Az Olaszországgal és Szlovéniával határos téli Karintiában a kellemes közérzethez három dolog mindig adott: déli életérzés, átlagon felüli napsütéses órák és hóbiztos síélmények. Ezen a télen különleges meglepetésekkel lehet számolni: Franz Klammer síhét lesz, és felavatják az új “Karintiai Franz Klammer” világbajnoki lesiklópályát is.

 

Skiarena Nassfeld

 

Karintia legnagyobb síterülete már évek óta biztos hellyel rendelkezik Ausztria tíz legjobb síterülete között. Az Alpok leghosszabb kötélpályája, a Milleniumsexpress köti össze Gailtalt Nassfelddel. A völgybe vezető 7,6 km hosszú lesiklópálya, a „Carnia” igazi megkoronázása egy jól sikerült, napfényes sínapnak. Az alsó harmada minden pénteken az Alpok leghosszabb éjszakai világítással ellátott lesiklópályájává és igen kedvelt szórakozóhelylyé alakul át. 30 modern felvonót és 101 kilométernyi, változatos lesiklópályát találunk a Karintiai Alpok területén. Nassfeld közvetlenül az olasz határon fekszik, ez két szempontból is előnyös. Éghajlatilag: alig létezik ennél hóbiztosabb síterület.

 

Bad Kleinkirchheim

 

Idén különösen a nemzetközi érdeklődés középpontjában áll: a lesiklás legendája, Franz Klammer decemberben ünnepli 50. Születésnapját. Mivel ő hatalmas sikerei ellenére is mindig egy szerény, nyitott és megközelíthető hős maradt, mindenki vele együtt ünnepel: 2003. december 5-től 7-ig Bad Kleinkirchheimban egy születésnapi hétvégét rendeznek. A legnagyobb ajándékot szülővárosától, Bad Kleinkirchheimtől kapja: a „Karintia Franz Klammer” lesiklópálya a legjobbak közé tartozik. Úgy alakították ki, hogy valamennyi világbajnoki versenyszámot meg lehessen rendezni rajta. 2003. december 6-tól áll a síelők rendelkezésére. A világbajnoki pálya a Strohsack hegycsúcstól indul és a Stich szoroson át a Római Élményfürdőig vezet.

 

Turracher Höhe

 

Éhes, szomjas, közben egy kellemes, napfényes helyre vágyik? A Turracher Höhen, nyolc kilométerre Bad Kleinkirchheimtől, erre senkinek nincs gondja – a „sípálya komornyikok” állandóan rendelkezésre állnak és csaknem minden gondolatát kitalálják a síelőknek. Az idilli Turracher Höhe mint jól ismert „szolgáltatások hegye” tett szert hírnévre.

 

Mölltaler gleccser

 

Karintia egyetlen gleccser-síterületén csaknem egyfolytában szezon van. A porhó garantált: a Mölltaler gleccser közvetlenül az Alpok fő vonulatában található, mégis könnyedén megközelíthető. A pálya teljes hossza: 50 km (18 km könnyű, 23 km közepes, 9 km nehéz)

Leghosszabb pálya: Eissee-FIS 7 km, 1000 m magasságkülönbséggel. A sífutás rajongóit sífutópályák, a snowboardosokat a Gleccser Fun Park várja. A világ leghosszabb földalatti kötélpályájával, a Gletscher Expressel, mindössze nyolc perc alatt feljutunk 2200 méterre. Innen egy hatszemélyes befedhető ülőfelvonóval utazhatunk tovább. 3122 méter után kezdődik a hódeszkások és carvingosok számára az igazi élmény. A családok kihasználhatják a széles lesiklópályákat, melyek az első próbálkozóknak is kedveznek. A profik óriás műlesiklónak érezhetik magukat a versenypályán és egy külön erre a célra kialakított carving-pályán javíthatnak a technikájukon. A jól ismert pihenőidő alatt pedig karintiai specialitások és egy háromezer méter magasságban élvezhető kilátás várja a vendégeket!  

 

 Heiligenblut

 

Heiligenblutban, Ausztria legnagyobb hegyének, a Großglocknernek (3798 m) a lábainál a síelők és a snowboardosok egészen közel kerülnek a háromezer méteres határhoz: itt található a Fleißalm középállomása, amelyet egy új, befedhető, négyszemélyes ülőfelvonóval most már a hideg széltől óvva is megközelíthetünk. Csak a túrázók szeretnének még magasabbra jutni, a Hohe Tauern Nemzeti Park lélegzetelállító hegyvilágába. Ajánlatos ezeknél a túráknál a helyi hegyi vezetők tapasztalatára és hozzáértésére bíznunk magunkat. A hóbiztos Heiligenblutban késő tavaszig kereshetjük a kihívásokat a buckás pályán és a mélyhóval fedett lejtőkön. De a befagyott vízesésen történő jégfalmászás közben is szükségünk lesz bátorságra. Heiligenblut festői sziluettje az üdülést romantikus téli élménnyé varázsolja.

