljára a legalkalmasabbak. A lejtők nem túl nehezek, a lesiklópályák szélesek és kiváló állapotúak, valamint snowboard funparkok és egésznapos felügyelettel működő sísulik állnak a gyerekek rendelkezésére.
Egyébként a Dreiländerecktől Karintia egyik leghosszabb, 8,4 km-es természetes szánkópályája vezet le a völgybe! Romantikus szánkóparti a holdfényben, hótalpas barangolások – Ute erdészhölgy vezetésével – „a róka, a nyúl és társaik nyomában”, fáklyás túrák, kezdő jégszörf-kurzusok a Brennsee-n és az Afritzersee-n teszik kerekké a téli üdülést ebben a családbarát régióban.
Aki a sportolás után szeretne újra feltöltődni, annak melegen ajánlható egy látogatás a Warmbad-Villach gyógyfürdőközpontban. A jó közérzet biztosítása tekintetében a régió Warmbad Villach-i és Bad Bleiberg-i termálforrásaival, Európa egyetlen ősforrás-medencéjével és a gyógy-klímabarlanggal mindenféle igényt kielégít.
A Faaker See melletti Drobollachban az apró téli vendégek az Alpok legkisebb sítanfolyam-csoportjaiban igazán jól érezhetik magukat: ide a kis törpéket már akkor is felveszik, ha még nem tudják teljesen szabályozni anyagcseréjüket.
Különleges, idilli családi üdülést ígér az apró település, Arriach (a Gerlitzen Alpok és a Verditz lábánál) nyolc gazdája, akik a „Purzel-Wurzel parasztudvarok” néven fogtak össze. Állatetetés, zoknihorgolás és pálinkafőzés – mindenki számára tartogat valamit.

DÉLVIDÉKI SÍRÉGIÓ

A karintiai téli kínálatot keleten földrajzilag a Délvidéki sírégió zárja le. Összesen hét síterületet foglal magában, amelyek közül a legismertebbek a Koralpe, a Klippitztörl és a Petzen, amelynek a 2114 méteres csúcsán elhelyezkedő sípályákat április végéig biztosan hólepel borítja. Az összesen 95 kilométer hosszú lesikló- és 90 kilométernyi sífutópálya mellett számos alkalom kínálkozik a sítúrázásra is. Ezek az ajánlatok leginkább a mozgalmas, de nem megerőltető téli üdülést szolgálják.

WÖRTHI-TÓ & CO. – Téli élmények a „Sport és vidámság inclusive”-val

A Wörthi-tó, a Millstätter See, valamint a Villach–Warmbad/Faaker See/Ossiacher See tó menti régiók 70 szálláshelye egészen különleges ajánlattal állt elő: „Sport & vidámság inclusive”.
A vendégek közvetlenül a bejelentkezéskor egy téli kártyát kapnak, amely egy mindennap megszervezett animációs programon történő részvételt biztosít részükre, valamint ingyenes belépőjegyeket, illetve kedvezményeket tartalmaz. A „Sport & vidámság inclusive” programcsomagok többsége magában foglalja az 5 napra érvényes TOP SKI Karintia-síbérletet is – arany vagy ezüst fokozatban –, valamint a síszervizt vagy felszerelés-kölcsönzést is.

Felvilágosítás és a számos új ajánlatot tartalmazó, ingyenes téli katalógus a következő címen kérhető: Kärnten Information +43/463/3000, fax: +43/4274/52100–50, A–9220 Velden, Casinoplatz 1; e-mail: info@kaernten.at, internet: www.kaernten.at

 

563b10c9-8f44-4057-8b91-2687dbfe44c7