„Ha hazamegyek, majd jó alaposan átnézem magam, biztos nem találok kullancsot” – mondogatjuk egy-egy kirándulás előtt. Nem olyan biztos, hogy a várva-várt kirándulás, erdei túra alkalmával nem esünk áldozatául a kis vérszívóknak.

 

Dr. Szabó Olga bőrgyógyász szakorvossal, az Istenhegyi Klinika munkatársával arról beszélgettünk, hogy mit lehet tenni, ha bekövetkezik a baj.

– A diagnózison van a hangsúly, mindenképpen meg kell állapítani, hogy a kullancscsípés áldozata hordozza-e valamely, a kullancs által terjesztett betegség kórokozóját.

– Milyen lehetőségek vannak ennek kiszűrésére?

– Az Istenhegyi Klinikán végzünk egy egyedülálló vizsgálatot. Ha valaki kullancsot talál a testében, azt beküldheti nekünk, és mi a kullancsot magát vetjük alá egy vizsgálatnak, melynek neve PCR. Ha a kullancs negatív eredményt mutat, akkor a páciens fellélegezhet, mert nagy valószínűséggel nem hordozója a borrelia nevű kórokozónak, amely a lyme-kórt terjeszti. A PCR ennek a kórokozónak és alfajainak a génállományát vizsgálja. Ha a kullancs pozitív eredményt mutat, akkor a betegnek hat hetet kell várnia (ekkorra termelődnek ellenanyagok) a vérvizsgálatig, ami már biztosabb eredményt mutat. Klinikánkon kizárólag lyme-szűrést végzünk, de nagyon fontos, hogy a kullancs nem csak ezt a betegséget, hanem a fertőző agyvelő-gyulladást is hordozhatja. A kullancsok közül minden tizedik lyme-kórral fertőzött, minden ezredik pedig az agyvelő-gyulladást terjeszti.

– Milyen tünetekből jöhetünk rá, hogy veszélyben vagyunk?

– A „szerencsésebb” eset az, ha a betegen korai tünetek jelentkeznek, azaz a csípés után néhány héttel kokárdaszerű bőrgyulladás, hőemelkedés, esetleg láz, izületi- vagy izomfájdalom, fejfájás jelentkezik. Mindezek látszólag indokolatlanul. Ha ezek a tünetek nem jelentkeznek, akkor a lyme-kór akár évekig is lappanghat. A fertőzés a vérárammal eljut minden szervünkhöz, így szinte már megállíthatatlan.

– Milyen kezelés létezik?

– Kombinált antibiotikus kezelést alkalmazunk nagyon hosszú ideig (minimum hat hétig).

– Mire kell vigyázni, hogy lehet megelőzni a kullancscsípést?

– Nagyon fontos a megelőzés. Egy-egy kirándulás előtt öltözzünk úgy, hogy a kullancs ne férkőzhessen a bőrünk közelébe. Ha nincs túl meleg, akkor sapkát is tegyünk a fejünkre, mert ez a kis vérszívó nagyon szereti a hajas fejbőrt. Ha nagyon meleg van, akkor nincs más hátra, mint a kullancsvizit, azaz figyelmesen vizsgáljuk át magunkat és gyerekeinket is. Különböző kullancsriasztó szerekkel is védekezhetünk, illetve arra is figyeljünk, hogy ne üljünk a fűbe, ne gázoljunk át a bozóton, mivel a kullancs egy méteres magasságig szeret tartózkodni.

 

H. ZS.

 

a0ef40f2-d302-4976-9628-a36c4a875d96