 

Goldeck

 

Az Alpok leghosszabb „fekete” sípályája, a „Goldeck-lesiklópálya” 8,6 km hosszan vezet a völgybe, 1 350 m magasságkülönbséget küzd le és a 60%-os meredekséggel meghozta Goldeck számára az egyedülálló „sporthegy” imázst. A Spittal/Drau város lábainál található Goldeck valóban kielégíti a sebesség szerelmeseinek minden kívánságát. Egy folyamatosan üzemelő speed-ski pályán meg lehet, szabad, sőt meg kell dönteni a sebességi rekordokat. A Goldeck a Millstätter síszafari középpontjai is egyben – egy útvonal, mely 30 perc alatt Karintia legjobb síterületeire vezet.

 

Ankogel-Mallnitz

 

A Hohe Tauern Nemzeti Park kellős közepén található az Ankogel, mely egyike Karintia leghóbiztosabb hegyeinek. A klimatikus gyógyhelyről, Mallnitzból két szakaszban vezet fel a kötélpálya 2636 méterre, a középállomás kb. 2000 méteres magasságban fekszik. Az utóbbi években a szállítási kapacitást megduplázták, és az új csáklyás liftek gondoskodnak róla, hogy ne kelljen sorba- állnunk. Az Ankogel 30 kilométernyi sípályával egy ideális családi síterület és a hóbiztos fekvése mellett az első osztályúan karbantartott sípályáiról is híres

 Katschberg

 

Karintia és Salzburg határán a Katschberg körüli régió síterületként szerzett nevet magának. Felejthetetlen üdülési élményt nyújt a lovas skijöring, amikor is a síelőt egy ló húzza. Változatos szabadidő eltöltésről gondoskodik az 1 650 méter magasan található jégpálya és az éjszakai világítással ellátott, családi szánkópálya. Lovas szán utazás és „mulatság” az alpesi kunyhókban teszik teljessé a kínálatot. Hetente kétszer lehetőség nyílik az éjszakai világítás melletti síelésre is

 

Innerkrems

 

A három tartomány – Karintia, Stájerország és Salzburg – találkozási pontján, a Dreiländereckben található apró helységben, Innerkremsben még világkupa-profik is edzenek a világ minden tájáról. 1999-ben nyitották meg hivatalosan az alpesi teljesítmény-központot, amely az időmérés és a videóra való közvetlen felvétel legmodernebb technikáival rendelkezik. Ezen kívül a sísztárok, mint Hermann Maier világbajnoki színvonalú pályakarbantartást igényelnek az edzéshez egész télen át, ennek köszönhetően a többi vendég is részesülhet a pálya kínálta élményekből. Mi sem bizonyítja jobban, hogy Innerkrems a gyermekes családok számára is ideális, mint, hogy Karintia sícsászára, Franz Klammer is Innerkremsben tette meg első próbálkozásait síelőként.

 

Villachi síhegyek

 

A Villach-Warmbad / Faaker See / Ossiacher See régióhoz három síközpont tartozik: a Gerlitzen Alpok, a Verditz és a Dreiländereck. Domborzati viszonyaikat tekintve családi síelés céljára a legalkalmasabbak. A lejtők nem túl nehezek, a lesiklópályák szélesek és kiváló állapotúak, valamint snowboard funparkok és egész napos felügyelettel működő sísulik állnak a gyerekek rendelkezésére. Egyébként a Dreiländerecktől Karintia egyik leghosszabb, 8,4 km-es természetes szánkópályája vezet le a völgybe! Romantikus szánkóparti a holdfényben, hótalpas barangolások – Ute erdészhölgy vezetésével – „a róka, a nyúl és társaik nyomában”, fáklyás túrák, kezdő jégszörf-kurzusok a Brennsee-n és az Afritzersee-n teszik kerekké a téli üdülést ebben a családbarát régióban.

 

Délvidéki Sírégió

 

A karintiai téli kínálatot keleten földrajzilag a Délvidéki sírégió zárja le. Öszszesen hét síterületet foglal magában, amelyek közül a legismertebbek a Koralpe, a Klippitztörl és a Petzen, amelynek a 2114 méteres csúcsán elhelyezkedő sípályákat április végéig biztosan hólepel borítja. Az összesen 95 kilométer hosszú lesikló- és 90 kilométernyi sífutópálya mellett számos alkalom kínálkozik a sítúrázásra is. Ezek az ajánlatok leginkább a mozgalmas, de nem megerőltető téli üdülést szolgálják.

 

 

6dfb9d6e-cc05-4443-bcde-e32a5cf6d4be