A természet patikája és a gyógyszertárak közt az egyik leglényegesebb különbség, hogy az utóbbiban a különböző szerekről a tanult gyógyszerészek felvilágosítással tudnak szolgálni. Igaz, a hagyomány a természetben fellelhető nővényekről, dolgokról is őriz információkat, de az ősök tudása már elveszőben van.

 

A múlt és a jövő generációk között egyre nagyobb a szakadék. A híd kiépítésére a modern emberek közül kikerülő természetgyógyászok vállalkoztak, ők azok, akik a régiek tudása, útmutatása alapján a természet gyógyszertárába beülve osztják hasznos vagy haszontalan tanácsaikat, s lepnek meg minket új csodaszerekkel. Ezek közé tartozik a kovaföld is.

 

Keletkezése

 

A kovaföld kialakulásában elévülhetetlen érdemeket szereztek a kovamoszatok, ezek az egész világon elterjedt egysejtű, kovapáncélos lények, melyek fontos szerepet töltöttek be, illetve töltenek be a vizek öntisztulási folyamatában, oxigénellátásában, a szerves tápanyagok előállításában és a táplálékláncban egyaránt. Ma közel tízezer fajtájukat különböztetik meg, de ezek többségét már kihalt, megkövült, fosszilis formájuk alapján regisztrálták. Páncéljuk, kovahéjuk klorofilt, xantofillt, karotint tartalmaz, tehát gazdag a különféle színtestekben, s mindez már indokolná gyógyászati felhasználásukat.

 

Azonban erre a célra nem az élő kovamoszatot, hanem a kovaföldet használják, mely az évmilliók alatt elpusztult példányok csodálatos szépségű, rajzolatú héjából összeállt, megszilárdult üledékes kőzet (kövület), illetve ennek porított változata. (A természetben található, fehéres – szürkés színű, külszíni bányászattal nyert ásványi anyagot szárítással, őrléssel dolgozzák fel.)   A kovamoszatok nálunk élő példányai elsősorban a Szelidi-tóban, egyéb tavakban, folyókban, vizes barlangokban találhatóak, maradványaik pedig a vulkáni tevékenységet is magán viselő vizekben (illetve a hajdani vizes területeken), például a Hévízi- tóban lelhetők fel.

 

A kovaföld néven forgalomba kerülő gyógyhatású termékek, kozmetikai szerek alkotóeleme nem csak a megkövesedett kovamoszat, hanem a hajdan mellette, illetve vele élő sokféle alga is.

 

Kovafilozófia

 

A moszatok és az algák ősi élőlények, az élővilág első hírmondói közé tartoznak, meghatározó szerepet töltenek be a bonyolultabb élőlények, s az ember kialakulásában is. Más szempontból nézve a megújulás kimeríthetetlen forrásai. Mindezek miatt gondolják sokan azt, hogy ezek az ősélőlények, illetve a kezdeti időkből származó kövületeik, megoldást hozhatnak egyes betegségekre, például bőrgyógyászati problémákra, az érzékeny bőr kezelésére, de jól alkalmazható hiánybetegségek vagy gyomorfertőzés esetén is.

 

A bőr védelmére a kovafilozófia szerint azért is alkalmas egy a kovaföldet tartalmazó készítmény, mert a kovamoszatot éppen a kovaföld alapjául szolgáló kovapáncél védi meg a környezet pusztító hatásaitól, s ha a moszat a páncéljának, az abban található anyagoknak köszönheti fennmaradását, biztos, hogy ezek az anyagok a mi továbbélésünket is segíthetik. Nem véletlen, hogy a mesterséges szervezetek előállításának legjobb modellje éppen a kovamoszatok páncélja, illetve az ezen fellelhető, a matematikusoknak is rengeteg fejtörést okozó rajzolatok (minták). Lehet, hogy ebben is van valami, de az kétségtelen, hogy a kovaföld az emberi szervezet számára a legjobban hasznosítható formában, szerves kötésben tartalmaz nélkülözhetetlen ásványi anyagokat.

 

Alkotó elemei, felhasználási területei

 

Tápértékét tekintve a leggazdagabbak a tengeri kovamoszatok, hiszen a tengervíz eleve több ásványi anyagot tartalmaz, mint az édesvizek, másrészt a tenger kevesebb emberi beavatkozást, szennyezést szenvedett el. A tengeri kovamoszatok páncéljuk építéséhez a vízből kalciumot és szilikát-ionokat vonnak ki; az említett színtesteken kívül ezek a legfontosabb alkotóelemei. A külszíni bányászat útján nyert kovaföld (mely döntően tengeri moszatok, algák üledékéből keletkezett) ásványianyag összetételét tekintve tartalmaz amorf anyagot, montmorillonitot, kaolinitot, földpátot és kvarcot.

 

1. A kovaföld elsődleges, illetve a számukra legfontosabb eleme a szilícium-dioxid, mely szervezetünkben a kötőszövet-sejtek szilárdságáért, rugalmasságáért   felelős. Ha valakinek hiánya van ebből az anyagból, a körme, a haja és a bőre töredezetté, illetve rugalmatlanná válik.

 

2. Zsírmegkötő tulajdonsága miatt a kovaföld külsőleg bőrradírként is hasznosítható, illetve arcpakolásokhoz adva értékes anyagaival segíti a bőr regenerálódását is.

 

3. A kovaföldre esküdő természetgyógyászoknak is igazuk lehet abban, hogy ez az anyag segít, ugyanis öblögetéssel a szájüreg frissen, tisztán tartható. Ugyanezért akár a szájápolásban, fogtisztításban is hasznosítható.

 

4. A gyomorfertőzések gyógyításában is használják, hiszen kiválóan megköti, szűri a mérgező anyagokat.

 

5. A borászok például a magas cukortartalmú borok szűrésére használják, máshol pedig (például az édesvízi akvarisztikában és az élelmiszeriparban), vízszűrő és   ülepítő anyagként is remekül funkcionál. De alkalmazzák a hangszigetelés területén is, míg a hétköznapi háztartásokban leginkább a hobbiállatok almozásában, illetve a használt olajak tisztításában, ülepítésében jeleskedik.

 

Váczi Gábor

 

1c4245cf-c107-4a8f-920a-1ae970529ace