Ha végre itt a jó idő, megszaporodnak az esti összejövetelek, kertipartik, vacsorák. A vendégek elkápráztatása minden háziasszony vágya, de hogy az urak se maradjanak dicséret nélkül, készítsék ők a parti díszét, azaz a koktélokat. A koktélok amerikai eredetűek. Eredetére kétféle magyarázat is létezik.

 

Az egyik szerint a szesztilalom idején titkos szeszfőzdékben rossz minőségű italokat főztek, és ezek ízének elfedésére keverték a párlatokat egymással és különböző adalékokkal. A másik történet szerint a koktél őse alkoholos lé volt a harci kakasok feltüzelésére. Bármelyik is igaz, a lényeg ugyanaz. A jó minőségű alkoholos italok keverésének technikája kialakult, ismertté és kedveltté vált. Ezrekre tehető a különböző koktélok száma, sokszor helyi trükkökkel vegyítve mesés italok invitálják a bárokba a vendéget.

 

Az igazi koktélok készítésére a szakértelmen és türelmen kívül egyéb eszközökre is szükség van, például: késre, jégre, jégcsipeszre, italmércére, dugóhúzóra, shaker-re, keverőpohárra, bárkanálra. A shaker kancsó alakú alapból, és egy szűrővel ellátott tetőből áll, melynek kiöntő része kupakkal zárható. Ez a szerkezet lehetővé teszi, hogy gyors rázás során se folyjon ki az ital. A keverőpoharat a tiszta, átlátszó folyadékok keverésére használják. A bárkanál egy hosszúnyelű teáskanál nagyságú fejjel ellátott kanál, melynek a végén sokszor található a jég zúzására alkalmas fémkorong.

 

A többi eszköz nem igényel különösebb magyarázatot. A koktélok keverésének ezer apró trükkje ismert. Ezek jelentős részét a gyakorlatban lehet megtanulni, de azért néhány tippet leírásból is meg lehet valósítani. Díszíteni például a koktél elkészítése előtt a poharat is lehet. A pohár szélét tányérkába öntött citromlébe, majd durva szemű kristálycukorba mártjuk, és talpára állítva néhány percig száradni hagyjuk. A koktélok keverésének alapja a hozzávalók keverésének helyes aránya. A koktélt egy egésznek kell tekinteni és ezt a receptben megadott arányban keverni.

 

A receptek gyakran írnak elő szirupot az egyes koktélokba. Ezt készen is lehet vásárolni, de otthon is készíthetünk, ha két pohár kristálycukrot egy pohár vízzel összekeverünk, és forraljuk, miközben állandó keverés közben lassan besűrűsödik. Ha elkészítettük a recep-túra alapján a koktélokat, ne felejtsük el a díszítést is, amely igen fontos része a koktéloknak. Díszíthetünk apró gyümölcsökkel, gyümölcsszeletekkel, színes papírernyőkkel.

 

Sok esetben már maga a koktél is megadja a látványt. A különböző színű rétegzett italok az ún. shooterek. Az ilyen italok elkészítése sok türelmet és ügyességet igényel, a látvány és a dicséretek azonban feledtetik ezt. A shooterek készítésének két alapja van. Az egyik, hogy a nagyobb fajsúlyú ital kerüljön alulra. A következő réteget óvatosan, egy kanál hátsó felén csorgatva öntsük a pohárba, így elkerülhető a két réteg keveredése. Eredetileg a shootereket télen itták, egy hajtásra átmelegít mindenkit, de kortyolgatva fogyasztva is kiadja az ízeket.

 

Uraim, koktélra fel…

 

Szabó Szilvia

Dietetikus

 

9a1f4aed-b30b-4415-862e-6a47f4c367ef