Karintiai kirándulásunk során hegyek között, tavak mentén hódolhatunk sportszenvedélyüknek, ráadásul szakavatott helyi edzőktől szerezhetünk be útravaló ötleteket, egészségmegőrzési javaslatokat, de arról is felvilágosítanak, melyik gyógynövényből érdemes konyhai célra csokrot kötni.

 

Két lábbal a földön járóknak

A Karawanken, a Karnische Alpen és a Hohe Tauern Nemzeti Parkban található Großglockner (Ausztria legmagasabb hegye) hegycsúcsairól varázslatos kilátás tárul a hegymászók elé, szinte egész Karintia a lábuk előtt hever. A kicsit alacsonyabban fekvő területek élményprogramjait sem szabad lebecsülni! A Nockberge Nemzeti Park vagy a Saualpe és Koralpe lankás hegyoldalain, elnyúló hegyhátain tett túrák is élményt jelentenek. Nem is beszélve a túrákat megszakító felfrissülésekről, amikor is a túrázók a friss forrásvízbe márthatják lábukat, vagy elfogyaszthatnak egy ízletes uzsonnát egy ősi menedékházban. Karintiában a túrák során felvilágosítást is adnak, például hogy melyik gyógynövény mit gyógyít, hogyan működnek a vízimalmok, vagy mire jók a „föld energiapontjai”. A túraútvonalak tavak vagy folyók közelében vezetnek.

 

A nordic walking segít, hogy a vendégek visszanyerjék régi formájukat. Karintia nemcsak számtalan középkori vár lelőhelye, hanem a nordic walking fellegvára is egyben. Az egészséges sportág szerelmesei egyrészt csodálatos természeti környezetben, hegyek között, tavak mentén hódolhatnak szenvedélyüknek, másrészt pedig szakavatott edzőktől szerezhetnek be ötleteket, egészségmegőrzési javaslatokat – mindezt professzionális alapon kialakított túraösvényeken. Ezek a Nordic.Fitness.Sports.™ parkok a Faaker See, az Ossiacher See, a Pressegger Sees, a Weissensee partján, valamint Mallnitzban, Heiligenblutban, a Lieser-/Maltatalban, a Nockberg hegységben és magasan a Lavanttal fölött találhatóak.

 

Lóháton

Vannak természetesen, akik nem saját lábukon járják be Karintiát, szívesebben barangolják be a vidéket lóháton: túralovasok, lóversenyzők, alpesi, hegyi kalandokat keresők, western lovasok, vagy a póló játékosok számára 1400 kilométernyi kijelölt lovagló útvonal, több mint 80 lovarda, lovas szálláshely és pihenőállomás áll a rendelkezésére.

 

Drótszamáron

Egy másik nyereg, amely szintén ragyogó lehetőségeket rejt magában a táj felfedezésére a kerékpárok nyerge. Karintia már évek óta a kényelmes, családi kerékpártúrákat kedvelők, a crosscountry, freeride és downhill pályák szerelmeseinek, a kerékpáros kalandokat (tárna-kerékpározás Dél-Karintiában) keresők, valamint az utcai kerékpárosok kedvelt úti célja. A kerekeseknek egy igényesen kialakított, nagy kiterjedésű, szerteágazó kerékpáros útvonalhálózat, és egy tökéletes infrastruktúra – kerékpárkölcsönzés (Impulse GmbH, www.impulse.co.at), kerékpáros szállások, pihenőhelyek, valamint számtalan kerékpáros túrákra specializálódott programszervező – áll a rendelkezésére. A kerékpáros útvonalak a nagy tavak körül („Kärnten Seen Biking”), a folyók mentén és kulturális látnivalók (Kastély-túra) mellett, könnyebb és nehezebb hegyi szakaszokkal tűzdelve hálózzák be Karintiát. Igazán igényes útvonalnak számít az „Alpe-Adria-Bike” túra, mely az Adria partján, Bibionéban ér véget.

