A túlzott zsírbevitel elhízást okoz, ez tény. Mint ahogy az is tény, hogy a túlzott szénhidrátbevitel is. Vagyis: alapvetõen bármibõl származzon is a szükségletet meghaladó kalóriatöbblet, az eredmény: elhízás. A minõségi szempontok figyelembevétele pedig azt jelenti, hogy el kell látnunk a szervezetünket mindazon elemekkel, melyek az optimális mûködéshez nélkülözhetetlenek.

 

E két tényezõ egyensúlya jelentheti egy optimális diéta alapját. A zsiradékok energiasûrûsége a legmagasabb, ezen tápanyagcsoport mennyiségi megszorítása több mint kétszer akkora kalóriacsökkenéssel jár, mintha a szénhidrátok vagy fehérjék bevitelét redukálnánk. A megszorítás nem lehet teljes, mert az a minõségi jellemzõket borítja fel. A zsiradékok nem csupán energiahordozó tápanyagok, vannak csoportjai, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet optimális mûködéséhez.
 
TUDTAD?
Paradox módon a zsiradékoknak alapvetõ szerepük van az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében, hormon- és immunrendszerünk, emésztõszerveink egészséges mûködésében, sejtjeink felépítésében.
 
A teljes anyagot elolvashatod a fitt.info magazin októberi számában!

 

cfea34bf-b029-4895-a7b8-f9c87984c54b