 

Vízisportok

Ilyen sok mozgás után – vagy egész egyszerűen reggel, amikor a tavak még egészen csendesek – nem lehet ellenállni a kísértésnek: bele kell ugrani a kristálytiszta vízbe. Igazán komoly lehűlés azonban így sem érhető el, hiszen a tavak vízhőmérséklete a 28 Celsius fokot is elérheti. Karintiában több mint 200 ivóvíz-minőségű tavon lehet hódolni a különböző vízisportoknak: szörfözés, vitorlázás, vízisízés, evezés, horgászat, strandröplabda szerepel többek között a kínálatban. Természetesen minden tónak megvan a maga hangulata: kellemes, könnyed időtöltés a Wörthersee partján, nyugalom a Millstätter See-nél, kulturális események az Ossiacher See-nél, idilli hangulat a Klopeiner See partján, vidám szórakozás a türkizkék Faaker See-nél és belső megnyugvás a Längsee-nél. Vannak, akik azonban a folyókat és a kalandokat részesítik előnyben. Karintiában számtalan lehetőség kínálkozik a canyoningra, raftingra a Möll folyón, a Gailon vagy a Lieseren, tutajozásra a Dráván, kenuzásra a Weissensee-n.

 

Golfozóknak

A golfozók ezzel szemben szeretik, ha szilárd talaj van a lábuk alatt, és gyakorolhatják tetszetős, precíz mozdulatsorukat, melynek köszönhetően a kis fehér labda eljut a lyukba. Karintiában egyre többen golfoznak, a sportág már régóta elveszítette nagyvilági, elit jellegét. A golfozók a Wörthersee, a Millstätter See, a Klopeiner See partján, Bad Kleinkirchheimban és Finkensteinban nemcsak csodálatos 18 lyukú pályákat találhatnak, hanem kedvenc időtöltésük közben Karintia csodálatos hegyeire és tavaira nyíló panorámát is élvezhetik. Az Alpok-Adria térségben határtalan élmények várják a golfosokat, akik Bledbe, Tarvisba és Gradoba is átruccanhatnak egy játékra.

 

Reggel, amikor a tavak még egészen csendesek, nem lehet ellenállni a kísértésnek: bele kell ugrani a kristálytiszta vízbe. Igazán komoly lehűlés azonban így sem érhető el, a tavak vízhőmérséklete a 28 Celsius fokot is elérheti.

 

Mozgásbarát kedvezmény

A karintiai vendéglátók igazán vonzó ajánlatcsomagokkal üdvözlik az új EU tagállamok lakóit. Az ajánlatcsomagok 5 éjszakát magukban, valamennyi szálláskategóriában igénybe vehetőek, és jár hozzájuk a Karintia-kártya, mely több mint 100 látványossághoz biztosít ingyenes belépést: 5 éjszaka személyenként egy panzióban, reggelivel már 95 euróért foglalható. Vendégházban vagy háromcsillagos szállodában, félpanzióval az ár személyenként 149 euró. De a négycsillagos szálloda sem számít drágának, hisz félpanzióval mindössze 199 eurót kell fizetni személyenként, 5 éjszakáért. Ellátás nélkül egy négyszemélyes apartmanház 89 euróba kerül személyenként, 5 éjszakára. Ez az ajánlatcsomag foglalható valamennyi karintiai üdülőrégióban és 2005. május 1-től július 10-ig, valamint 2005. augusztus 20-tól október 26-ig érvényes.

 

Mozgalmas üdülési ajánlat

Az ajánlatcsomag tartalma:

          3 éjszaka félpanzióval

          aktív programok (pl. vezetett túrázások, vezetett kerékpártúrák stb.)

          Karintia-kártya

 

háromcsillagos szállodában, kétágyas szobában 114 euró/fő

 

További információk:

Kärnten Information

www.karintia.com

 

1fe00f8a-8c5d-4b50-a17a-c74deb45fa58